Al eerder schreven we over het belang van probiotica. Geheugenfrisser: probiotica zijn miljarden goede bacteriën die goed de darmflora in balans brengen. Ook gaan ze ziekmakende bacteriën in de darmen tegen, net als ontstekingen en gifstoffen. Zo helpen probiotica niet alleen bij verstopping in darmen, maar ook bij diarree, een opgeblazen gevoel en zelfs het prikkelbare darmsyndroom. Ze kunnen ook helpen om voedingsstoffen uit voeding beter op te nemen en je eetlust te reguleren, omdat ze invloed hebben op onze hormonen.
Probioticums worden vaak toegevoegd aan producten of je neemt ze als een voedingssupplement. Alleen de producten waaraan probiotica wordt toegevoegd zijn vaak bewerkt en voedingssupplementen kunnen prijzig uitvallen. Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen die deze goede bacteriën bevatten. Bij dezen 5 van die producten op een rij!
Natuurlijke probiotica is dus erg goed voor de darmen. Als je bijvoorbeeld een candida in de darmen hebt, is het zeer verstandig om probioticum tot je te nemen. Bij dezen hoe je dat op een natuurlijke manier kunt doen.
Yoghurt
Yoghurt is een bekende manier van goede bacteriën. Yoghurt bevat van nature al bacteriën en er worden ook nog goede bacteriën toegevoed om de melksuikers om te zetten in melkzuren. Deze fermentatie zorgt er voor dat yoghurt een natuurlijke fermentatie is. De bacteriën Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus en Streptococcus salivarius ssp. thermophilus zijn hier verantwoordelijk voor.
Kombucha
Kombucha wordt gemaakt van thee, water, appelazijn, een komucha-zwam en suiker. Deze zwam is een organisme wat zorgt voor fermentatie. Hierbij worden suikers omgezet in zuren, gisteren, enzymen, vitamine B en C en goede bacteriën. Het smaakt een beetje zurig en zelfs licht naar alcohol en het bevat ontzettend veel goede stoffen om de darmflora weer in balans te krijgen. Probeer het eens!
Zuurkool
Zuurkool gefermenteerde kool, vandaar de bijzondere zure smaak. De melkzuurbacteriën in zuurkool hebben wederom een gunstig effect op de darmen.
De micro-organismen in zuurkool ‒ waaronder de lactobacillus bacteria genus – voeden de gezonde bacteriën in je darmen. Op deze manier draagt deze groente bij aan gezonde darmen. Verder zit zuurkool vol vitamines, is het licht verteerbaar en een uitstekende bron van vitamine C.
Misosoep
Misoesoep is een mengsel van gefermenteerde sojabonen , zout en een graan. In Japan is een enorm een populair ontbijt en dat is niet voor niets. Het brengt namelijk je spijsverteringssysteem goed op gang, omdat het wel zo’n 160 verschillende bacteriestammen. De soep is ook heel licht verteerbaar, caloriearm en rijk aan vitamine B. Heel gezond dus.
Kefir
Kefir is een koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank. Het wordt gemaakt met kefirkorrels die toegevoegd worden aan melk, hierdoor treeft fermentatie op. Zodoende wordt het omgezet in een zuur mengel van bacteriën en gisten.
Kefir bevat duizenden melkbacteriën die de maag overleven, waardoor ze terecht komen in de darmen en daar zodoende een gunstig effect hebben op de darmflora.
Tempeh
Tempeh zijn gefermenteerde sojabonen. Het is rijk aan lactobacterien en schimmels. Kies daarom altijd voor tempeh, dat is veel gezonder dan ongefermenteerde soja!
Rauwe kaas
Rauwe kazen worden gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk. Veel Nederlandse boerenkazen zijn van rauwe melk gemaakt en deze bevatten van nature probiotica.
Feta, cottage, cheddar, Goudse en Edammer kaas zijn allemaal prima kazen die gemaakt zijn van ongepasteuriseerde melk.
Appelazijn
Ook appelazijn is een vorm van natuurlijke probiotica. In appelazijn zitten namelijk goede bacterien, enzymen en vitamines. Met water aangelengd kan je het drinken met een rietje (beter voor tanden) of gebruik het over de sla als dressing.
Kimchi
Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Kimchi is gefermenteerde kool en groenten. Het stinkt wel behoorlijk, maar het is mega gezond én erg smakelijk.
Rode wijn
Ja je leest het goed. Volgens dit onderzoek bevat rode wijn probiotica. Wel met mate drinken, anders doodt de alcohol juist weer goede bacteriën in de darmen.
Olijven
ook olijven bevat probiotica, maar het meest in de zongerijpte zwarte. Groene olijven bevat nauwelijks goede bacteriën.
Rauwe chocolade
In rauwe chocolade (80% of meer) bevat ook probiotica, vanwege fermentatie. Geniet, maar ook met mate!
Verstoorde darmflora
Tot slot ook even kort de oorzaken die de darmflora kunnen verstoren
- Antibiotica
- Stress
- Ongezonde voeding
- Suiker
- Alcohol
- Weinig bewegingSlik jij probiotica? Of eet je liever voedingsmiddelen waar het in voorkomt? En welke dan zoal? Laat het weten hieronder in de comments, dit wordt erg gewaardeerd!
Inhoudsopgave