Hoe blijf je fit op je oude dag?

0
34

Ouderdom komt met gebreken, zegt men, en dat is natuurlijk ook zo. Die gebreken kunnen uiteindelijk ook je fitheid in de weg gaan zitten, terwijl het juist zo belangrijk is om fit te blijven om te kunnen genieten van je oude dag. We geven een aantal tips voor hoe je daarvoor kunt zorgen.

Bewegen

Als je ouder wordt en je stram gaat voelen, is beweging niet het eerste waar je zin hebt. Maar het is juist belangrijk om in beweging te blijven. Alleen op die manier kunnen je spieren soepel blijven, waardoor bewegen minder pijnlijk wordt en je lichaam je minder beperkt in het bewegen. Als beweging niet in je dagelijkse routine zit, is het zaak om redenen te zoeken om te bewegen. Ook het doen van oefeningen thuis kan helpen om je spieren soepel te houden. Dit is een investering in je eigen welzijn en bewegingsvrijheid.

Slijtage

Natuurlijk kunnen mobiliteitsproblemen je wel in de weg gaan zitten wanneer je ouder wordt. Des te langer het lichaam meegaat, des meer slijtage er optreedt. Slijtage is niet meer terug te draaien, maar dat wil niet zeggen dat je bijvoorbeeld met een versleten heup veroordeeld bent om de rest van je leven in een stoel te zitten. Met behulp van een heupoperatie kan een kunstheup geplaatst worden, wat ervoor kan zorgen dat je weer een stuk mobieler wordt en minder pijn ervaart. Naast de heupen, zijn ook die knieën veelal onderhevig aan slijtage. Ook dat hoeft niet het einde van de wereld zijn. Bij een knieoperatie kan een knieprothese geplaatst worden waarmee je er weer een hele tijd tegenaan kan. Ook op hoge leeftijd worden dit soort operaties nog uitgevoerd. Het zijn routinematige operaties, dus niets om je veel zorgen over te maken.

Fit blijven op de oude dag

Voldoende drinken

Als je pijn ervaart bij het bewegen, ben je eerder geneigd om tekens die je lichaam je geeft te negeren omdat het je te veel moeite kost om op staan en in beweging te komen om hier gehoor aan te geven. Dat kan er ook toe leiden dat je onvoldoende drinkt op een dag. Daarnaast is het ook zo dat je op hogere leeftijd een verminderd dorstgevoel kunt ontwikkelen. Maak er een punt van om voldoende vocht binnen te krijgen. Plan desnoods vaste momenten in waarop je wat drinkt, of pak een grotere hoeveelheid op het moment dat je iets te drinken pakt zodat je er een tijdje mee kunt doen. Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te functioneren. Ook je hersens worden minder ‘scherp’ als ze onvoldoende vocht krijgen. Daarom is voldoende drinken zeker ook op hogere leeftijd belangrijk.

Train je hersenen

We noemden ze al even, de hersenen. Die moeten scherp en alert blijven, en dat is iets waar men op hogere leeftijd nogal eens mee worstelt. Daarom is het zinnig om hersenen te blijven trainen, zodat ze ook daadwerkelijk scherp en alert blijven. Dit kun je op verschillende manieren doen. Los bijvoorbeeld puzzels op, of koop braintraining software voor je computer als je daar enigszins bedreven mee bent. Of volg een cursus, bijvoorbeeld om een nieuwe taal te leren. Op deze manier blijf je je hersenen stimuleren om aan het werk te blijven.

Accepteer dus zeker niet zomaar dat je op je oude dag niet fit voelt. Je hebt zelf een belangrijke hand in je welzijn, maak daar dus ook zeker gebruik van!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here