6 Natuurlijke middelen bij depressieve klachten

0
218

Volgens het Trimbos-instituut krijgt in Nederland bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie. En dat zijn nog maar cijfers. Grote kans dus dat jij of iemand uit jouw omgeving kampt met deze ziekte. Je kan last hebben van een chronische depressie of depressieve perioden. Ook de mate van de zwaarte verschilt: van neerslachtigheid tot grote depressies, die meestal worden gestreden met medicijnen. Wij geven je 7 natuurlijke tips die je kan gebruiken ter ondersteuning bij je depressie. