Een ongeluk zit vaak in een klein hoekjes, met name in huis. De meeste ongelukken komen nog steeds het meeste voor in de thuissituatie, ook brandwonden. Op zich hoeft een brandwond niet direct ernstig te zijn, zolang je maar weet hoe je moet handelen. Uiteraard dien je bij een grote brandwond direct professionele hulp in te schakelen. Een ogenschijnlijk, minder ernstige brandwond is goed te behandelen door zelf enkele eenvoudige richtlijnen te hanteren. Begin je op tijd met het verlenen van de eerste hulp, dan is de kans groot dat een brandwond goed zal genezen. Onthoud wel dat bij de minste of geringste twijfel, je altijd de arts dient te raadplegen.
De belangrijkste punten
De behandeling van brandwonden is eenvoudig, zolang je maar weet wat je doet, dan wel wat je moet doen. In het kort zijn dit de belangrijkste punten:
- Direct koelen onder stromend water belangrijk, hierdoor voorkom je verslechtering van de situatie.
- Een brandwond dien je minstens tien tot twintig minuten te koelen onder stromend water. Gebruik bij voorkeur lauw warm water.
- Bel bij grote brandwonden altijd de huisarts.
- Bij brandwonden is het van belang dat je bent ingeënt tegen tetanus.
- Gebruik, hoe goed bedoeld ook, geen zalfjes of crème bij brandwonden. Een wond die kan ‘ademen’ geneest over het algemeen beter.
Voor de behandeling van verwondingen, dus ook brandwonden, is het belangrijk om goed te letten op de hygiëne. Was daarom altijd eerst de handen als de situatie dat toelaat. Voorkom daarnaast direct contact met de wond om besmetting te voorkomen.
Behandeling eerstegraads brandwonden
Bij dit type verbranding is er sprake van een droge, rode plek op de huid. In de meeste gevallen volstaat het om de wond te koelen, een verband is slechts zelden nodig. Gebruik eventueel een pijnstiller indien noodzakelijk.
Oppervlakkige tweedegraads brandwond
Een oppervlakkige tweedegraads brandwond herken je aan de rozerode kleur van de huid. Vaak genezen dit soort wonden binnen twee weken. Is er in de dagen na het ontstaan van de wond, sprake van pijnervaring, raadpleeg dan de huisarts. Afhankelijk van de omvang van de wond, kan er advies worden ingewonnen. Als er naast de brandwond ook blaren ontstaan, laat deze dan bij voorkeur heel. Is er in de dagen na de behandeling sprake van koorts, contacteer dan de huisarts.
Is de brandwond vlekkerig met een rozerode kleur en eventueel gecombineerd met witte plekken, dan is er vaak sprake van een diepe tweedegraads verbranding. Voor dergelijke brandwonden is heel verstandig om de behandeling over te laten aan de huisarts.
Lees ook: 8 tips voor een gezond en stralend gebit
Derdegraads brandwonden
Brandwonden die een witgele, bruin of zwarte kleur vertonen moeten altijd door een arts worden beoordeeld en behandeld. In de meeste gevallen is het zinvol om het ziekenhuis te benaderen voor advies. Afhankelijk van de ernst van de verbranding kan de specialist beoordelen wat de beste behandelmethode is. Zo kan er gekozen worden voor een huidtransplantatie of een behandeling met een gelvormend verband.
Heb jij weleens een erge brandwond gehad? Deel je ervaring in de comments hieronder!