Gezonde drankjes om van te smullen!

0
2705

Let jij al op wat je drinkt tijdens het afvallen? Het gaat namelijk niet alleen om de voeding die je binnenkrijgt. Datgene wat je drinkt is net zo belangrijk. Drank kan soms meer calorieën bevatten dan dat je in de eerste instantie denkt. Soms zelfs meer als een kleine maaltijd en dat wordt nog weleens onderschat. Drankjes hoeven echter geen caloriebom te zijn. Ontdek onze gezonde drankjes met weinig calorieën, die je zonder aan te komen kan blijven drinken!

Het is dan ook goed om te weten, welke drankjes het beste zijn om te laten staan en welke je best (met mate) mag drinken. Als je graag wilt afvallen, dan is het zaak dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Een aantal soort drankjes bezorgen je juist alleen maar calorieën, zonder dat je er iets voor terugkrijgt.

Geef een voorbeeld aan het frisdrank, vruchtensap of energiedrankjes. De meeste calorieën zitten verder in chocolademelk, volle melk of milkshakes. Dat kan beter dachten wij! Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan Gezonde Groene Smoothies? Tijd om hier aandacht aan te besteden.

Voorbeelden van gezonde drankjes

Water als gezond drankje

Wat niet mag ontbreken uit deze lijst is water natuurlijk! Dat zag je misschien al aankomen. Elke dag voldoende water drinken is de beste manier om je lichaam te reinigen en te hydrateren. Het is bovendien erg dorstlessend en bevat verder geen calorieën of schadelijke stoffen.

Mits je niet in een land woont waar ze chloor aan het water toevoegen. In landen zoals Spanje of Frankrijk liggen de eisen voor de kwaliteit van drinkwater een heel stuk lager als in Nederland. Ze voegen chloor toe aan leidingwater, omdat het de bacteriën dood en water schoonmaakt. Mocht dat het geval zijn, water is gewoon overal te koop in de supermarkt!

Water met smaakje

Mocht je ‘alleen water’ niet lekker vinden, zijn er ook genoeg smaakjes verkrijgbaar in kant en klare flesjes. Met citroen, gember, limoen, komkommer of verse munt. Ook heerlijk drinkbaar en dorstlessend bij het ontbijt.

Mocht je flessen water in de supermarkt nog net te duur vinden, is een waterfles met infuser misschien wel geschikt. Voor een paar euro’s heb je al zo’n herbruikbare fles waar je het water en fruit in doet. Het fruit schil of pel je van te voren natuurlijk wel even.

Thee als gezond drankje

Ben je meer van de warme gezonde dranken? Maak dan een lekker kopje thee. Je hebt allerlei soorten thee smaakjes waar vast wel iets tussen zit wat jij ook lekker vind. Het bevat geen tot weinig calorieën en al helemaal als je het drinkt zonder suiker. Het kan echter lekker smaken met suiker, maar probeer dan wel de hoeveelheid te beperken.

Thee bevat veel antioxidanten die je heel wat gezondheidsvoordelen opleveren. Het heeft onder andere ontstekingsremmende eigenschappen, beschermt tegen artritis en huid, verlaagt het cholesterolgehalte en stimuleert vetverbranding en gewichtsverlies.

Daarbij is groene thee gezond vanwege de krachtige anti-oxidanten. Het verlaagt het risico op hart en vaatziekten, maar verbetert ook het immuunsysteem en eveneens een te hoog cholesterolgehalte.

Alcohol de boosdoener

Je hebt de hele week goed op je voeding en drank gelet, en dan staat het weekend voor de deur. Je gaat een avondje uit en je neemt een drankje, of twee, of meer. Bij dat avondje kan een fles wijn natuurlijk niet ontbreken. Hoe onschuldig het ook lijkt en ondanks dat het maar een paar glazen zijn, is het onvoorstelbaar hoeveel suikers in Kcal er in alcoholische drankjes zitten.

Het is zonde als je al je goede werk van de week eigenlijk teniet doet, door een avondje stappen. Wil je toch écht een drankje doen met vrienden? Laat dan alleen de likeurtjes, bier en wijn staan. Alcoholistisch drankjes met de minste calorieën per glas van 35 ml zijn:

 • Jenever met 70 Kcal;
 • Champagne met 77 Kcal (zit meer in een glas, dus is gebaseerd op 100 ml);
 • Cognac met 80 Kcal;
 • Rum met 80 Kcal;
 • Whisky met 85 Kcal;
 • Wodka met 85 Kcal.

Sapjes en frisdranken

Waarschijnlijk is het niet nodig om te zeggen dat in frisdrank en (de meeste) sapjes ontzettend veel suiker en/of zoetstof is toegevoegd. Wil je toch gezond drinken? Maak dan je eigen vruchtensap. Investeer in een goede blender en maak je eigen smoothies. Ze zitten bomvol vitamines en mineralen die je lichaam goed kan gebruiken.

Een gemakkelijk alternatief? Dan heb je bijvoorbeeld de 0% limonadesiroop. Als je niet te veel siroop gebruikt en het goed verdunt, houdt je een lekker smaakje eraan over. Dan mag het 0% suiker zijn, het komt voor dat ze ook zoet en smaakstoffen eraan toevoegen! Dan is het niet zo gezond als dat je dacht. Gelukkig bestaan er ook siropen die dit niet hebben.

Laat je trouwens niet foppen door ‘light’ producten. Suiker wordt soms onder een andere naam op de voedingswaarden gezet, zoals galactose, dextrose of stevia bijvoorbeeld. Lees dus eerst de voedingswaarden goed door.

Meer gezonde drankjes

 • Groene Smoothie Recepten
  Groene Smoothie Recepten

  Groene smoothie is de perfecte manier om allerlei fruitsoorten bij elkaar te gooien en een heerlijke combinatie te creëren. In het boek “Gezonde Groene Smoothies” vind je 125 lekkere en vooral gezonde recepten.

 • Tomatensap bevat heel weinig calorieën en staat zeker als op de lijst van gezonde drankjes. Boordevol vitamine en kalium.
 • Groene smoothie is de perfecte manier om allerlei fruitsoorten bij elkaar te gooien en een heerlijke combinatie te creëren.
 • Rijstmelk, amandelmelk of havermelk leveren calcium en de juiste vetten (onverzadigd). Let op! Ze hebben een eigen smaak, dat even wennen kan zijn.

TIP: Bekijk je liever een video over gezonde drankjes? Start ‘m hier.

Heb jezelf ook gezonde drankjes die je graag drinkt? Praat mee door hieronder een reactie achter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here