Gezonde voeding met enkele recepten.

0
1942

Tegenwoordig is overal informatie te vinden op het gebied van gezonde voeding. Er zijn allerlei richtlijnen, diëten en voorschriften beschikbaar die je proberen te vertellen wat gezond koken en gezonde voeding is en welke producten in bepaalde mate kunnen bijdragen aan een gezonder leven. Om die reden begrijpen wij heel goed dat je door de bomen het bos niet meer kunt ziet.

Alhoewel er honderden meningen zijn over hoe je gezond kunt eten, hoeft het niet ingewikkeld te zijn. Met behulp van dit artikel helpen we graag een handje. Je leest hier alles over gezonde voeding en wat dat voor positieve effecten heeft op het lichaam. Haal je voordeel uit de tips en gebruik de informatie voor een gezondere toekomst en levensstijl.

Balans tussen lekker en gezond eten

Ontdek de meest gezonde recepten waarmee je blijvend een optimaal gewicht kunt behalen, energieker en fitter kunt voelen. De weerstand wordt ook verhoogd door gezond eten. Hierdoor ben je beter bestand tegen verkoudheid of andere ziektemakers. Het kan lastig zijn om een verantwoord eetpatroon te volgen.

Veel mensen beginnen met een onmogelijk dieet of zijn te streng voor zichzelf. Hierdoor houdt je het nauwelijks vol. Je leert hier om een balans te vinden tussen lekker en gezonde voeding, zodat je het wél kan volhouden. We helpen jou om een evenwichtig voedingspatroon op te stellen aan de hand van informatie& tips!

Wat is gezonde voeding

Gezonde voeding geeft je voldoende energie en voedingsstoffen die je lichaam dagelijks nodig heeft. De voedingsstoffen bestaan weer uit eiwitten, vetten, vitamines, koolhydraten, vezels en voldoende vocht die belangrijk zijn. Eet gevarieerd omdat elk voedingsmiddel weer andere vitamines en mineralen bevat.

Probeer ook iets anders uit als je niet veel lust door toch nog een volledige maaltijd binnen te krijgen. Ze zeggen niet voor niets weleens: Je bent wat je eet, om aan te geven hoe belangrijk gezonde voeding voor je is.

Gezonde eetgewoonten is hét middel

Goede eetgewoonten zijn hét middel om gezond te blijven en dat advies geldt voor iedereen. Misschien is de noodzaak wel het hoogst bij mensen die kampen met een te hoog cholesterol gehalte, hoge bloeddruk of diabetes. Om dat op een gezond niveau te houden, zijn gezonde eetgewoonten erg van belang.

Doe het echter gevarieerd door vlees eens af te wisselen met plantaardige producten zoals peulvruchten, zuivel en volkoren graanproducten. Er is tegenwoordig niet één gezond recept, maar veel gezonde recepten waaruit je kunt kiezen.

Voel je fitter, ervaar de voordelen

Door gezonde voeding voel je je fit en de kans op overgewicht neemt af. Je houdt verder het hart en bloedvaten gezond. Het is dat niet alleen dat gezond eten meetelt aan jouw gezondheid: dagelijks voldoende beweging is ook een aandachtspunt om rekening mee te houden.

Schrijf wat je eet op

Het is geen slecht idee om eens na te denken wat je allemaal eet op een dag. Schrijf het eens op en vergeet niet om de kleinste dingen te noteren want elk product telt en heeft zo haar eigen voedingsstoffen en voedingswaarden. Wat zijn de gezonde hapjes en kan ik blijven eten? En welke producten kun je beter laten staan in de toekomst?

Verantwoord en gevarieerd eten

Eet op een verantwoorde manier en maak keuzes in gezonde voeding om dat gevarieerd en afwisselend te doen. Een gezond recept kip of gezond recept met gehakt is al mogelijk mits je daarvoor mager gehakt neemt en de juiste vetten kiest voor de bereiding.

Dat zijn details waar je in het vervolg een oog voor krijgt. Om je goed in je vel te zitten en fit te blijven is het van belang dat je gevarieerd eet en de juiste producten daarvoor gebruikt.

Kort samengevat bestaat een gezonde maaltijd uit:

 • Voldoende groenten en fruit;
 • Minder zout;
 • Onverzadigd vet in plaats van verzadigd vet;
 • Volkoren, graanproducten en aardappelen;
 • Mager en halfvolle zuivelproducten zoals melk, yoghurt of eieren;
 • Eet ongezouten noten, maar beperk de hoeveelheid per dag;
 • Minder vlees en meer plantaardige producten zoals peulvruchten: linzen en kikkererwten;
 • Voldoende vocht, water, groene thee en filterkoffie.

