Stevia zoetstof: Wat is het precies?

0
306

Stevia is een geslacht uit een familie van planten, de composietenfamilie. Het geslacht bestaat uit 240 verschillende soorten. De bekendste soort is stevia raubadiana, omdat er een zoetstof uit gewonnen kan worden. Steviolglycoside genaamd. Deze stevia zoetstof is een extract en staat ook wel bekend als honingkruid of E-960.

De reden van het stevia verbod

Sinds 2011 is de stevia zoetstof toegestaan in Europa. Hiervoor was het verboden omdat de veiligheid van het product niet gewaarborgd kon worden volgens de Europese regels. In andere landen was het wel al legaal. Nu de witte stevia als een veilig product is bestempeld kan het verwerkt worden in verschillende voedingsmiddelen.

Zo gebruiken Coca-cola en Pepsi-cola de stevia zoetstof als vervanging van suiker. Het kan een bittere nasmaak hebben waardoor het vaak gemengd wordt met andere zoete voedingsstoffen zoals sacharose, fructose of glucose. Het zit bijvoorbeeld verwerkt in chocolade, kauwgom, ijs, desserts, jam, soepen, sauzen, snoep, light frisdranken en bier.

Het effect op je lichaam

Stevia zoetstof is van zichzelf caloriearm ondanks de zoete smaak. Door de zoete smaak denkt je lichaam dat je suiker hebt gegeten waardoor er een stijging van het neurotransmitter serotonine volgt. Daardoor krijg je een goed en vrolijk gevoel.

Als stevia is toegevoegd aan een product dat van zichzelf al koolhydraten bevat is dit niet zo erg. Maar wanneer je frisdrank gezoet met stevia drinkt, dan wordt je lichaam op het verkeerde been gezet doordat je geen koolhydraten binnen krijgt.

Dit zorgt voor een neurotransmitterdip wat veroorzaakt wordt door het tekort aan suiker wat je lichaam wel verwacht. Ook zorgt het voor een hongergevoel wat vaak als gevolg heeft dat je gaat snaaien. Niet bepaald bevorderend bij een eventueel afvalproces. Mocht je serieus willen afvallen, dan behoort stevia niet je voedingsschema thuis.

Het verschil in stevia

Wil je stevia kopen, dan kom je als eerste de witte variant tegen. Dat is de enige variant die op heden in de winkel te koop is. De groene en meest gezonde is volgens de Europese wet en regelgeving nog altijd verboden, maar wel het meest natuurlijke product. Tot slot heb je ook een chemische stevia die bewerkt wordt en terugvind in een vloeibare en poedervorm.

De vloeibare of poedervorm bestaat voor 80-90% uit steviolglycoside waardoor de poeder veel geconcentreerder en zoeter is dan de groene vorm die uit 10% steviolglycoside bestaat. De groene stevia is van nature ongeveer 35 tot 45 keer zo zoet als suiker maar de witte poeder is ongeveer 300 keer zo zoet.

Daarnaast bevat de groene variant veel mineralen en hulpstoffen wat de stevia van nature geneeskrachtig en voedend maakt. De witte variant is heel erg bewerkt waardoor de hulpstoffen die er van nature in voorkomen verdwenen zijn.

De smaak van stevia

Zoals eerder al besproken smaakt stevia zoet, ook wel stevia zoetjes genoemd. Het kan ook een bittere smaak hebben. Om deze bittere smaak te maskeren wordt er vaak maltodextrine toegevoegd. Maltodextrine staat echter bekend als suiker. Je denkt dus dat je suiker vrij eet als er op de verpakking staat; ‘gezoet met stevia’, maar in werkelijkheid krijg je alsnog suiker binnen.

Het is beter om de zoete smaak van suiker af te leren en het niet te vervangen door een ‘zogenaamd gezonder alternatief’. Je lichaam zal je dankbaar zijn en gezond afvallen zal een stuk sneller en gemakkelijker worden.

Haal liever verse producten in huis in plaats van kant en klare maaltijden. Dan ervaar je hoe lekker gezonde voeding is en dan heb je geen suiker of stevia meer nodig!

Wat eet jij graag met de stevia zoetstof? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.