9 handige tips om supersnel supergezonde maaltijden te bereiden

0
114

Veel groente eten, betekent ook veel groente snijden en dat kan soms veel tijd in beslag nemen. In dit artikel leggen we een paar basis snijtechnieken uit, hierdoor kun jij supersnel heerlijke groenten snijden voor jouw gezonde maaltijden.

Niet in je vingers snijden!

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe je het mes die je gebruikt vasthoudt. Pak het handvat van het mes vast met de handpalm van je snijhand terwijl je wijsvinger en je duim het lemmet vastgrijpen. Je kunt op deze manier met veel precisie snijden. Messen die ideaal zijn om groenten te snijden is een multifunctioneel koksmes, een Japanse Santoku of het traditionele Japanse groente mes: de Nakiri. Als je nog geen van deze messen hebt, neem dan even een kijkje bij KookGigant.

Je snijhand gebruik je natuurlijk om te snijden, je andere hand ‘de helpende hand’ gebruik je om het product (de groenten) vast te houden. De groenten kun je met je helpende hand op twee manieren vasthouden: de klauwtechniek en de brugtechniek.

 • Klauwtechniek

De hand waarmee je het product vasthoudt is je ‘helpende hand’. Je maakt met deze hand een soort klauw waarbij je je vingertoppen en duim naar binnen krult, je nagels schuiven dan onder je hand. Dit voorkomt dat je in je vingers snijdt. Je middelvinger moet parallel staan op het product dat je gaat snijden. Deze techniek wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor het in plakken snijden van groenten.

 • Brugtechniek

Met je duim en middelvinger van je ‘helpende hand’ pak je het product dat je gaat snijden vast. Je hand ligt nu als een brug over het product. Met deze techniek kun je groenten in lange repen snijden of snijd je gemakkelijk een tomaat doormidden.

Nu je weet hoe je je snijhand en helpende hand op effectieve en veilige manier moet gebruiken, is het tijd om een aantal basis snijtechnieken toe te passen. Lees hieronder verder.

Groenten en kruiden snijden

Groenten en kruiden snijden

Dunne reepjes komkommer en wortel, fijngesneden kruiden en flinterdunne plakjes radijs maken je salades nog lekkerder. In dit deel van het artikel leer je een aantal basis technieken die je salades of gezonde maaltijden nog lekkerder maken.

 • Cross Chop

Deze techniek is goed voor het snel en fijn hakken van kruiden en kleine groenten.

 1. Houd het mes vast me je snijhand zoals je dat gewend bent. Je helpende hand leg je op de ruggengraat van het lemmet, dit kan met bijvoorbeeld je vingertoppen of je handpalm.
 2. Tijdens het snijden houd je de punt van het lemmet op de snijplank, met je helpende hand kun je het mest leiden. Hoe vaker je deze techniek oefent, hoe sneller je zult snijden!

Het koksmes is het meest ideaal voor deze techniek. Dit keukenmes heeft namelijk een bolle snijkant, hierdoor ‘wiegt’ het mes over de snijplank, een Santoku mes is ook geschikt.

 • Rock Chop

Deze snijtechniek is vergelijkbaar met de cross chop, het verschil is dat je nu je helpende hand gebruikt om het product op de snijplank te duwen. Tijdens het snijden maak je gebruik van de klauwtechniek.

 • Julienne Cut

Julienne is een Franse keukenterm, waarmee dunne reepjes wordt bedoeld. Julienne gesneden groente is geschikt voor bijvoorbeeld soepen, salades, sauzen etc. Als voorbeeld gebruiken we een courgette.

 1. Snijd de courgette over de lengte in tweeën met behulp van de brugtechniek
 2. Leg de courgette op de gesneden kant op de snijplank
 3. Snijd met behulp van de klauwtechniek de courgette in dunne reepjes van ongeveer 3 mm, begin aan de achterkant van het product en snijd rustig naar je toe (zie foto rechts)  
 4. Een echte Julienne cut is 8 cm lang en 3 mm dik
 5. En voila! Je courgette is nu Julienne gesneden!
 • Brunoise

Ook Bronoise is een Franse kookterm waarbij groenten in kleine blokjes worden gesneden. Een perfect Brunoise gesneden blokje heeft een afmeting van 3mm x 3mm x 3mm. Deze techniek is dus eigenlijk een Julienne cut met één extra stapje. Brunoise gesneden groente wordt vaak gebruikt bij het bereiden van sauzen.

 1. Snijd het betreffende product Julienne
 2. Leg de reepjes in een bosje bij elkaar
 3. Met behulp van de klauwtechniek en de Rock Chop snijd je de reepjes gemakkelijk in kleine blokje.
 • De Batonnet

Maak je een heerlijke ovenschotel of heb je gewoon trek in rauwe stukken groente? Dan is de Batonnet een geschikte techniek. Deze snijtechniek wordt vaak gebruikt voor het snijden van groenten voor een groenteschotel of voor frietjes.

Deze snijtechniek is vrijwel gelijk als die van de Julienne Cut alleen, snijd je de groenten dit keer iets dikker, namelijk 6 cm lang en 6 mm dik.

 • Pont-Neuf

Maak je een culinair diner met bijvoorbeeld aardappels? Pas dan de Pont-Neuf techniek toe. Deze snijtechniek wordt gebruikt voor aardappelen. Pont-Neuf gesneden aardappelen zijn hele dikke frieten.

 1. Nadat de aardappelen zijn geschild en gewassen kun je beginnen met snijden
 2. Snijd de aardappel in balkjes van 7cm lang en 2 cm dik, wederom weer met  dezelfde techniek als bij de Julienne Cut
 3. Het resultaat is geweldig, een lekkere en mooie toevoeging aan je culinaire diner!
 • Pull cut

Verse kruiden zit bomvol vitaminen en smaak. Wil je dat deze vitaminen en heerlijke smaak in je eten terecht komt en niet op de snijplank blijft liggen? Gebruik dan de Pull Cut. Deze snijtechniek wordt vaak gebruikt voor het fijnsnijden van verse kruiden. Verse kruiden zijn erg kwetsbaar. Als voorbeeld nemen gebruiken we verse basilicum. Als je een basilicumblaadje vouwt ontstaat er een donkergroene lijn in het blaadje, het blaadje is nu beschadigd. Hoe meer beschadigingen het blaadje heeft hoe meer vocht, dus smaak en vitaminen, het blaadje verliest. Zorg er dus voor dat het blaadje niet beschadigd, dit kan op de volgende wijze met behulp van de Pull Cut:

 1. Leg een basilicumblaadje met de bolle kant onder op de snijplank
 2. Stapel een aantal blaadjes op met de bolle kant naar onder totdat jee stapeltje van 6 tot 10 blaadje hebt
 3. Rol het stapeltje stevig op, zorg dat de donkergroene kant aan de buitenkant zit
 4. Leg het rolletje met basilicumblaadjes op de snijplank
 5. Het is nu tijd voor de pull cut: snijd dunne reepjes van het rolletje zonder veel kracht te zetten, laat het mes het werk doen. Zo voorkom je dat de blaadjes beschadigen.
 6. En voila! Je hebt nu vers gesneden basilicum waar alle smaak nog in zit!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here