Hoe kom je het snelst van zonneallergie af?

0
42

Veel mensen zullen het herkennen. De zonnestralen worden wat krachtiger, het weer begint warmer te worden en in plaats van een mooie egaal bruine huid zit je opgescheept met allemaal kleine bultjes die ook nog eens jeuken. Zonneallergie. Tenminste dat denk je. Maar is dat ook zo?

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie betekent simpelweg dat je allergisch bent voor zonlicht. Er zijn verschillende soorten zonneallergie. De meest bekende vorm is polymorfe licht eruptie ofwel PMLE. Je huid reageert hierbij abnormaal op een normale blootstelling aan zonlicht. Je krijgt klachten als roodheid, jeuk, zwelling en een branderig gevoel. De ernst van de klachten kan sterk verschillen.

Van PMLE heb je vaak het meeste last in het voorjaar. Het klinkt misschien gek maar midden in de zomer zijn de klachten vaak wat minder. In najaar en winter heb je er vaak helemaal geen last van.

Ook zijn de klachten in de avond en de nacht vaak het heftigst. Dit omdat de klachten ontstaan nadat je in de zon bent geweest. Soms ontstaan de klachten zelfs pas een paar dagen later.

Meestal verdwijnen de klachten vanzelf weer wanneer je niet meer in aanraking bent geweest met zonlicht. Dit kan wel een paar dagen duren.

Welke huidaandoeningen lijken op zonneallergie?

Er zijn ook een aantal huidaandoeningen en andere allergieën die veel lijken op een zonneallergie:

  • Allergie voor (een bestanddeel van) zonnebrand. Wanneer je huid in aanraking komt met zonlicht moet je het beschermen door een zonnebrandcrème te gebruiken. Voorbepaalde bestanddelen van deze crèmes kun je allergisch zijn. Deze klachten lijken heel veel en kunnen zelfs hetzelfde zijn als die van zonneallergie.
  • Lichen tropicus. Vaak wordt er met kleine bultjes en jeuk tijdens en nadat je in de zon bent geweest gedacht aan een zonneallergie maar blijkt het lichen tropicus te zijn. Bij deze aandoening reageert je lichaam niet op het zonlicht maar is zweet de veroorzaker. Het wordt namelijk veroorzaakt door opzwelling van de zweetkliertjes.
  • Medicijnen. Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je huid overgevoelig raakt voor zonlicht. Wanneer de medicatie stopt of je ontwijkt zonlicht dan verdwijnen de klachten vanzelf weer.

Het kan lastig zijn om te bepalen of het om een zonneallergie gaat of niet. Let wel dat een zonneallergie eigenlijk maar weinig voorkomt en er meestal sprake is van iets anders dat de klachten veroorzaakt. In geval van twijfel is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Wat kun je doen tegen zonneallergie?

Wat-kun-je-doen-tegen-zonneallergie

Wanneer je denkt een zonneallergie te hebben dan kun je de huisarts vragen om een verwijzing naar de dermatoloog. Bijvoorbeeld naar een kliniek als Optimum Clinics waar je als snel terecht kunt en ze veel ervaring hebben op het gebied van allergie. De dermatoloog kan verschillende onderzoeken doen om te bepalen of het daadwerkelijk om een zonneallergie gaat of dat er iets anders aan de hand is.

Wanneer er is vastgesteld dat het gaat om een zonneallergie zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Medicatie

Dit remt de klachten maar neemt de oorzaak niet weg. Om de klachten te verminderen kunnen er ontstekingsremmende middelen worden voorgeschreven of anti malaria tabletten. Die laatste worden alleen voorgeschreven wanneer er sprake is van een zeer ernstige zonneallergie.

Desensibilisatie

Desensibilisatie houdt in dat je het lichaam laat wennen aan het zonlicht en zo de zonneallergie voorkomt. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan:

  • Natuurlijke zon. Bij deze manier laat je de huid vroeg in het voorjaar heel geleidelijk wennen aan de zon. Daarnaast bescherm je de huid met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30.
  • Lichtherapie. Hierbij laat je de huid wennen aan UV stralen. Dit gebeurt meestal in het ziekenhuis.
  • Dermasun. Thuis kun je je huid ook laten wennen door gebruik te maken van het apparaat dat Dermasun heet. Dit wordt in je douche geplaatst waardoor het een hele gebruiksvriendelijke onderhoudstherapie is. Op de website van Optimum Clinics vind je hier meer informatie over. (Dermasun wordt ook veelvuldig ingezet bij de behandeling van psoriasis)

Zonbescherming

Heb je een milde vorm van zonneallergie? Dan kan zonbescherming voldoende zijn. Probeer je lichaam zoveel mogelijk te bedenken wanneer je de zon in gaat. De plekken die niet bedekt kunnen worden moeten worden ingesmeerd met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 en met regelmaat worden herhaald.