Dat betekent:

 • Minder vlees en meer volkoren en graanproducten;
 • Meer peulvruchten en plantaardig vleesvervangers, groenten en fruit;
 • Dagelijks een portie zuivel met een handje noten.

Eten op basis van caloriebehoefte

Eet nergens teveel van, ook al gaat het om gezonde gerechten. Overal waar je té voor kan zetten is niet goed voor je. Het scheelt echter per geslecht en lichaamsbouw hoeveel je mag eten per dag. Een man van 1 meter 60 en 55 kilo heeft minder voeding nodig als iemand van 1.90 met een gewicht van 100 kilo.

De hoeveelheid calorieën die dagelijks gegeten mag worden, varieert op basis van leeftijd en welke fysieke activiteiten worden beoefend. Wist je dat een man meer calorie behoefte heeft dan een vrouw? Lees daar meer over op: Optimalegezondheid.com/de-aanbevolen-dagelijkse-calorieen-voor-mannen-en-vrouwen/

Voordelen van groenten, fruit en zuivel

kommetje fruit
kommetje fruit

Eet jij wel voldoende groente en fruit? Daar zitten belangrijke vitaminen, vezels en mineralen in die je lichaam schoon en zuiver houden. Zorg hier ook voor variatie. Je kunt bijvoorbeeld vers fruit bij het ontbijt pakken, een wortel en komkommer als tussendoortje of een salade tijdens het avondeten.

Er zijn veel tips te geven over gezonde groente, maar ook voor fruit want ieder soort bevat weer andere goede stoffen, dus hou het niet alleen bij zoete aardbeien!

Groenten kun je overigens op verschillende manieren bereiden, zoals koken en wokken. Roerbak groenten is een voorbeeld van lekker en gezonde voeding.

Zuivel

Het is misschien al bekend, maar wist je dat het eten van een dagelijkse portie zuivel goed is voor je lichaam? Het zorgt voor de vitamines die je lichaam nodig heeft. Calcium, vitamine A, B6, B12 en D, fosfor en mineralen. Niet te vergeten eiwitten, die goed zijn voor de opbouw en onderhoud van je spieren en organen.

30+ kaas, melk of magere yoghurt zijn zuivel producten die op elk moment van de dag kunnen. Voeg daarbij gezonde nootjes toe voor een heerlijke smaak. Walnoten, amandelen en hazelnoten die ook lekker zijn bij kwark. Dat maakt de smaak minder zuur.

Maak het ontbijt of lunch gezond

Een lichaam heeft vezels nodig omdat het zorgt voor een gezonde stoelgang. Vezels zijn goed voor de spijsvertering, verlaagt het cholesterolgehalte en prikkelen de darmen. Ga voor volkoren producten zoals zilvervliesrijst, volkoren en graan boterhammen en pak volkoren crackers als gezonde snack.

Gezonde pasta is met volkoren net zo lekker als witte pasta, alleen je krijgt meer vezels binnen. Wist je dat groenten en fruit ook vezels bevatten?

Gezond je brood beleggen

Volkorenbrood is prima, maar wat doe je erop als gezond broodbeleg? Je hebt tegenwoordig veel verschillende soorten beleg, maar welke is gezond voor je? Daar is niet één antwoord op te geven omdat alles wel iets gezonds heeft. Ook hangt het af van je eigen smaak en de hoeveelheid die je pakt.

Probeer in ieder geval het bewerkte vlees te beperken zoals worst, salami. Kies als alternatief dan meer uit magere kipfilet, kalkoenfilet of ham. 20/30+ kaas is natuurlijk ook lekker voor de afwisseling.

Kook op een gezonde manier

Zelfs met de bereidingsproducten waarmee je doet bakken, bakken of braden kun je gezonde keuzes maken. Je hebt er namelijk olie of boter voor nodig. Sommige bereidingsproducten bevatten echter teveel verzadigde vetten die niet goed voor je zijn. Ze zorgen voor een verhoogd cholesterolgehalte en het risico op hart en vaatziekten neemt toe.

