Wat zijn kwalitatieve AED merken die je moet kennen?

0
27

Elk jaar krijgen in ons land, zo’n 16000 mensen een hartstilstand. Een hartstilstand kan overal gebeuren, onderweg, op werk of thuis. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit wordt gedaan door een elektrische schok. Een AED aanschaffen, kan levens redden. Benieuwd hoe een AED precies werkt en welk AED merk je het beste kunt aanschaffen? Lees snel verder!

Wat is een AED?

Een AED is een apparaat dat je hart een schok geeft wanneer het stilstaat. Dit gebeurt in de sinusknoop, onze lichaamseigen pacemaker. Door het geven van deze elektrische schok wordt het hart stilgelegd, zodat het daarna weer het normale ritme kan oppakken. Door een AED te gebruiken, stijgt de overlevingskans van het slachtoffer van minder dan 5% naar meer dan 70%.

Waarom is een AED belangrijk?

Het gebruik van een AED bij een hartstilstand is de enige manier om het hart weer normaal te laten werken. Een hartstilstand is een plotselinge gebeurtenis waarbij er direct hulp nodig is. Vaak komt de ambulance dan ook te laat en kan het zijn dat er al veel schade is aangericht. Een AED kan dus letterlijk levens redden. Hoe sneller het apparaat wordt gebruikt, hoe hoger de overlevingskans is. 

In Nederland is het voor iedereen legaal om een AED te gebruiken. Wel is het nuttig om een reanimatiecursus te volgen. 

Waarom is een AED belangrijk

Hoe werkt een AED?

Het gebruik van een AED is zo makkelijk mogelijk gemaakt. Het apparaat heeft zo weinig mogelijk knoppen om verwarring te voorkomen en het proces zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Wanneer je het toestel aanzet, krijg je direct gesproken instructies. Het apparaat vraagt je eerst de twee AED elektroden te plaatsen op de borstkas van het slachtoffer en legt je uit hoe dit moet. Deze elektroden meten wat er in het hart aan de hand is. De AED meet of er sprake is van een hartstilstand en geeft een diagnose. Het apparaat schat hierbij in of het geven van een elektrische schok nodig is of niet. Wanneer een schok niet nodig is zal de AED blokkeren en niet gebruikt kunnen worden. Soms is het alleen nodig om te reanimeren. Wanneer dat de diagnose is, zal het AED-toestel je ook hierin begeleiden. 

De laatste jaren zijn AED’s nog eenvoudiger en gebruiksvriendelijker geworden. Ook de simpelste toestellen geven deskundige begeleiding bij een hartstilstand.

De beste AED merken

Er zijn veel verschillende AED’s te verkrijgen van allerlei verschillende soorten merken. We hebben en de populairste voor je verzamelt. 

 1. Cardiac Science
 2. CU Medical
 3. Defibtech
 4. DefiSign
 5. Heartsine
 6. Philips
 7. Physio Control
 8. Primedic
 9. Schiller
 10. ZOLL
 11. Mindray

Overtuigd waarom jij ook een automatische externe defibrillator moet aanschaffen voor thuis of op je werkplek? Een AED kan levens redden en hoort altijd dichtbij te zijn. Op de website van AED Supermarkt kun je een ruim assortiment aan AED’s vinden voor iedere situatie. Ook vind je meer informatie over de verschillende soorten apparaten en merken en kun je terecht voor persoonlijk advies. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here