De (vaak vergeten) vierde pijler van een gezonde levensstijl

0
100

Zoek je informatie over een gezonde levensstijl? Dan kom je al snel diverse keren de haast heilige drie-eenheid van gezonde voeding, en voldoende beweging en slaap tegen. Er is echter nog een leefstijlfactor die zowel je fysieke als je mentale gezondheid sterk negatief beïnvloedt, maar die vaak niet genoemd wordt: alcohol. En dat is best opvallend. Want hoewel roken en ongezond eten steeds sterker ontmoedigd worden, is alcohol een behoorlijk geaccepteerd maatschappelijk fenomeen. Hieronder lees je meer over de negatieve effecten ervan, en vind je praktische tips om te stoppen met drinken.

Wanneer actie ondernemen, en hoe?

Volgens Jellinek zijn er na verslaafden of misbruikers van medicijnen, de meeste mensen met een alcoholprobleem of -verslaving. Niet opvallend, want een biertje of borreltje drinken is voor veel mensen dagelijkse kost. Dit hoeft niet direct problematisch te zijn, maar is dat wel wanneer je drinken een negatieve invloed heeft op je gezondheid, financiën en sociale leven. Minderen of zelfs stoppen met alcohol drinken is dan ook niets dat menigeen wel eens probeert. Sommigen lukt dat zelfstandig. Bij velen blijkt echter dat professionele hulp, zoals een directe opname in een afkickkliniek, de succeskans behoorlijk vergroot.

De negatieve effecten van alcohol op je gezondheid

De negatieve effecten van alcohol op je gezondheid

Het drinken van alcohol heeft allerlei negatieve effecten op je fysieke gezondheid. Alcohol is namelijk eigenlijk vergif voor je lichaam, en verzwakt en beschadigt het dan ook als zodanig. Zo vergroot alcohol drinken de kans op leverproblemen, overgewicht, ziektes zoals Alzheimer, kanker en hartklachten, verlaagt het je weerstand en je vruchtbaarheid en zorgt het ervoor dat je minder goed slaapt. En dan hebben we het nog niet eens over een kater, die gepaard gaat met misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid!

Daarnaast beïnvloedt alcohol ook je mentale gezondheid. Zo worden je hersenen minder fit waardoor je minder goed kan concentreren en dingen onthouden. Ook verlaagt drinken je zelfvertrouwen, en verslechtert je stemming waardoor je minder blij bent.

Tips om afkicken gemakkelijker te maken

Zowel fysiek en mentaal kan het moeilijk zijn om te stoppen of minderen met alcohol. Wat helpt?

  • Zet voor jezelf op papier waarom je wil stoppen met alcohol
  • Stel realistische en haalbare doelen
  • Vermijd triggers, onder andere door situaties waarin je altijd alcohol ging drinken (tijdelijk) te vermijden
  •  Besef en accepteer dat je je slechter gaat voelen, en last van ontwenningsverschijnselen kunt krijgen
  • Vorm nieuwe gewoontes, en zoek afleiding
  • Vorm een netwerk voor steun op momenten dat je het moeilijk hebt
  • Zoek deskundige hulp bij een afkickkliniek, en bezoek een therapeut en praatgroep
  • En tot slot: beloon jezelf bij goede prestaties!