Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

0
1096

Een vraag die veel mensen bezig houdt. Dagelijks reizen er miljoenen mensen met de fiets naar het werk. Jong en oud, man en vrouw, dagelijks krijgen zij een goed gevoel van fietsen omdat zij het idee hebben ‘gezond bezig’ te zijn. Maar hoeveel calorieën verbrand je met fietsen? Wij hebben het uitgezocht en kunnen alvast een tipje van de sluier geven; de resultaten zijn best positief!

Aantal kcal is afhankelijk van intensiteit

Voor we met cijfers komen is het belangrijk om te vertellen dat het aantal calorieën dat je verbrand niet alleen maar afhankelijk is van de afstand die je aflegt. Het heeft ook te maken met de snelheid, of beter gezegd intensiteit dat je fietst. En sneller is niet beter.

De ideale intensiteit om vet en kcal te verbranden is gekoppeld aan je hartslag. En de ideale hartslag verschilt ook per leeftijd. Voor deze casus gaan we even uit van een leeftijd van 25 jaar. De beste hartslag voor vetverbranding ligt bij een hartritme van 117 en 136 hartslagen per minuut. Aangezien de maximale hartslag ruim boven de 200 hartslagen per minuut ligt kunnen we dus concluderen dat de ideale fietsintensiteit niet heel zwaar hoeft te zijn!

Om dit goed op peil te houden tijdens een fietsrit is het verstandig om een hartritme meter te gebruiken. Zo kan je goed in de gaten houden of je juist wat harder of wat zachter moet gaan fietsen. Het echte vet verbranden begint namelijk pas als je 20 minuten een goed hartritme aanhoudt. Daarnaast wordt je conditie flink verbeterd!

Klaar om te fietsen?

Zijn we klaar voor de cijfers? Als je de laatste paar kilo’tjes nog kwijt wil raken dan zorgen onderstaande getallen voor instant motivatie! Houdt er rekening mee dat je naast het fietsen, ook gezond moet gaan eten voor de beste resultaten. Maak in een hand omdraai een lekker en gezond gerecht klaar en concentreer je vervolgens weer verder op het fietsen.

We schetsen hieronder een aantal situaties van fietsafstanden:

Situatie 1:
Je werkt 4 dagen per week en fiets 10 kilometer per dag (woon-werk afstand 5 km).
Door deze afstand af te leggen verbrand je 1120 kcal per week. Dit lijkt misschien weinig, maar is toch ongeveer de helft van een gemiddelde dagelijkse calorie inname. En 5 kilometer fietsafstand staat gelijk aan ongeveer een kwartiertje fietsen. Geen slecht resultaat denken wij!

Situatie 2:
De afstand tot je baan is dubbel zo groot in situatie 1 maar je werkt fulltime (5 dagen per week).
De totale calorieën die je per week verbrand door dagelijks naar werk te fietsen is totaal 2000 kcal per week.

Waar je op moet letten

Let er dus op dat je niet te snel wil gaan. Hierdoor gaat de intensiteit namelijk ook omhoog wat weer invloed heeft op hoeveel vet je verbrand. Leg je lange afstanden af? Dan is het extra belangrijk dat je een goede fiets hebt. Een goede fiets zorgt namelijk voor veel comfort en extra fietsplezier!

Fiets jij ook graag en val je daar prima van af? Laat ons horen hoe je dat aanpakt door hieronder een reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here