Gezond brood voor het ontbijt of lunch.

0
655

Vind je brood lekker? Dan ben je goed bezig want het eten van brood levert je heel wat voordelen op. Het is voor de meeste mensen een basis product dat vaak standaard gegeten wordt bij het ontbijt of lunch. Echter heb je brood in allerlei soorten en maten die niet allemaal even gezond voor je zijn. Ontdek het gezond brood.

Brood valt onder de graanproducten en daar heb je veel verschillende soorten van. Denk aan volkoren spaghetti, volkorenbrood, broodjes of zilvervliesrijst. Deze voedingsmiddelen bevatten boordevol vezels, koolhydraten en vitamines die je lichaam nodig heeft. Het is dan ook niet gek dat het veel gegeten wordt en een basis vormt voor de dagelijkse voeding.

Graan en volkorenproducten geven je een verzadigd gevoel omdat er over het algemeen vezels in zitten. De hoeveelheid verschilt per echter product. Daardoor heb je de komende tijd geen behoefte aan eten. Het vermindert bovendien het risico op diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker. Verschillende gezonde broden zijn:

  • Roggebrood;
  • Volkoren brood, volkoren pasta, rijst en muesli zonder toegevoegde suikers;
  • Zilvervliesrijst;
  • Volkoren broodjes..

Vezelrijk

Volkorenbrood is een bekend broodsoort vanwege de hoeveelheid vezels die erin zitten. Door meer bruin en volkorenbrood te eten krijg je meer vitamines en voedingsvezels binnen als witbrood. Dat betekent overigens niet dat er in witbrood helemaal geen vitamines en vezels zitten, integendeel, alleen een stuk minder.

Een snee witbrood bevat bijna 1 gram vezels, een tarwebrood bijna het dubbele en een snee volkorenbrood 2,5 keer zoveel. Omdat witbrood weinig vezels bevat, nodig het uit om meer te eten. Dit komt omdat je een witte boterham snel weggeslikt hebt. Het stilt de honger minder goed als volkorenbrood bijvoorbeeld. Daar moet je juist meer op kauwen, dat meer tijd kost en voor meer verzadiging zorgt.

Vezels zijn daarnaast belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Je vind ze niet alleen terug in brood, maar ook in groente, fruit en peulvruchten. Er wordt geadviseerd om dagelijks gemiddeld zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten.

Liever geen gezond brood?

Ben je geen liefhebber van brood, maar wil je wel vezels binnenkrijgen? Wissel dan eens af met havermout of muesli. Natuurlijk bestaan er gezonde alternatieven voor het brood. Dit zijn er 2 voorbeelden van. Je kunt ze beide heerlijk combineren met noten of vers fruit.

Probeer verder ook zuivel te eten in de ochtend zoals kwark of yoghurt. Dat geeft je net zoals brood vitamines en mineralen. Voeg voor de smaak wat gedroogd fruit toe zoals abrikoos, peer en koksstreepjes.

Ontbijt niet overslaan

Ook al krijg je ’s morgens geen hap door de keel, sla het ontbijt niet over. Een gezond ontbijt zorgt er namelijk voor dat je spijsvertering opstart en het geeft je nieuwe energie om de dag goed te beginnen. Vergeet een ontbijt al helemaal niet als je probeert gezond af te vallen.

Probeer in ieder geval iets kleins te eten, dat is al beter als niets. In weinig tijd heb je al een gebakken of gekookte ei gemaakt. Leg er een paar volkoren boterhammen naast en je hebt een heerlijk compleet ontbijtje. Voorbeelden van ongezonde producten voor het ontbijt of lunch zijn:

  • Witte graanproducten zoals witbrood en knäckebröd (de volkoren variant is echter wel geschikt);
  • Witte rijst, pasta of couscous;
  • Croissant en krentenbrood;
  • Ontbijtgranen met teveel toegevoegde suiker zoals krokante muesli en cornflakes;
  • Witte broodjes zijn geen gezonde graanproducten.

Broodbeleg erop?

Een volkorenboterham is gezond, maar wat doe je erop als broodbeleg? Heb je zin in een plakje kipfilet of ga je eerder voor een plakje 20/30+ kaas? Alleen bood kan erg droog zijn, maak het lekker door er broodbeleg op te doen. Magere ham, kalkoenfilet of schijfjes banaan zijn gezonde suggesties.

Vind jij gezond brood ook zo lekker? Deel je mening door hieronder een reactie achter te laten.