De 10 meest luchtzuiverende planten voor in huis

0
281

Wist jij dat er in je huis meer schadelijke stoffen kunnen zijn dan buitenshuis? Dit komt bijvoorbeeld door de verf die op onze muren zit of het lekkere luchtje dat je nieuwe meubels afgeven. Tel daarbij schoonmaakmiddelen, stoffen die vrijkomen bij het koken van je eten en eventueel het hebben van huisdieren hierbij op. En als je lekker een raampje opendoet, komen er uitlaatgassen van buiten naar binnen. De luchtkwaliteit binnen je huis is vaak dus niet echt om over naar huis te schrijven. Maar wist jij ook dat er planten zijn die je de lucht in je huis weer schoner en dus gezonder maken? De volgende 10 planten reinigen zeer sterk de lucht in je huis:

1. Aloë vera

Dit schattige plantje is zeer laagdrempelig. Het is namelijk een goedkope plant die zeer weinig verzorging nodig heeft. Je hoeft er weinig voor te doen, en daarvoor geeft hij je een hele hoop terug! Wat dan zoal? Nou deze plant helpt om de lucht te zuiveren van chemicaliën uit je schoonmaakproducten. Als de plant bruine plekjes krijgt, dan is de lucht sterk vervuild in je huis. Handig! Tot slot kan je een aloë vera scheuren of knippen, deze groeit gewoon weer aan. En met de gel die eruit komt kan je je huid verzorgen of verzachten.

2. Goudpalm – Dypsis lutescens

Deze plant herken je vast wel. Het is zo’n tropische palm die veel mensen in hun huis hebben. En dat is niet voor niets. De plant is namelijk de beste lucht zuiveraar die er is! Ook is deze plant een uitstekende luchtbevochtiger. Deze plant zuivert schadelijke stoffen, en staat ook nog eens tropisch in je huis. Top toch?

3. Drakenbloedboom – Dracaena

Deze plant kan wel enkele meters hoog groeien. Deze plant kan tegen een stootje en verwijdert ook nog eens allerlei schadelijke stoffen uit de lucht. Bijvoorbeeld uit middelen die je gebruikt tijdens het schoonmaken. De drakenbloedboom ziet er ook nog eens stoer uit.

4. Vrouwentong – Sanseveria

De sanseveria was in de jaren 80 enorm populair en anno nu komt de plant steeds meer terug in de woonkamer. En dat is niet voor niets. Deze plant is namelijk echt een eye-catcher maar is ook echt een gezonde aanwist. De sanseveria zet ’s nachts namelijk koolstofdioxide om in zuurstof (de meeste planten doen dit overdag). Deze plant is daarom een ideale plant voor je slaapkamer. Wel licht giftig voor dieren.

5. Klimop – Hedera helix

De klimop ken je misschien wel als de plant die in tuinen over de muur hangt. Maar de klimop is ook zeer geschikt om binnenshuis op te hangen. Deze plant verwijdert namelijk de schadelijke stof fromalhedyde, en die stof komt vrijwel in ieder huis voor. Ook haalt het stoffen weg die in bepaalde oplosmiddelen zitten.

De klimop staat niet alleen leuk, hij vergt ook weinig onderhoud. Je kan een klimop in een pot neerzetten, maar hij kan ook opgehangen worden.

6. Rubberplant – Ficus robusta

De rubberplant, ofwel de Ficus Robusta, is een zeer gemakkelijk te onderhouden plant. De plant kan goed op een plek staan waar weinig licht komt en heeft niet veel water nodig.

De plant ziet er tof uit, dankzij zijn rubberachtige donkergroene bladeren. Deze plant is ook een zeer goede reiniger van giftige stoffen.

7. De lepelplant – Spathiphyllum

Deze plant geeft prachtige witte bloemen die op lepeltjes lijken, vandaar zijn Nederlandse naam: de Lepelplant. Naast zijn schoonheid, is deze sierlijke plant een goede luchtzuiveraar. Deze plant haalt aceton, methanol, benzeen, ammoniak en xyleen uit de lucht. Daarnaast heeft de lepeltjesplant weinig onderhoud nodig, omdat de plant van oorsprong in dichte regenwouden groeit.

8. Areca PalmChrysalidocarpus lutescens

Deze palm is ook een van de beste planten om in huis te hebben. Dit komt doordat deze plant tal van giftige stoffen filtert uit de lucht (teveel om op te noemen), weinig onderhoud behoeft én de lucht vochtig en gezond houdt. Dit maakt de Areca palm zelfs één van de effectiefste luchtzuiverende planten die er is.

9. Bamboo palm – Chamaedorea seifrizii

De bamboo plant is een mooie exotische plant die de lucht sterk zuivert, net als de andere in de palmfamilies. Hij haalt onder andere benzeen, formaldehyde en aceton uit de lucht. Deze plant kan snel groeien, ziet er fris uit dankzij zijn lange groene bladeren en is ook één van de beste planten om de luchtvochtigheid goed te houden in je huis.

10. Scindapsus – Epipremnum

Deze klimplant is sierlijk dankzij zijn hartvormige bladeren. Hij is makkelijk te verzorgen en krachtig in het filteren van allerlei giftige stoffen in je huis, onder andere formaldehyde, koolmonoxide en benzeen. Deze plant is ook geschikt als hangplant. Wel giftig voor dieren!

Dit waren ze. Welke planten heb jij in je huis staan? En heb je nog een toevoeging aan dit lijstje? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here