Nationale Verspillingsvrije Week: 5 x lekker koken met restjes

0
53

Met deze vijf tips moet dat lukken

Amsterdam, 7 september 2021 – Maar liefst 67% van de Nederlanders wil geld besparen door voedselverspilling te verminderen, zo blijkt uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Toch geeft twee derde (64%) van de huishoudens nog aan dat zij graag meer tips zouden willen om producten volledig te gebruiken in de keuken. In het kader van de Nationale Verspillingsvrije Week (7-13 september) geeft HelloFresh je graag 5 tips hoe je jouw restjes omtovert tot feestelijke borrelhapjes of snacks. Kliekjesdag hoeft niet saai te zijn! Kijk voor meer inspiratie op: http://www.hellofresh.nl/maaltijdbox/samentegenvoedselverspilling

Deze producten verspillen we het meest

Uit onderzoek** van het Voedingscentrum blijkt dat brood en deegwaren de producten zijn die het meest worden verspild door de Nederlandse consument. Jaarlijks gooien we in Nederland maar liefst 104 miljoen broden in de prullenbak. Daarna zijn zuivel (88 miljoen kilo), groenten (62 miljoen kilo) en fruit (52 miljoen kilo), aardappels (52 miljoen kilo) en vlees (42 miljoen kilo) de producten waarop de meeste winst valt te behalen. Een makkelijke manier om verspilling hiervan tegen te gaan is de restjes in je keuken creatief te hergebruiken.  Ga met onderstaande tips zelf aan de slag!

5 x koken met restjes om voedselverspilling tegen te gaan:

  1. Bruschetta van oud brood

Wrijf een knoflookteen en een halve tomaat over plakjes oud brood. Bak een aantal  snoeptomaatjes in een pan op een laag vuur. Meng een beetje ricotta met verse basilicum en smeer op het brood. Schep daar de tomaatjes bovenop, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en bak vijf minuten in de oven.

  1. Croque monsieur van ‘oude’ kaas

Zolang kaas geen schimmel vertoont, kun je deze nog prima opeten. Heb je kaas over van een kaasplankje? Rasp deze dan op een broodje en toast hem in  een tosti-ijzer of onder de grill. Zo maak je je eigen versie van de croque monsieur.

  1. Muffins met overrijpe bananen

Na een paar dagen in de fruitmand kunnen er bruine vlekken op bananen komen, maar dat betekent niet dat je ze direct moet weggooien. Je kunt de bananen toevoegen aan koekjes of muffins deeg of er smeuïg bananenbrood van maken.

  1. Aardappelkoekjes

Heb je een overschot gekookte aardappelen? Prak ze fijn, snipper een uitje en meng het geheel met ei. Vorm er vervolgens balletjes van ter grootte van een rösti en haal ze door een klein beetje paneermeel. Doe de balletjes in de pan en druk ze plat. Binnen 5 minuten staan er heerlijke aardappelkoekjes op tafel.

  1. Kippenbouillon van restje kip

Heb je gegaarde kip over? Gooi het niet weg, maar kook het in ruim water met je (restjes) rozemarijn of tijm. Laat het minimaal 4 uur trekken en klaar is kees: huisgemaakte kippenbouillon.

Over het onderzoek *

Representatief onderzoek uitgevoerd door Censuswide voor HelloFresh onder 1.008 respondenten die in maart 2021 in Nederland woonden.

Over het onderzoek**

Onderzoek uitgevoerd door het Voedingscentrum naar voedselverspilling onder Nederlandse huishoudens in 2019.

Over HelloFresh

HelloFresh SE is de grootste leverancier van maaltijdboxen in de wereld, met activiteiten in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Australië, Oostenrijk, Zwitserland, Canada, Nieuw-Zeeland, Zweden, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen. HelloFresh staat voor < 0.2% voedselverspilling in de keten en onderzoek wijst uit dat een consument met een maaltijdbox 21% minder voedsel verspilt. In het tweede kwartaal van 2021 leverde HelloFresh 254 miljoen maaltijden aan 7,7 miljoen actieve klanten. HelloFresh werd in november 2011 opgericht in Berlijn en staat sinds november 2017 genoteerd aan de beurs van Frankfurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here