Heb jij veel last van een negatieve stemming, slapeloosheid, angstigheid en prikkelbaarheid? Ervaar je weinig eetlust? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een tekort aan serotonine. Serotonine is een neurotransmitter, net als dopamine en endorfine. Net als die twee stoffen wordt het ook wel eens als ‘gelukshormoon’ betiteld. Heb je er te weinig van, dan kan dat van invloed zijn op je stemming. Het is mogelijk om je serotonine te verhogen en de eerdergenoemde klachten te verminderen, namelijk met behulp van een serotonine booster.
Wat is een serotonine booster?
Maar wat is een serotonine booster? Hoewel een serotonine booster ook kan slaan op voeding of natuurlijke factoren, wordt er meestal een doorgaans een voedingssupplement mee bedoeld dat stoffen bevat die door je lichaam gebruikt kunnen worden om serotonine aan te maken. Om dit proces zo veel mogelijk te bevorderen, bevatten deze serotonine booster doorgaans naast bouwstenen voor de aanmaak van serotonine ook hulpstoffen die een rol hebben in de biochemische processen waaruit serotonine aangemaakt wordt. Denk bij bouwstenen aan stoffen als 5-HTP en tryptofaan en bij hulpstoffen aan vitamine B6 en magnesium, die de omzetting van de bouwstenen in serotonine ondersteunen.
Beste serotonine booster
Je kunt jezelf een serotonine boost geven door meer te gaan bewegen en jezelf meer aan zonlicht bloot te stellen. Ook voeding, vooral die met complexe koolhydraten, kan een bijdrage leveren. Voeding die rijk is aan complexe koolhydraten is bijvoorbeeld zoete aardappel, appels, bosbessen en wortels. Ondervind je hier te weinig effect van, dan kun je supplement gebruiken dat je serotonine een flinke boost geeft. Let bij je keuze voor de beste serotonine booster op de aanwezigheid van natuurlijke 5-HTP (bij voorkeur uit de Griffonia Simplicifolia plant) in het product. Ook is het het beste als er een actieve vorm van vitamine B6 in het supplement zit. Kijk daarom op het label of er Pyridoxaal-5-fosfaat (P-5-P) in zit, want dat is wat je wilt. Pyridoxine HCL duidt op een synthetische vorm van vitamine B6, wat minder effectief is en voor stapeling kan zorgen die op z’n beurt tot vreemde klachten kan leiden op de langere termijn.
Hoe snel werkt een serotonine booster?
Teleurstellend als het misschien is, hoef je er niet op te rekenen dat je wanneer je een serotonine booster gaat gebruiken daar meteen effect van ondervindt. Omdat de serotonine booster geen chemisch product is maar lichaamseigen processen ondersteunt op een natuurlijk manier, ontstaat het effect geleidelijk. In de meeste gevallen zijn na twee weken de eerste effecten merkbaar. Daarna neemt het effect nog verder toe.
Ervaar je de klachten die we aan het begin van dit artikel beschreven, dan kan het de moeite waard zijn om jezelf van een serotonine boost te voorzien. Zoals je kunt lezen kan dat op verschillende manieren, waaronder met een serotoninebooster in de vorm van een voedingssupplement.