De herfst is natuurlijk het beste seizoen om zelf lekker je diner bij elkaar te plukken. Tientallen gevallen kastanjes en wilde paddestoelen sieren de bospaden: ideaal om een heerlijke maaltijd van samen te stellen. Maar welke producten kun je nu eigenlijk plukken, hoeveel mag je plukken en wanneer kun je iets beter laten staan? Je leest het hier!

  1. Paddenstoelen

Het meest geplukte stukje natuur is natuurlijk de paddenstoel. Een herfstwandeling in de bossen liegt er dan ook niet om: waar je ook kijkt zie je paddenstoelen! Maar hoe weet je nu welke paddenstoelen je het beste kunt plukken? Het is over het algemeen het verstandigst om deze eerst even online te checken. Door gewoon kort te googlen op ‘eetbare paddenstoelen’ zie je direct een hele lijst met alle paddenstoelen die je veilig kunt plukken: en vervolgens kunt verwerken in een mooie paddenstoelensoep! Vergelijk de paddenstoel voor je voeten met de plaatjes op het internet en je weet in no-time of je deze paddenstoel veilig in het mandje mee naar huis kunt nemen.

  1. Kastanjes

De straten en wegen liggen er vol mee: gevallen kastanjes. Hartstikke leuk om er met de kinderen op uit te gaan en samen zoveel mogelijk kastanjes te rapen. De tamme kastanjes hebben wel wat voorbereiding nodig voordat je ze veilig kunt eten. Verwijder eerst de schil, maak met een mes een kruis in de onderkant van de kastanjes, en dompel de kastanjes onder in water. De kastanjes die vervolgens zinken zijn goedgekeurd – blijven kastanjes boven drijven, dan kun je ze beter teruggooien. Vervolgens kun je de kastanjes poffen en serveren als vervanger voor aardappelen of rijst: heerlijk!

  1. Brandnetels

Het is misschien wat lastig om ze te plukken, maar wanneer ze gekookt zijn kunnen brandnetels een heerlijke soep op tafel toveren. Zodra ze eenmaal lang genoeg gekookt hebben prikken ze ook helemaal niet meer, dus daar hoef je jezelf geen zorgen over te maken. Heb je geen zin in brandnetelsoep? Maak dan gewoon een lekker kopje brandnetelthee om ‘s avonds van te genieten.

  1. Wilde appeltjes

Als je goed rondkijkt, is de kans groot dat je vele gevallen wilde appeltjes tegenkomt. Hoewel deze niet direct lekker zijn in de lunchtrommel, zijn ze wel perfect om een lekkere huisgemaakte appelmoes mee te maken. Was en schil de appeltjes en verwijder de binnenkant en de zaadjes. Snijd ze vervolgens doormidden, en kook ze een tiental minuten in kokend water. Vervolgens laat je ze afkoelen, waarna je ze kunt pureren tot een heerlijke appelmoes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here