5 redenen waarom vegetarisch eten gezond is voor je

0
381

Vooral het laatste jaar is het suffe imago rondom vegetarisch eten verleden tijd geworden.  Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van vegetarisch eten. Zo valt er steeds meer te kiezen en komt er meer variatie in de winkelschappen te liggen voor de niet-vleeseters. Ook restaurants en supermarkten merken dat vegetarisch eten hip is en spelen hierop in. Zo was er 20 jaar geleden voor de mensen die bewust de keuze maakte om geen vlees of vis te eten het een stuk lastiger om producten te vinden waarmee ze hun maaltijd konden aanvullen. Juist nu het steeds bekender wordt dat het bewust kiezen van een vegetarische maaltijd veel voordelen heeft voor je gezondheid speelt de hele maatschappij hierop in. Hier volgen 5 redenen waarom het gezond is om vaker voor een vegetarische maaltijd te kiezen.

Overgewicht

Mensen die voor een langere periode een vegetarisch dieet volgen blijken vaak een slanker lichaam te hebben dan vleeseters. Dit komt mede doordat vegetarische personen vaak bewuster met eten omgaan en daardoor ook sneller gezondere keuzes maken dan mensen die alles eten. Zo kiezen vegetariërs vaker voor noten, groentes en fruit om hun maaltijden mee aan te vullen. Door deze gezondere keuzes en een slanker lichaam hebben vegetariërs ook minder vaak last van een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol. Een vegetarisch dieet kan je dus goed helpen om af te vallen.

Lees ook: Waar is visolie goed voor?

Gezonde huid

Doordat mensen die een vegetarisch dieet volgen vaak meer groentes en fruit eten hebben zij vaak een mooiere en gezondere uitziende huid dan mensen die veel vlees eten. Dit komt door de vele vitamine A en E die in groentes en fruit aanwezig is. Ook de goede vetten die in noten aanwezig zijn zorgen voor een gezonde huid van binnenuit. Vroeger werd gedacht dat vegetariërs soms bepaalde vitamines te kort kwamen door het niet eten van vlees. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet zo hoeft te zijn zolang je een gevarieerd dieet volgt. Wissel groente en fruit daarom af om zo alle benodigde vitamines binnen te krijgen.

vegetarisch-gezond

Schadelijke stoffen

Helaas is bijna al het vlees wat in de winkelschappen ligt bewerkt vlees. Het wordt zodanig bewerkt dat het voor een aantal dagen of zelfs een week goed blijft voor consumptie. Er worden talloze stoffen aan toegevoegd om het er mooi en vers uit te laten zien. Helaas zijn dit voor het menselijke lichaam allemaal onbekende stoffen. Dit betekend dat zodra je iedere dag vlees op het menu hebt staan je dagelijks van deze schadelijke stoffen binnenkrijgt. In 2015 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie daarom ook besloten om bewerkt vlees op de lijst te plaatsen van kankerverwekkende stoffen. Probeer alleen al om deze reden een aantal dagen in de week te kiezen voor een vlees vrije maaltijd.

Lees ook: 4 redenen waarom lachen gezond is voor je

Gezondheid in het algemeen

De vleesindustrie is een van de grootse milieuvervuilers.  De vleesindustrie is namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 18% van de broeikasgassen die onze planeet langzaam kapot maken. Dit is evenveel procent als de uitlaatgassen die vrijkomen bij al het verkeer op de wereld. Als je kiest voor een vegetarisch dieet zorg je er tegelijkertijd voor dat er veel water bespaard blijft. De productie van rundvlees en varkensvlees kost zo een 15.000 liter water per kilo vlees.

Variatie

Als je voor een aantal dagen in de week kiest voor een vegetarisch maaltijd zal je zien dat de variatie in je recepten ook een stuk groter wordt. Gevarieerd eten is gezond. Vaak bevat een vegetarisch maaltijd 2 keer zoveel groente wat je gelijk helpt om snel aan de geadviseerde dagelijkse hoeveelheid groentes en fruit te komen.

Ben jij vegetariër? Of eet jij wel vlees? Laat het ons weten in de comments!