De keukenmachine, een snelle en nauwkeurige hulp in de keuken

0
31

Een keukenmachine is een trouwe, hardwerkende en zeer snelle hulp in de keuken. Het elektrische apparaat kan gelijkmatiger, nauwkeuriger en sneller kneden, raspen, pureren, mixen, mengen, kloppen en snijden dan jij. Kortom, dit ene apparaat vervangt helemaal alleen een aantal andere keukenapparaten, zoals een blender en een handmixer. Door de aanschaf van een keukenmachine zijn al die losse kleine keukenhulpjes met in elkaar gedraaide snoeren en rommelige toebehoren, niet meer nodig. De veelzijdige keukenmachine heeft dan ook handige opzetstukken en is uitgerust met een sterke motor.

De sterke motor

Het hart van keukenmachines wordt gevormd door het motorblok. De motor is iets krachtiger dan die van veel losse keukenapparaten met maar één functie. Hierdoor kan het apparaat voor lastige, saaie of zware handelingen gebruikt worden. De snelheid waarmee de machine, dankzij de sterke motor werkt, is variabel en kan je zelf instellen.

Enkele standaard accessoires van een keukenmachine

Keukenmachines worden standaard met een aantal opzetstukken geleverd. Door het gebruik van deze accessoires, worden andere apparaten in de keuken overbodig. Enkele standaard accessoires wordt in deze tekst benoemd, maar houd in gedachte dat er veel meer accessoires aangeschaft kunnen worden, waardoor de functionaliteit van het keukenapparaat nog uitgebreider kan worden.

Kneedhaak, deeghaak, garde

Probeer een keukenmachine niet met een foodprocessor te verwarren. Doordat er voor beide apparaten extra opzetstukken aangeschaft kunnen worden, is er wel overlap in functies. Echter, een keukenmachine is groter en vooral geschikt voor het verwerken van ingrediënten voor bakproducten. Met de kneedhaak, deeghaak of garde kan deeg of beslag perfect gemengd worden.

Mengkom

Een mengkom van zo’n twee liter kan groot genoeg zijn, maar doorgaans is een kom van meer dan twee liter gebruikelijk voor gezinnen. Het voordeel van een grote, open kom zoals de keukenmachines die hebben, is dat er veel lucht bij de ingrediënten kan komen, wat bijvoorbeeld gunstig is bij het kloppen van slagroom.

Rasp

Om te raspen worden er raspschijven geleverd in verschillende grofheden.

Hakmes

Met een hakmes wordt niet alleen gehakt, maar ook gepureerd.

Snijschijven

Voor het snijden van mooie plakken wordt een snijschijf ingezet. Het ziet er strak en professioneel uit als elke plak of elke schijf dezelfde dikte heeft. Als je de diktes juist af wilt wisselen, gebruik je verschillende snijschijven die bij het keukenapparaat geleverd worden.

Enkele standaard accessoires van een keukenmachine

De opties: langzame start en pulseknop

De optie voor een langzame start voorkomt gespetter in de keuken. Daarna kan er overgegaan worden naar een hogere snelheid. Sommige keukenmachines hebben een pulseknop of een momentschakelaar. Door deze knop te hanteren worden de ingrediënten even op zeer hoge snelheid gemengd. De frequentie bepaal je zelf.

Vormgeving en kleur

Voor het succes van keukenapparatuur is het niet belangrijk, maar toch kan het lonend zijn om te letten op de vormgeving en de kleur. Het neemt door de grootte en de veelzijdigheid vaak een belangrijke plaats in beslag. Als het de verkeerde kleur of design heeft, kan het na enige tijd een doorn in het oog worden. Een stijlvolle machine die mooi bij het geheel past, is minder storend. Als duurzaamheid op je prioriteitenlijstje staat, kan je een keukenhulp van materiaal, zoals rvs overwegen.

Onderhoud

Het zal je niet geheel verrassen, maar een keukenmachine wordt doorgaans voor voedsel gebruikt. Het is daarom belangrijk dat alle onderdelen goed gereinigd kunnen worden. Als een onderdeel niet in de vaatwasser kan, let er dan op dat je alle hoekjes, holtes, gaatjes en randjes bereikt tijdens het handmatig afwassen. Het kan om scherp materiaal gaan, dus doe dit bij voorkeur uiterst voorzichtig en vooral niet als je haast hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here