Gezond ontbijten bezorgt je een goede start

0
236

Ze zeggen weleens; sla je ontbijt nooit over! Dat is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Het prikkelt de spijsvertering en zorgt voor nieuwe energie na een lange nacht niks gegeten te hebben. Gezond ontbijten bestaat uit een gezonde balans van voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen en gezonde vetten.

Vooral de langzame koolhydraten zijn belangrijk in de ochtend. Dat zijn geen drankjes zoals drinkyoghurt, jus d’orange of fruit en vruchtensappen. Die laten je bloedsuikerspiegel juist alleen maar schommelen. Dat komt vanwege de snelle koolhydraten die erin verwerkt zitten.

Het stimuleert je lichaam om meer vet op te slaan en bezorgen je snel weer een hongergevoel. De langzame koolhydraten daarentegen, geven je een stabiele bloedsuikerspiegel. Je vind ze terug in voedingsmiddelen zoals spelt brood, havermout, en Brinta. Ze passen prima binnen een gezond ontbijt.

Voordelen van gezonde ontbijtjes

  • Je bruist de hele dag van de energie door de gezonde voedingstoffen;
  • Je hebt minder snel honger en het lichaamsvet wordt verbrand (mits in combinatie met een paar uur beweging in de week);
  • Je voelt je fit en vitaal.

Gezond ontbijten recepten

We krijgen regelmatig de vraag wat gezond ontbijten recepten zijn, maar daar is moeilijk één antwoord op te geven. Een gezond ontbijt recept bestaat namelijk niet alleen één voedingsmiddel of ingrediënt.

Om gezond te eten varieer je juist met veel verschillende soorten voedingsmiddelen om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Een gezond ontbijt recept

We geven je hieronder een voorbeeld van een gezond ontbijt recept. Hoe ziet dat er uit? In het algemeen is brood een basis product dat veel door iedereen gegeten wordt, maar om gezond te eten hoeft dat niet persé. Je kunt als lekker ontbijt ook producten gebruiken zoals yoghurt, Brinta en havermout.

  • Een sneetje volkorenbrood met gezond broodbeleg zoals magere ham of kipfilet;
  • Volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegde suikers en zout. Denk aan havermout, muesli en vul het aan met bijvoorbeeld gezonde noten zoals walnoten en gedroogd fruit;
  • Heb je weleens zelf muesli gemaakt? Die vind je natuurlijk in de supermarkt, maar bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Je kunt muesli ook prima zelf maken.
  • Een volkorenboterham met plakjes banaan of appel is gezond en zoet. Fruit is ook lekker door de muesli met yoghurt of zonder iets extra’s;
  • Een mager of halfvolle melk in een glas voor bij het ontbijt doet het altijd goed.

Ongezonde ontbijt recepten

Er zijn verschillende producten die je beter kunt vermijden als ontbijt, omdat ze ongezond zijn. Vooral als je dat soort producten vaak eet, kun je last hebben van de gevolgen. Denk aan toename in gewicht of je minder energiek voelen.

Een bakje met cornflakes en melk bijvoorbeeld. Lekker, maar eet het niet dagelijks. Cornflakes bevat veel onnodige suikers. Een ongezond ontbijt kan bestaan uit een van de volgende producten:

  • Cornflakes;
  • Cake of donuts;
  • Schudde buik, speculaas of hagelslag;
  • Havermout of muesli met toegevoegde suikers.

Gezonde ontbijtjes

Om je te helpen met gezond ontbijten geven we je hieronder een aantal tips waarmee je verder kunt.

1. Gezond ontbijt yoghurt

Krijg je met moeite een boterham op in de ochtend? Gelukkig bestaat een goed ontbijt niet alleen maar uit brood. Je kunt goed variëren door iets te eten als magere yoghurt en kwark. Meng het met noten, zoals de walnoot, hazelnoot of een aantal amandelen voor een geweldige smaak. Gedroogd fruit is ook een optie als je daar meer van houdt, zoals rozijnen en tuttifrutti. Net zo lekker als tussendoortje.

2. Havermout

Gezond ontbijten door havermout te eten. Het bevat veel vezels en relatief weinig suiker. Er zijn allerlei verschillende soorten havermout te koop in de winkel, maar ze zijn niet allemaal even gezond. De instant havermout is bijvoorbeeld bewerkt met veel suiker en zout.

Ga liever voor de pure havermout, maar dit kan qua smaak erg tegenvallen. Neutraliseer het met fruit, melk of yoghurt. Een voorbeeld gezond ontbijt recept is havermout met bijvoorbeeld kokos, amandelen of een banaan. Heb je dat al eens uitgeprobeerd?

3. Havermout pannenkoek

Eet je liever geen brood als ontbijt? Of heb je er gewoon even geen zin in? Begin dan je dag met een havermout pannenkoek. Het duurt niet lang om het klaar te maken. De ingrediënten hoeven alleen gemengd en gebakken te worden!

havermout pannenkoeken
havermout pannenkoeken

Glutenvrije havermout

Havermout is overigens van nature glutenvrij en is misschien ook wel het meest bekendste glutenvrij product in de supermarkt. Toch past het vaak niet binnen een glutenvrij dieet.

Havermout en havermeel wordt door producenten gemaakt die ook tarwe of andere granen verwerken. Koop in dat geval niet de ‘normale’ havermout, maar de glutenvrije variant die het specifiek aangeeft op de verpakking.

4. Verfrissende smoothie

Een smoothie is erg verfrissend. Ideaal als je geen hard voedsel binnenkrijgt in de ochtend. Smoothies zijn goed drinkbaar en zitten bomvol vitaminen en mineralen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Je hebt vast wel nog ergens wat fruit liggen thuis, zoals een abrikoos of aardbei. Gooi het in de blender en voordat je het weet is het gemaakt.

5. Smoothie met groenten

blender - Gezondvoorstel

Smoothies zijn niet alleen lekker met fruit, ook met groenten die je door de blender kunt mixen. Niet alle combinaties zijn lekker dus laat je vooraf even informeren. Of zoek een paar recepten op?

Heb je toevallig spinazie over? En ligt er een banaan op tafel? Haal het door de blender en je hebt een heerlijke combinatie. Verder ontstaat er een heerlijk verrassende smaak door een courgette en veldsla te mixen. Lekker hoor!

6. Omelet

Een omelet wordt vaak s’middags het meeste gegeten, maar past ook prima bij het ontbijt. Je staat er niet erg lang voor in de keuken. Een ei is snel gebakken en dat geldt hetzelfde voor het roosteren van brood. Je kunt een omelet bewaren en meenemen naar het werk als je het in de ochtend hebt gemaakt.

Ben je een standaard omelet ook zo beu? Voeg paprika en stukjes courgette toe om het een verrassend gezond te maken. Bosuitjes en kaas zijn ook heerlijk.

7. Je eigen jam

Maak je eigen gezonde jam! De meeste jams zijn bewerkt met suikers en zoetstoffen. Door het zelf te maken, heb je meer controle over wat erin gaat. Eet het in een week op, als je het in de koelkast bewaard. Je werkt namelijk met vers fruit dat niet erg lang vers blijft als je het lang bewaard.

Heb je zelf ook een tip als het gaat om gezond ontbijten? Laat dan hieronder een reactie achter.