Dat fietsen hartstikke gezond is, dat weten we allemaal. Nederland staat dan ook niet voor niets bekend als ‘het land van de fietsen’. Waar je ook komt, er is altijd wel een fietspad (of in ieder geval een fiets mogelijkheid) te ontdekken. Verbazingwekkend voor vele toeristen, maar voor ons niets meer dan normaal. De e-bike uit de garage en gaan met die banaan! We houden nou eenmaal van een heerlijk verfrissende fietstocht. Maar fietsen levert je meer voordelen dan je denkt.

1. Fysieke voordelen

Het fietsen levert ontzettend veel fysieke voordelen op. Hoewel ook hardlopen ontzettend goed is voor je conditie en spieropbouw, is dit wel flink wat meer belastend voor botten en gewrichten. Ga je een eindje fietsen, dan is hier in veel mindere mate sprake van. Waar tijdens het hardlopen alle klappen op worden gevangen door je lichaam, worden deze klappen tijdens het fietsen opgevangen door – juist, de fiets. Daarnaast heeft fietsen wel alle gezondheidsvoordelen die hardlopen ook heeft. Een verbeterde conditie, goed voor hart en bloedvaten, versterkte spieropbouw, gewichtsverlies en ga zo maar door. Dus hup, die hardloopschoenen aan de kant en naar de fietsenwinkel!

2. Het is beter voor het milieu

Naast de gezondheidsvoordelen voor ons eigen lichaam biedt het fietsen natuurlijk ook voordelen voor het milieu. Is de woon-werk afstand bijvoorbeeld niet al te lang, dan is het gezonder voor jou én je omgeving om de fiets te pakken. Het spreekt natuurlijk voor zich, maar hoe meer mensen regelmatig de fiets pakken, hoe minder uitlaatgassen er aanwezig zullen zijn en hoe sneller ons milieu erop vooruit zal gaan.

3. Tegen weer en wind

Fietsen kan natuurlijk hartstikke gezond in de frisse buitenlucht, maar ook gewoon binnen. Zet een handige hometrainer voor de tv, en verbrand de benodigde calorieën terwijl je de laatste aflevering van je favoriete serie kijkt.

4. Unieke vakanties

Laten we ook niet vergeten dat er allerlei geweldig toffe fietsvakanties aangeboden worden. Op de fiets kun je namelijk locaties ontdekken die je te voet niet zomaar aan zou gaan. Zo ontdek je niet alleen de meest unieke locaties, maar krijg je ook de mooiste uitzichtpunten: zonder hier de auto voor in te hoeven stappen.

5. Gewichtsverlies

Naast zwemmen en hardlopen is fietsen een van de beste manieren om in korte tijd veel calorieën te verbranden. Je gebruikt zo ontzettend veel spieren en je lichaam is zo actief in beweging dat de kilo’s er bijna vanaf vliegen. Natuurlijk moet je wel regelmatig een redelijk lange afstand fietsen om deze resultaten te behalen, maar het is in ieder geval minder intens en vermoeiend dan kilometers hardlopen!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here