Waar is visolie goed voor?

0
309

Goede vetten

Wie heeft niet gehoord van Omega-3 vetzuren? Maar wat is het precies, waar heb je ze voor nodig en waar zit het in?

Het handigste is om eerste de functie van vetten uit te leggen. Naast de eiwitten (bouwstof) en koolhydraten (brandstof), zijn de vetten een even zo belangrijke groep voedingsstoffen die we consumeren. Vetten zijn niet alleen een bron van energie, maar ook bouwstoffen voor verschillende lichaamscel-onderdelen. Daarnaast zijn er maar liefst 4 vitaminen (A, D, E en K) die alleen via vetten vervoerd en dus ook geconsumeerd kunnen worden.

Verzadigd en onverzadigd

Iedereen weet dat je niet teveel verzadigd vet (fastfood, koek, taart etc.) moet consumeren, maar wel voldoende onverzadigde vetten (olijfolie, noten en vis). De reden hiervoor is dat er onverzadigde vetten zijn die je (net als vitamines) niet zelf kunt maken en dus via je voeding moet binnenkrijgen. Daarom worden ze ook wel essentiële vetten of vetzuren genoemd. Ze worden onderverdeeld in Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Zij spelen een belangrijke rol in een van tal van processen in je lichaam.

olijfolie

Welvaartsziekten

Naast gebrek aan beweging, teveel stress is een slechte voeding een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van welvaartsziekten die we veel om ons heen zien. Veel supermarktproducten bevatten voornamelijk vulling, zijn weinig voedzaam en missen tal van belangrijke voedingsstoffen als voedingsvezels, mineralen, vitaminen en goede vetten.

Balans tussen Omega-6 en Omega-3

Omdat supermarktproducten niet veel mogen kosten worden ze vaak opgevuld met goedkope plantaardige oliën als maïs-, soja en zonnebloemolie, die de Westerse mensen een overschot aan Omega-6 vetzuren heeft gegeven. Ook goedkoop vlees en goedkope margarine zorgen voor een teveel aan Omega-6. Deze disbalans zorgt voor laaggradige ontstekingen in het hele lichaam en vervolgens tot tal van ziektebeelden.

Goede voeding

Wanneer je zoveel mogelijk onbewerkt voedsel eet (zelf koken), dan zorg je vanzelf dat het Omega-6 afneemt en Omega-3 stijgt. Met regelmatig noten en avocado krijg je Omega-3 ALA binnen, dat in je lichaam gedeeltelijk wordt omgezet in de werkzame Omega-3 EPA en DHA. Door het eten van vette vis, krijg je direct deze belangrijke visvetzuren binnen.

Levensfasen

Als baby hebben we deze vetzuren nodig voor de ontwikkeling van het oog netvlies en goed werkende hersenen en zenuwstelsel. DHA is zelfs het meest voorkomende vetzuur in de hersenen. De hoeveelheid van die vetzuren in borstvoeding is sterk afhankelijk van de hoeveelheid vis die de moeder eet. Af en toe een harinkje happen is dus een goed idee voor zwangere vrouwen.

In alle levensfasen zijn Omega-3 EPA en DHA goed voor het hart, hersenen, gezichtsvermogen, bloeddruk en bloedlipiden gehalte. Dit komt o.a. door de ontstekingsremmende werking van de Omega-3 vetzuren.

In Nederland wordt veel magere vis gegeten die nauwelijks Omega-3 bevat (vissticks, kibbeling, tilapia en pangasius). Voor kinderen en volwassenen die niet zo dol zijn op de Omega-3 rijke vette vis als haring, zalm, makreel of sardientjes is er ook Omega-3 visolie.