Heerlijke gezonde noten op een rijtje gezet

0
402

Gezonde noten heb je in alle soorten en maten. Ze zijn niet alleen lekker maar hebben ook positieve effecten op je lichaam. Noten verlagen het risico op hart en vaatzieken en houden onder andere de bloedvaten gezond. In dit artikel geven we tips over gezonde noten en leggen we uit waarom ze zo gezond zijn.

Eigenschappen van gezonde noten

In noten zit veel onverzadigd vet. Weer gerust, dit zijn gezonde vetten die je lichaam nodig heeft. Het eten van ongezouten noten beschermt je tegen hart en vaatziekten. Het levert verder vitamines B1, E en ijzer en verlagen het cholesterolgehalte. Goed voor de bloedvaten dus!

Het advies dat ook het Voedingscentrum uitdraagt is het eten van een handje noten per dag. Dat hoeft niet moeilijk te zijn want er bestaan veel verschillende soorten noten. Je kunt elke dag variëren of combinaties maken. Probeer ze allemaal eens uit en ontdek jouw eigen smaak/noot!

Je kunt noten rauw op de hand eten, maar zijn net zo lekker in een salade of bij een maaltijd zoals met linzen of kikkererwten. Noten passen bovendien prima in vegetarische gerechten en worden dan ook veel door vegetariërs gegeten.

Waar komen noten vandaan?

Noten zijn droge vruchten die omhuld zijn door een vruchtwand. Je vind ze terug in bomen. Het is een houtachtige, harde dop waar meestal 1 noot in zit. Voorbeelden van noten die veel gegeten worden zijn: amandelen, paranoten, hazelnoten, pecannoten, pistachenoten etc.

  • Amandelen en pinda’s worden vanwege hun eigenschappen tot noten gerekend. Officieel zijn pinda’s peulvruchten en amandelen fruit.

Verschillende soorten noten

Noten zijn verkrijgbaar in drie vormen, ongebrande, gebrande en geroosterd.

  • Ongebrande noten zijn rauw en op geen enkele manier bewerkt. Er zijn dus geen smaak of toevoegingen aan de noot toegevoegd. Ze bevatten de eigen aanwezige voedingsstoffen. Noten die nooit gebrand worden zijn paranoten en walnoten.
  • Gebrande noten zijn gefrituurd in olie. Ze bevatten vanwege de hoge temperatuur iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande (rauwe) noten. Dit maakt de noot niet extra vettiger, dus voor de gezondheidswaarde maakt dat niet uit. Omdat noten van zichzelf al veel onverzadigde vetten heeft, neemt het geen tot weinig olie meer op.
  • Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd en soms wordt daar ook suiker aan toegevoegd.

Meer rauw eten

Noten zijn dus in meerdere vormen verkrijgbaar, maar het belangrijkste is dat je het zo veel mogelijk rauw moet eten. Op die manier behoudt je alle goede voedingsstoffen en gaan ze niet verloren bij hoge temperaturen.

Voedingswaarden per noot

Noten bevatten eiwitten en onverzadigde vetten, maar het verschilt per noot in welke hoeveelheden. In het volgend overzicht geven we je per 100 gram inzicht wat ongeveer de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten en calorieën zijn per noot.

Per 100 gram  Eiwitten   Koolhydraten   Vetten   Calorieën 
Amandelen 21 22 49 575
Cashew noten 18 33 44 553
Hazelnoten 15 17 61 628
Paranoten 14 12 66 656
Pecannoten 9 14 72 691
Pinda’s 26 16 49 567
Pistache 21 28 44 557
Walnoten 15 14 65 654

Té veel noot is nooit goed

Zoals je hierboven ziet bevatten noten veel calorieën. Die calorieën kunnen dan ook snel oplopen als je er teveel van eet. Er zijn mensen die niet van noten kunnen afblijven, maar probeer daarin niet te overdrijven. Overal waar je té voor kunt zetten is niet goed voor je!

Volgens het Voedingscentrum is een handje per dag meer als voldoende om het gezond te houden. Dan wel de ongezouten variant met een maximale hoeveelheid van 15 gram .

Bewaartips

Noten moeten goed droog en afgesloten bewaard worden omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. De beste temperatuur om noten te bewaren ligt tussen de 10 en 15 graden. Kastanjes en walnoten bederven daarbij het snelste. Andere noten zijn vaak wel een jaar houdbaar.

Gezonde noten? Welke het gezondste?

Heb je zin in een gezonde noot en wil je graag weten welke noten het gezondste zijn? Dat is toch wel de walnoot met de meeste vitamines en mineralen. Het bevat vitamines B1, fosfor, zink, magnesium en ijzer.

Amandelen doen het daarnaast net zo goed. Ze helpen tegen aandoeningen aan het hart of bloedarmoede. Op de derde plaats staat de pecannoot dat voor zink zorgt, mangaan en diverse andere vitaminen.

Natuurlijk bestaan er nog veel meer gezonde noten, zoals hazelnoten, paranoten en pistachenoten. Elke noot heeft weer andere gezonde eigenschappen. Eet ze rauw als tussendoortje of maak heerlijke combinaties met salade of zuivel.

Allergie

Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot vervelende klachten zoals nikkelallergie, eczeem en jeukende bulten (urticaria). Allergie kan voorkomen bij:

  • Sesamzaad of pinda’s;
  • Cashewnoten, walnoten, amandelen, pistachenoten, pecannoten, hazelnoten.

Conclusie

Maak voornamelijk je keuze uit ongezouten (rauwe) noten. Daarbij maakt het niet veel uit welke je precies eet want elke noot heeft weer andere positieve, gezonde voedingsstoffen in zich. Bekijk het bovenstaand overzicht om een aantal gezonde noten te ontdekken en probeer ze gewoon eens uit!

Probeer in ieder geval deze noten te vermijden of in mindere mate te eten:

  • Gezouten noten, of die geroosterd en gebrand zijn. Vanwege de hoge temperaturen gaan helaas de meeste vitamines en mineralen verloren.
  • Borrelnootjes of ander soort noten zoals pinda’s met chocola en suiker. Er bestaan in tegenstelling ook gezonde borrelhapjes die geschikt zijn voor een speciale gelegenheid.

Welke gezonde noten vind jij lekker? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here