Het belang van (goede) probiotica

0
367

Er wordt steeds meer bekend over de relatie tussen je hersenen en je darmen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een goede darmflora de hersensen positief kunnen beïnvloeden. Er vindt namelijk communicatie plaatst tussen buik en darmen. Niet alleen via de hersens naar de darmen dus, maar ook andersom. De bacteriën in onze darmen geven namelijk boodschappen af aan de hersenen. En wat blijkt nou? Hiermee beïnvloeden de bacteriën in de buik je gedrag en de stemming. Dat betekent dat als je darmflora niet optimaal is, dit een negatief effect heeft op jouw gemoedstoestand. En hierdoor worden depressies en angst ook sneller in verband gebracht met een ongezonde darmflora. Om die reden is een gezonde darmflora ontzettend belangrijk en goede probiotica kan hierbij helpen.

Misschien heb je nog nooit van probiotica gehoord. Daarom in het kort: probiotica zijn simpel gezegd heel veel goede bacteriën. Deze bacteriën zorgen ervoor dat er weer een gezond evenwicht komt in je darmen. Hierdoor beschermen ze tegen allerlei ziektes. 

Gezonde darmflora

De darmflora bestaat normaal gesproken uit 100.0000 miljarden bacteriën. En het is van belang dat deze darmbacteriën in balans zijn, maar dáár schiet het wel eens bij in. Dat komt door een ongezonde leefstijl bijvoorbeeld, of omdat je niet genoeg beweegt. De pil, alcohol, overgewicht, stress, het gebruik van medicatie hebben ook allemaal een negatief effect op deze bacteriën. Het komt daardoor vaak voor dat deze darmen helemaal niet zo in evenwicht zijn, met alle gevolgen van dien.

Als die evenwicht verstoord is, kan dit een enorm negatief effect hebben op jouw doen en laten. Een gezonde darmflora is dus zeer wenselijk. Daarnaast zorgt een goede balans in je darmen ook voor een goede spijsvertering, stoelgang en een goed immuunsysteem. Als je dus geen gezonde darmflora hebt, ben je vaker ziek en heb je dus meer kans om je depressief of angstig te voelen.

Angst en depressie

Heb je een ongezonde darmflora? Of ben je veel angstig en depressief? Dan zou een probioticum iets voor jou kunnen zijn. Door het toedienen van goede bacteriën, krijgt je darmflora een juist evenwicht en zou je op die manier je minder angstig en depressief moeten voelen.

Helpt dit echt? Er komen in steeds meer onderzoeksresultaten naar voren dat een ongezond dieet, stress en medicatie vele vormen van depressies veroorzaken. Onderzoekers zijn daarom ook van mening dat probiotica zeker werken bij depressie en angst. Volgens onderzoekers in Denemarken, kunnen lactobacillen namelijk helpen tegen een depressie of angst. Die vermoedens bestaan al langer, maar het is nu bevestigd. En probiotica bevat miljarden van deze bacillen.

Alleen probiotica is alleen niet voldoende bij angst of depressie; een algemeen gezond dieet is ook gewenst.  Het inzetten van goede bacteriën kan er wel direct voor zorgen dat symptomen van de depressie drastisch verminderd wordt. Vanuit daar is het namelijk gemakkelijker een gezonde leefstijl te creëren. Het is immers makkelijk gezond te eten, dan wanneer je een depressie hebt of zeer angstig bent.

Daarom is probiotica echt het proberen waard als je lijdt aan deze aandoeningen, veel stress ervaart en/of een ongezonde leefstijl hebt.

Welke probiotica?

Aangezien er steeds meer bekend wordt dat probiotica zeker werken, is het niet zo gek dat het aanbod van verschillende soorten probioticum op de markt ook aanzienlijk toeneemt. Het is dan ook niet zo raar bedacht dat je door de bomen het bos niet meer zien. Dus welk supplement is dan goed?

Waar je in ieder geval op moet letten bij de aanschaf van probiotica is:

 1. Welke specifieke probiotische stammen er in zitten. Belangrijke stammen in probiotica zijn: Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), Lactobacillus acidophilus LA-5 (LA-5), Bifidobacterium lactis BB-12 (BB-12), Lactobacillus rhamnosus GR-1 (GR-1) en Lactobacillus reuteri RC-14 (RC-14). Deze bacteriestammen zijn namelijk al tientallen jaren op de markt, worden wereldwijd veel onderzocht en hebben wetenschappelijk aangetoonde gezondheidseffecten. Als deze bacteriën in je probiotica zitten, zit je dus altijd goed!

2. Het aantal bacteriën. Een minimale aanbevolen hoeveel is 10 miljard kolonie-vormende eenheden. Klinkt veel hè? Je hebt er veel nodig, omdat lang niet alle bacteriën het overleven. Als een probioticum 5 miljard bacteriën bevat, kun je er dus beter 2 nemen op een dag.

3. Let de probioticum maagzuur kan overleven (anders heb je er niet veel aan). Bacteriën moet natuurlijk wel overleven en met maagzuur is de kans groot dat dit dus niet het geval is. Hoe voorkom je dit dan? Er zijn veel supplementen die het maagzuur weten te omzeilen. Je moet hierbij dus goed op de verpakking kijken, als deze het geval is, dan wordt het aangegeven op de verpakking. Zo niet, kun je beter voor een ander supplement kiezen.

4. Welke hulpstoffen er in het supplement zitten. Niet alle hulpstoffen zijn slecht, maar je wil natuurlijk geen suiker of zoetstoffen in je supplement. Soms zit er ook lactose in probiotica, let daar dus op als je hier gevoelig of allergisch voor bent!

Een goed probioticum is te koop bij de betere vitamineshops. Je kan altijd daar om advies vragen welke probiotica het allerbeste bij je past, maar let dus alvast op de bovenstaande vier kenmerken. 

Slik jij ook deze darmbacteriën? En welke probioticum beveel je eventueel aan? Laat het weten in de comments!