Gezond ontbijt, hoe maak je dat?

0
814

Een gezond ontbijt wordt nog vaak door mensen overgeslagen, omdat ze in de ochtend geen hap door de keel krijgen. Het is voor iedereen belangrijk om goed te ontbijten, maar voor mensen die als doel hebben om af te vallen misschien nog meer. Het zorgt namelijk dat de spijsvertering wordt opgestart en je later op de dag minder snel honger krijgt.

Het geeft je weer nieuwe energie na een lange nacht niks gegeten te hebben. Door een stevig gezond ontbijt te nemen, voel je je verzadigd. Dan heb je de eerste tijd na het eten, er niet snel behoefte aan. Hierdoor wordt het gemakkelijker om bepaalde tussentijds verleidingen voor ongezond eten te weerstaan.

Voordelen van een gezond ontbijt

  • Je bruist de hele dag van de energie;
  • Je zult je fit en vitaal voelen;
  • Eventueel overtollig vet wordt gemakkelijker verbrand.

Dus waar wacht je nog op? Door je dag te beginnen met een vettige hap, kun je je vermoeid en futloos voelen. Het is ook voor te stellen dat je er gewoon buikpijn van krijgt. Voel je goed en neem een gezond ontbijt. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Lees snel verder voor de tips.

Honger in de loop van de dag?

Dan kun je nog zo goed ontbijten, het komt toch voor dat je tussen het ontbijt en lunch honger krijgt. Probeer in dat geval een gezond tussendoortje te nemen zoals iets met fruit, yoghurt of een cracker. Het is zelfs beter om het aantal eetmomenten te verspreiden op een dag.

Hierdoor zet je je metabolisme hard aan het werk. Het houdt gewicht onder controle of helpt bij het afvallen. Kies dan wel voor lichte en gezonde maaltijden, maar dat kon je misschien al raden?

Je hoeft je niet schuldig te voelen als je een keer ongezond hebt gegeten. Je wordt heus niet in één dag dik als je een keer een ‘cheat day’ hebt gehad of soms niet van het drop kan afblijven. Zolang het niet dagelijkse gebeurd hoeft dat niet erg te zijn. Tenzij je natuurlijk bepaalde doelstellingen hebt in het leven.

Topsporters bijvoorbeeld zijn daar wat strenger in. Ze letten meer op de lijn. Wat is jouw doel? Maak dat voor jezelf helder. Misschien wil je gewoon graag alleen snel afvallen. Dat is mogelijk met gezond eten, mits je ook aan beweging doet. Sport om die reden een paar uurtjes in de week en behaal binnen de korte keren resultaat.

Een gezond ontbijt helpt je, samengevat om:

  • Je beter te concentreren gedurende de dag;
  • Het cholesterol gehalte op een gezond niveau te brengen;
  • Je meer energie en fitheid te geven;
  • De verbranding opgang te laten komen;
  • Ongezonde producten sneller te laten liggen;
  • Je goed kunt afvallen in combinatie met sport.

Een gezond ontbijt is vezelrijk

Er is een stelregel waar we graag mee willen beginnen: als je een gezond ontbijt aan het maken bent is variatie erg belangrijk. Eet niet dagelijks hetzelfde gerecht. Dit geldt hetzelfde als voor de lunch of het avondeten. Begin je dag eens met volkorenbrood en roggebrood met kaas. De dag erna meergranenbrood met een plakje magere ham. Een volkorencracker is overigens ook gezond.

Brood heeft veel vezels die je een verzadigd gevoel geven en gezond voor je zijn. Volkorenbrood is daarbij het gezondste als je het vergelijkt met andere broodsoorten. Dus mocht je de keuze hebben, eet dan voornamelijk volkoren brood. Gezond ontbijten met wat ontbijt zoals kipfilet, kalkoenfilet of 20/30+ kaas.

Ben je geen broodliefhebber? Eet dan een ontbijt zonder brood! Eet havermout, kwak of magere yoghurt. Net zo lekker en gezond. Qua smaak kan het echter tegenvallen als je er verder niets in doet. Varieer het daarom met noten, gedroogd fruit of vers fruit die de beste combinaties geven.

Een gezond ontbijt is eiwitrijk

Een gezond ontbijt is vezelrijk, maar ook eiwitrijk. Kook een paar eieren of maak een omelet die je prima naar je werk kunt meenemen. Er zitten boordevol eiwitten in eieren die erg belangrijk zijn voor je lichaam. Het levert je calorieën en aminozuren op. Dat zijn de bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen.

Combineer een gebakken ei met paprika, tomaat of sla om het nog lekkerder te maken. Daarnaast vult het je maag beter. Ook lekker met komkommer erbij of volkorenboterhammen voor een compleet gezond ontbijt. Verder natuurlijk prima geschikt voor tijdens de lunch.

Ongezond ontbijten

Bij sommige producten zie je niet snel aan de verpakking dat het ongezond is. Denk aan kant en klare broodjes bijvoorbeeld met broodbeleg. Dat kan nooit vers zijn. Je komt ze meestal tegen bij een tankstation. Grote kans dat het broodbeleg bewerkt is met allerlei smaak en zoetstoffen. Bij twijfel kun je de voedingswaarden bekijken.

TIP: Bekijk je liever een video? Start ‘m hier:

Heb je een vraag, opmerking of zelf een gezond ontbijt recept liggen die je graag wilt delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here