10 signalen dat je een magnesiumtekort hebt

0
242

Volgens onderzoek van het UMCG en TI Food en Nutrition heeft bijna iedere Nederlander een tekort aan het mineraal magnesium. Zo hebben we dagelijks zo’n 1000 mg magnesium per dag nodig, maar de meeste mensen halen dat niet per dag. Een tekort heeft veel effect op het lichaam en is makkelijk aan te vullen met voedsel en supplementen. Hierbij zeven signalen dat je een tekort hebt van dit mineraal.

Magnesium is een belangrijk mineraal dat het lichaam nodig heeft. Het is betrokken bij honderden processen in het lichaam en speelt onder andere een rol bij de botten, de opbouw van lichaamseiwit, bloeddrukregulatie en het functioneren van onze spieren.

Voedingsmiddelen

Magnesium komt voor in veel voedingsmiddelen. Denk aan bananen, noten, cacao, bonen, linzen, bananen, amandelen en pecannoten. En dat is maar goed ook, want je lichaam verbruikt enorm veel van dit mineraal. Zeker als je veel sport, stress hebt en zweet. Nu heeft iedereen wel eens last van stress, sporten we vaak en zweten we daarom ook vaak. Om die redenen en omdat we niet genoeg voedingsmiddelen eten waarbij magnesium inzit, hebben we volgens onderzoek vaak een tekort.

Er zijn een aantal belangrijke signalen waar je op kunt letten om een magnesiumtekort te herkennen.

1. Stress

We vermelden net dat als je veel stress ervaart je lichaam veel magnesium verbruikt. En als je een lage magnesiumspiegel in het lichaam hebt dan ervaar je ook meer stress. Je bent dan prikkelbaarder, snel geïrriteerd en hebt een kort lontje. Stress is soms lastig te vermijden, zeker in deze gehaaste maatschappij waarin we nu leven. Als je constant een stressgevoel hebt, en van elk klein dingetje al tegen het plafond aanschiet is dit vaak verbonden met een tekort aan magnesium. Je ontneemt je hele voorraad en dat zorgt dus weer voor dat gevoel. Preventief magnesium slikken is dus ook goed om beter met stress te kunnen dealen.

2. Spierkrampen

Last van restless leggs? Of vaak kramp in je kuit? Er is een verband aangetoond tussen een magnesiumtekort en verzuurde spieren. Veel sporters nemen daarom met regelmaat een magnesiumsupplement om spierkramp te voorkomen of te genezen. Magnesium ontzuurt namelijk de spieren. Heb je dus vaak krampen of spierpijn na het trainen die niet snel weggaat, neem dan extra magnesium door middel van supplement of magnesiumrijke voeding.

3. Hoge bloeddruk

Heb je een rood hoofd? Voel je je gespannen en verkrampt? Dan kan het goed zijn dat je ook een hoge bloeddruk hebt. Magnesium verlaagt je bloeddruk aanzienlijk! Heb je dus een chronisch te hoge bloeddruk, grijp dan niet meteen naar medicijnen. Probeer dan eens supplementen te nemen en kijk of het zo verlaagt.

4. Duizeligheid

Ook duizeligheid is een symptoom van magnesiumtekort. Magnesium is namelijk een van de mineralen die nauw betrokken is bij de vochthuishouding en een tekort aan vocht kan zorgen voor duizeligheid. Ben je vaak duizelig? Neem dan eens een magnesiumsupplement en kijk of dit voor je werkt.

5. Nerveus gevoel

Als je je constant opgejaagd en nerveus voelt, kan het heel goed zijn dat je een magnesiumtekort hebt. Ook trillende ledematen gaan hier vaak mee gepaard. Dat ene trillende oog wat je vast wel kent? Kan komen door stress, maar dat ontneemt dus magnesium. Aanvullen dus!

6. Depressiviteit

Ook neerslachtigheid en depressieve gevoelens kunnen een gevolg zijn van een tekort. Dit komt omdat er weinig serotonine kan worden aangemaakt zonder magnesium. Ook angsten en prikkelbaarheid worden in verband gebracht met een magnesiumtekort.

7. Overgevoeligheid

Ben je overgevoelig voor prikkels? Voor lawaai of fel licht? Probeer dan eens magnesium te slikken. Dit kan zeker helpen.

8. Hartkloppingen

Ook hartritmestoornissen kunnen onder andere een teken zijn van een tekort. Lijkt je regelmatig over te slaan? Of heb je altijd een (te) snelle hartslag, denk er dan zeker eens aan om (extra)magnesium binnen te krijgen.

9. Vermoeidheid

Ook futloosheid en vermoeidheid zijn signalen dat je lichaam wel eens veel behoefte heeft aan magnesium!

10. Migraine

Tot slot als je vaak last hebt van migraine aanvallen, zou je volgens onderzoek flink veel baat kunnen hebben aan het mineraal. Ook spanningshoofdpijnen en nekpijnen kunnen een gevolg zijn van een magnesiumgebrek.

Denk je aan een magnesiumtekort? En wil je je voorraadje wel eens aanvullen? Eet dan vooral veel voedingsmiddelen waar het mineraal in voorkomt of slik een supplement. Deze kun je ook preventief slikken, om een tekort te voorkomen. Heb jij nog toevoegingen of opmerken bij dit artikelen? Laat het ons onder weten in de comments! Wordt erg gewaardeerd.