Je hebt in principe elke dag boter of olie nodig om iets klaar te maken en voornamelijk bij het avondeten. Dat verhoogd de noodzaak om hier ook gezonde keuzes in te maken. Kies voor producten met meer onverzadigde vetten zoals (vloeibare) halvarine en andere oliën.

Duurzaam koken

Gezond koken doe je niet door kant en klare maaltijden in de supermarkt te kopen of water toe te voegen aan pakjes en zakjes om een gerecht te bereiden. Dat doe je juist met verse eerlijke producten die helemaal niet zo duur of ingewikkeld klaar te maken zijn.

Helaas wordt gezond voedsel of gezonde recepten daar wel nog vaak mee geassocieerd. Reserveer enkele minuutjes voor jezelf om een paar aardappels te schillen met wat broccoli en kip. Dan heb je niet alleen geld bespaard, maar ook een heerlijk gezond gerecht om naar uit te kijken.

Zout erbij?

Vind je een gerecht met zout lekker? Probeer het dan te beperken want zout verhoogd de bloeddruk en kan schadelijk zijn voor de nieren. Vooral bij kant en klare maaltijden wordt het vaak standaard toegevoegd om de smaak te verbeteren. Maar dit hoeft helemaal niet. Met allerlei verschillende kruiden en specerijen die je in de supermarkt vind, kun je de lekkerste smaken ontdekken.

Een snufje basilicum, kaneel, peterselie en gember bijvoorbeeld. Kom erachter in wat voor soort producten zout verwerkt zit en doe de test op Zoutmeter.nl. Soms hoef je niet eens zout toe te voegen, omdat producten vaak zelf al zoutig genoeg zijn.

Drink gezond

Drink jij wel genoeg water? Water is namelijk belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darmen, transport van voedings-en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Het meeste vocht krijg je binnen door het te drinken, maar ook door voedsel.

 • Een volwassene heeft dagelijks gemiddeld 1.5 tot 2 liter aan vocht nodig in de vorm van dranken. Hoeveel dat precies is afhankelijk van de temperatuur, leeftijd, inspanning en gezondheidstoestand.

Zoete dranken

allerlei sappen in het rek
allerlei sappen in het rek

Haal die dagelijkse hoeveelheid niet door zoete dranken te drinken. Probeer dat soort juist zoveel mogelijk te beperken omdat ze vanwege het suikergehalte en andere zoetstoffen niet gezond voor je zijn. Voorbeelden zijn Cola, Fanta, 7-up of multi-vitaminen.

Er zijn genoeg andere gezonde drankjes die de dorst lessen zoals water, thee en melk. Verder is filterkoffie en verse sinaasappelsap ook erg lekker. Als je het gezond wilt doen, kun je beter frisdrank, vruchtensappen en teveel alcohol vermijden.

Alcohol

Ben je een liefhebber van alcohol op z’n tijd? Beperk het dan tot maximaal 1 glas per dag want alcoholistisch drankjes bevatten veel calorieën. Alcohol kun je daarom dan ook beter vermijden als je graag gezond wilt afvallen.

Het schijnt dat het risico op chronische ziekten wordt verkleint bij het drinken van één glas. Tegelijkertijd verhoogd één glas ook het risico op long en darmkanker en een beroerte. De voordelen van alcohol wegen niet echter op tegen de nadelen. Dit geldt voor mannen en vrouwen.

Snack op een gezonde manier

Heb je weleens honger in de middag en sta je niet graag in de keuken om een hele maaltijd voor te bereiden? Dat kan soms wel even duren en dan moet je de voedingsmiddelen al toevallig in huis hebben liggen.

Kies voor gemak en maak in een korte tijd een gezonde tussendoortje of een gezonde snack met producten die snel klaargemaakt zijn en waarschijnlijk allang ergens dichtbij liggen. Er bestaan veel gezonde tussendoortjes. Voor ieder wat wil om de honger in de middag te stillen.

Speciale gelegenheden

Heb je een feestje, barbecue of een verjaardag die je hebt georganiseerd? Verras je gasten dan met heerlijke gezonde borreltjes. Natuurlijk is het makkelijk om de bitterballen in de frituurpan te doen of mini pizza’s in de oven te leggen, maar wil je het niet eens gezond proberen?

Met relatief weinig geld en moeite maak je al gezonde borrelhapjes. Hoe zou je eigen dipsaus of chips smaken? Dat is toch beter als altijd weer die standaard borrelhapjes?

Wat weet jij van gezonde voeding? Laat wat van je horen door hieronder een reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here