Gezond afvallen door gezond te eten.

0
451

Sommige mensen willen gezond afvallen, maar hebben geen idee waar ze moeten beginnen. Laat staan weten welke producten of dieet te moeten volgen. Een groot deel daarvan wilt het liefste afvallen zonder honger of diëten zonder honger. Vaak wordt tevergeefs gestart met een proteïne dieet of dieet shakes.

Vaak is dat nauwelijks vol te houden en zorgt het ook niet altijd voor het gewenste resultaat. Daardoor valt men snel weer snel terug in oude eetgewoonten. Dat is zonde natuurlijk! Met de onderstaande tips proberen we je daarmee te helpen.

Een gezond eetpatroon aanleren

Iedereen wil wel snel en gezond afvallen, maar bewust een gezond eetpatroon aanleren heeft tijd nodig en kan niet in enkele weken klaar of achter de rug zijn. Sterker nog: Je moet het wel kunnen volhouden om een terugval te voorkomen. Gezond diëten en gezond koken hoeft echter niet duur of moeilijk te zijn.

Het is een kwestie van verandering en bewustwording van ongezonde eetpatronen, om een gezond gewicht te behouden op langer termijn. Om je te helpen zijn er een aantal tips opgesteld die ervoor zorgen dat je kunt afvallen zonder honger.

Caloriebehoefte per geslacht

Gezond dieet mannen of een gezond dieet voor vrouwen maakt in de keuze van producten niets uit. Een appel voor de man is namelijk net zo gezond als een appel voor de vrouw. Echter dien je wel rekening te houden met de calorie behoeftes van het geslacht en dus de hoeveelheid voedsel die gegeten word. Een man heeft meer voedsel nodig dan een vrouw.

Deze caloriebehoefte staat om je te helpen bijna op elk product vermeld bij de voedingswaarden. Dat aantal is echter gemiddeld genomen, wil je het exact weten? Neem dan contact op met een personal trainer of een diëtist die jou kunnen helpen om een gezond voedingspatroon te krijgen, dat past bij jou leeftijd en gewicht.

Professionele ondersteuning

Heb je professionele begeleiding nodig? Het aanleren van een andere manier van eten is niet altijd gemakkelijk. Diëtisten en gewichtsconsulenten kunnen je daarbij helpen om veranderingen door te voeren in jouw eet en leefstijl.

Op basis van jouw wensen en leefomstandigheden wordt er een dieetadvies of gezond voedingsschema opgesteld dat helpt bij gezond afvallen. Verder kan een diëtist je helpen met afvallen zonder honger of advies geven over het voorkomen van eventuele hart en vaatziekten.

Goede voornemens

Heb je moeite met volhouden? Maak een aantal goede voornemens om te voorkomen dat je ongezond gaat eten. Laat je niet verrassen door verleidingen en trek van te voren een plan welke producten je absoluut niet meer mag pakken of welke juist wel.

Verwerk deze producten in je gezond dieet en voorkom dat je afhaakt. Gezond en snel afvallen is alleen mogelijk als je je ook houdt aan een gezond dieet.

Stel een streefgewicht vast

Door een streefgewicht vast te stellen kun je het afvallen wellicht beter volhouden. Je hebt dan een duidelijk doel voor ogen waar je 100% voor kunt gaan. Als je resultaten begint te zien groeit je motivatie en dat houdt je op de been. Ben echter realistisch met het opstellen van een doel. Zeg geen 10 kilo per week bijvoorbeeld want dat is moeilijk haalbaar.

Wat is jouw gezondheidsrisico?

Weleens je gezondheidsrisico berekend op basis van je lichaamslengte? Dit doe je met een BMI meter. BMI staat voor Body Mass Index en is een index voor het gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. Ga op Berekenen.nl na of je een gezond gewicht hebt en stel een streefgewicht vast.

Vergeet niet om jezelf te trakteren

Heb je je doel bereikt door weer een paar kilo af te vallen? Dan mag je je heus weleens trakteren op een filmavondje of een product die je al een tijdje wilde halen. Dat houdt het afvallen leuk. Trakteer jezelf echter niet op zoet!

Blijf gemotiveerd totdat je je streefgewicht hebt behaald. Op ten duur ga je gezonde voeding zelfs lekker vinden. Valt het afvallen tegen of kon je de koekjes toch niet laten liggen? Maak je geen zorgen, dan pak je het de volgende dag weer net zo hard op!

Verleidingen op de loer

Moeite met verleidingen? Koop tijdens de boodschappen gezonde snacks en gezonde tussendoortjes, in plaats van iets ongezonds. Dan kun je op zwakkere momenten ook niks ongezonds pakken omdat je dat niet in huis hebt! Je bent dan eerder geneigd om toch voor die gezonde hap te gaan.

Laat je bovendien ook niet verleiden door die zoetjes bij een tankstation. Rij desnoods een andere route als je er moeite mee hebt. Gezond eten en afvallen gaan niet samen met een vettige snack als tussendoortje.

Denk vooruit

Weet je al van te voren dat je in de verleiding kan komen? Eet dan, voordat je vertrekt een boterham of een portie fruit om te voorkomen dat je later naar dat ongezonde grijpt. De honger is dan minder en daardoor laat je het makkelijker staan. Je bent dan minder vatbaar voor verleidingen omdat je tenslotte al iets in je buik hebt.

Heb je binnenkort een feestje of barbecue? Zorg dan ook voor gezonde borrelhapjes.

Steun van je vrienden en familie

Vraag steun van je vrienden en familie, omdat je met hun vaker eet maakt het lastig om iets niet te pakken terwijl de rest dat wel doet. Een stukje taart op een verjaardag of ijs als nagerecht.

Door steun te vragen houden zij rekening met je en zullen niet snel iets opdringen. Het zou al helemaal goed nieuws zijn als zij ook met een gezond dieet beginnen. Of met je mee gaan sporten, zodat je het niet alleen hoeft te doen.

Hoe begin je met gezond afvallen?

Soms kan het lastig zijn om een gezond gerecht klaar te maken omdat je simpelweg geen idee hebt wat je allemaal kunt eten om af te vallen. Om die reden zijn er voorbeelden van gezonde recepten om af te vallen op een rij gezet.

Je mag ook af en toe een beetje mild zijn voor jezelf omdat iedereen weleens een steekje laat vallen. Zorg dan wel dat je weer snel de gezonde draad oppakt! Voel je fitter, energieker en ontmoet je ideale gewicht.

Ben jij ook bezig met afvallen en voeding? Praat mee over het onderwerp door hieronder een reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here