Een gezonde leefstijl voor het hele gezin

0
53

Een gezonde leefstijl voor je gezin kan best een uitdaging zijn. Als je werkt is het al druk genoeg en in combinatie met je gezin is het een uitdaging om alle ballen hoog te houden. Een gezonde leefstijl is vaak lastig om in het dagelijks leven in te passen. Voor je het weet staat er weer een snelle hap op tafel omdat je te moe bent om een gezonde maaltijd klaar te maken. Het is zeker niet onmogelijk om een gezonde leefstijl te combineren met je gezin! In dit artikel geven wij je tips hoe je het drukke gezinsleven kunt combineren met een gezonde leefstijl. Laat je inspireren.

Een gezonde leefstijl; wat is het?

Een gezonde leefstijl bestaat uit een aantal factoren:

  • Gezond en gevarieerd eten
  • Voldoende bewegen
  • Ontspanning
    • Tijd voor het gezin
    • Tijd voor jezelf
  • Goede balans tussen werk en privé
  • Voldoende slaap
  • Niet roken
  • Matig te zijn met alcohol

Een gezonde leefstijl is een manier van leven waar je energie van krijgt en waar je gelukkig van wordt.

Eten is de brandstof van het lichaam

Eten is de brandstof van het lichaam en gezonde en gevarieerde voeding is van belang om in vorm te blijven. Door een goede balans tussen eten en bewegen blijven we op gezond gewicht en dat vermindert het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Op de website van Het Voedingscentrum vind je richtlijnen over gezonde voeding in de bekende Schijf van Vijf. Als je je zoveel mogelijk aan deze richtlijnen houdt, dan ben je al een eind op weg met gezonde voeding.

Maaltijdplanner

Een maaltijdplanner helpt mee aan een gezonde leefstijl als het gaat om gezond en gevarieerd eten. Als je om 17:00 uur ’s middags in de supermarkt staat en je moet dan nog bedenken wat je die avond wilt eten, dan kom je al snel in de verleiding om iets makkelijks te pakken. En iets makkelijks is dan toch vaak minder gezond. Probeer daarom elke week een weekmenu te maken. Bekijk bijvoorbeeld elke zondagavond de aanbiedingsfolder van de supermarkt waar jij altijd naartoe gaat, maak een weekmenu en maak gelijk je boodschappenbriefje.

Een keer per week boodschappen doen

Als je een weekmenu hebt samengesteld en een boodschappenbriefje hebt gemaakt, dan kun je meteen voor een hele week boodschappen in huis halen. Minder vaak in de supermarkt is minder vaak in de verleiding komen om ongezonde dingen in de kar te leggen. En op deze manier kunnen jij en je gezin de hele week genieten van een gezonde maaltijd.

Met het hele gezin aan tafel

Om echt even te kunnen ontspannen en tijd voor je gezin vrij te maken is het belangrijk dat je met je hele gezin aan een gedekte tafel de maaltijd nuttigt. De avondmaaltijd kan echt familietijd zijn: met elkaar kletsen, de dag doornemen en elkaar vertellen wat je bezighoudt.

Bewegen draagt bij aan een goede conditie

Bewegen draagt bij aan een goede conditie

Ook voor bewegen zijn er richtlijnen opgesteld. Het is belangrijk om elke dag een half uur matig tot intensief te bewegen, zoals wandelen of fietsen. Daarnaast is het ook belangrijk om in ieder geval twee keer per week spierversterkende oefeningen te doen. Bewegen draagt bij aan een goede gezondheid en een betere conditie van je lichaam. Als je elke dag een half uurtje gaat wandelen of fietsen, dan krijg je daar veel energie voor terug. En vooral op drukke dagen zul je merken dat er veel meer energie van krijgt en de dag beter is vol te houden.

Op de fiets of lopend naar school

Als je op de fiets of lopend je kinderen naar school brengt dan heb je al een deel van het half uurtje aan bewegen te pakken. Maak er een goede gewoonte van om de fiets of de benewagen te pakken. Jonge kinderen kunnen in een fietsstoeltje voor- of achterop de fiets, of kies bijvoorbeeld voor een bakfiets waarin je meerdere kinderen kunt vervoeren. Je kunt je kinderen ook zo vroeg mogelijk zelf naar school laten fietsen, zo draag jij ook bij aan de gezondheid en conditie van je kinderen.

Minder zitten

Veel mensen hebben een zittend beroep. En na een hele dag op je werk stil zitten, plof je ’s avonds moe op een bank en geniet je van een avondje stilzitten en tv-kijken of lezen. Probeer nooit langer dan 2 uur achter elkaar te zitten, neem na elke 2 uur een kwartiertje pauze om even in beweging te komen. Daarnaast is het belangrijk om elk half uur even op te staan en de benen te strekken. Loop elk half uur naar de keuken om een glas water te drinken of een kop koffie of thee te pakken of ga even naar het toilet.

Tijd voor jezelf en tijd voor het gezin

Plezier met elkaar hoort ook bij een gezonde leefstijl. Plan elke dag een moment waarop je als gezin een activiteit doet. Op drukke dagen kan het bijvoorbeeld een kwartiertje voorlezen zijn, of je doet samen een kort spelletje. Ook gezellig met elkaar stoeien is een activiteit waar veel kinderen enorm van kunnen genieten en wat de band tussen ouder en kind versterkt. Plan voor minder drukke dagen een langer gezinsmoment. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan een musea, een pretpark, het strand, een picknick, een fietstocht door de natuur, een prachtige wandeling in de bossen, enzovoorts.

Me-time

Het is niet alleen belangrijk om tijd voor je gezin in te plannen, als je geen tijd voor jezelf neemt, dan kan dat de balans tussen werk en privé verstoren en stress veroorzaken. Kies bewust voor meerdere momenten in de week waarin je even een moment helemaal voor jezelf neemt. Op zo’n moment ben je even geen mama, geen partner, geen werknemer, geen collega, maar gewoon even niemand anders dan jezelf. Kies er daarom voor om regelmatig tijd vrij te maken voor je hobby’s of andere bezigheden die jij leuk vindt om te doen en waar jij van kunt ontspannen.