Muziek, wie houdt er nou niet van? Naast dat het fijn is om muziek te luisteren, heeft het ook een andere functie: het houdt namelijk ook onze geest en lichaam gezond. Of je voorkeur nu naar klassiek, rap, rock of Nederlandstalig gaat: alle muziek die je leuk vindt, heeft een diepgaand stimulerend effect op de hersenen. De volgende effecten op lichaam en geest zijn aangetoond:
1. Muziek zorgt voor de stijging van dopamine
Dopamine is het hormoon dat bijvoorbeeld ook vrijkomt bij het drinken van koffie, of tijdens een seks. Dit gelukshormoon zorgt voor een steiging van concentratie, energie en een beter humeur. Top toch? Al wist jij dit stiekem al, want wie voelt zich nou niet beter als je muziek luistert. Maar dat het ook te zien is door de stijging van dit hormoon, is een grappig feitje toch?
2. Muziek versterkt je geheugen
Volgens onderzoek blijft dat muziek vele gebieden in de hersens stimuleert. Een hersengebied daarvan is het gebied dat het langetermijngeheugen stimuleert. Hierdoor versterkt muziek je geheugen. Om die reden wordt muziek vaak ingezet bij Alzheimer-patiënten. Hun langetermijngeheugen werkt (in eerste stadia van de ziekte) namelijk vaak nog wel. En zo herinneren ze zich meer dingen van vroeger als ze muziek luisteren.
3. Muziek ontstresst
Tegenwoordig ervaren we allemaal wel stress. Het luisteren van muziek kan helpen om je srtresshormoon te laten dalen. Muziek ontspant namelijk onwijs en is ook gelijk in te zetten en je hebt er niemand voor nodig. Onderzoek toonde aan dat patiënten die voordat ze geopereerd werken een lager niveau van het stresshormoon cortisol hadden als ze muziek luisterden voordat ze geopereerd werden. Ook wordt om die reden tijdens operaties vaak muziek gedraaid, voor zowel de patiënt als de doktoren.
4. Muziek is heilzaam bij epilepsie
Het vermindert namelijk epileptische aanvallen. Als je aan epilepsie lijdt, en je hebt ook aanvallen, komt dit door abnormale elektrische acitviteiten van de hersenen. Onderzoekers zeggen dat je daar zelfs voorgoed van af kunt komen door naar muziek te luisteren. Kalmerende geluiden, zoals een piano of een vioolgeluid, kunnen bijdragen aan het verminderen van deze aanvallen.
5. Muziek helpt bij traumaverwerking
Taal van muziek is universeel. Daarom kan muziek verbinden en mensen zo helpen bij het verwerken bij trauma’s. Het gevoel rond trauma’s kan aan de orde komen en dat kan een direct emotioneel impact hebben.
Muziek werkt ook troostend en in een onderzoek in Wenen is zelfs aangetoond dat het luisteren van muziek de herinnering van pijn drastisch kan verminderen. Om die reden wordt muziektherapie vaak inzet bij asielzoekers, die vaak veel hebben meegemaakt.
6. Muziek zorgt voor betere prestaties
In Amerika is er ook veel onderzoek naar muziek gedaan. Er is toen aangetoond dat je door het luisteren van muziek beter kunt presteren op school en werk. Ook is gebleken dat het IQ van kinderen verhoogd kon worden, door ze als baby al naar klassieke muziek te laten luisteren.
7. Muziek werkt ontspannend
Canadese onderzoekers zeggen dat muziek hetzelfde effect op de hersenen heeft als seks, eten, alcohol en drugs. Ook is er aangetoond dat muziek de bloeddruk, polsslag, ademhaling, bloedcirculatie, spijsvertering, hartslag en spiersamentrekking positief beïnvloedt. Het werkt dus zeer ontspannend voor je lichaam zonder dat je er een kater aan overhoudt, top toch?
8. Door muziek te luisteren, kun je meer tegelijk doen
Als je bijvoorbeeld muziek luistert tijdens werk, doe je eigenlijk al twee dingen tegelijk. Je werkt en luistert muziek. Afgezien van dat, nemen je hersenen ook beter de tekst op die gezongen wordt, terwijl je zelfs op dat andere moment een andere tekst aan het lezen bent of iets anders aan het doen bent. Dit komt ook door het eerder benoemde stofje dopamine, dat zorgt voor een betere concentratie.
9. Muziek verbetert de gezondheid van het hart
Ja, muziek is heel gezond voor je hart! Er blijkt namelijk een link te zijn tussen een gezond hart en het luisteren van muziek. Luisteren naar opgewekte melodieën of troostende deuntjes, verwijdt namelijk de bloedvaten. Dit zorgt voor meer zuurstof richting het hart wat nodig is voor een gezond hart. Als je liefdesverdriet hebt, moet je lekker veel muziek luisteren dus ;).
10. Muziek maakt creatief
Klanken verhogen namelijk de abstracte processen in de hersenen, waardoor je creativiteit omhoog gaat. Doordat je een positieve en energie vibe krijgt, helpt het zo ook om creatiever te denken.
Muziek wordt als een gesproken taal in de rechterhersenhelft gebruikt. Het stimuleert zo dit hersengedeelte, dat on andere creativiteit stimuleert. Dit gebied, dat geactiveerd wordt, gaat ook over het oplossen van problemen. Top toch? Het maakt hierbij niet uit of je bekend bent met de muziek die je luistert, of gewoon de muziek leuk vindt.
Inhoudsopgave