3 dingen die je moet weten over een hoortoestel

0
100

Gehoorverlies is een probleem dat duizenden mensen in Nederland jaarlijks ervaren. Het kan een zeer isolerende ervaring zijn en kan het moeilijk maken om met vrienden, familie en collega’s te communiceren. Hieronder lees je 3 belangrijke punten die je moet weten wanneer blijkt dat je een hoortoestel nodig hebt.

Helaas nooit meer 100% horen

Anders dan met een bril die bij de meeste mensen zorgt dat mensen weer volledig goed kunnen zien, lukt dat met een gehoorapparaat vaak niet helemaal. Dat komt doordat bij een oog het netvlies vaak nog prima werkt. Doordat een bril er voor zorgt dat het zicht weer goed bij het netvlies aankomt, zie je alles weer zoals vroeger. Bij de meeste gevallen van gehoorverlies is er schade aan het binnenoor. Daar ligt het slakkenhuis waar dan de hele fijne haarcellen zijn beschadigd. Dat kan onder andere komen door lawaai, ouderdom, roken of medicijngebruik. Door schade aan deze haarcellen wordt het moeilijk geluiden, waaronder spraakklanken, van elkaar te onderscheiden.

De verschillende soorten hoortoestellen die op de markt verkrijgbaar zijn

De verschillende soorten hoortoestellen die op de markt verkrijgbaar zijn

Er zijn verschillende soorten gehoorapparaten te koop. Zo zijn er zo goed als onzichtbare in-het-oor-hoortoestellen, maar ook kleine achter-het-oor-gehoorapparaten. Bij kleinere achter-het-oor-gehoorapparaten loopt er een heel dun en vrijwel onzichtbaar draadje het oor in. Aan het einde van het draadje zit een luidsprekertje dat het versterkte geluid het oor in stuurt. Dit soort apparaten kun je bijna niet zien met het blote oog en is de beste optie voor mensen die weinig gehoorverlies hebben geleden. Als je een aanzienlijk zwaar verlies hebt geleden, heb je een groter achter-het-oor-apparaat nodig en vaak wordt het geluid dan via een hol slangetje het oor in geleid. Aan het einde van het slangetje zit dan een oorstuk dat het oor zo dicht mogelijk afsluit. Dit wordt gedaan om zo min mogelijk geluid weg te laten lekken uit het oor en daarmee genoeg versterking aan het geluid mee te geven.

De standaardmodellen van hoortoestellen zijn:

  • De Achter-het-oor (AHO)
  • De Luidspreker-in-het-Oor (LIHO)
  • De in-het-oor (IHO)
  • Compleet in het kanaal (CIC)
  • De Cochleair Implantaten (CI)

Waar kun je er een krijgen?

Een hoorapparaat kun je bij verschillende audiciens kopen. Je kunt altijd eerst een gehoorapparaat vrijblijvend uittesten. De audicien zal dan eerst een hoortest uitvoeren om te kijken wat jouw gehoorverlies is. Daarna stelt hij of zij het gehoorapparaat af op jouw persoonlijke gehoorverlies. Heb je voornamelijk een verlies in hoge tonen, dan zal het apparaat daarop worden afgesteld. Het kan ook zijn dat je de zachte en diepere geluiden niet meer goed kunt horen. Deze tonen kunnen ook speciaal worden versteld met de huidige technologieën. Veel mensen weten niet wat een hoortoestel kost en zijn bang dat het veel geld gaat kosten. Gelukkig krijg je van de meeste verzekeringen een vergoeding, zodat je geen extra kosten hebt.

Klik op de volgende link voor meer informatie: vergoeding hoortoestel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here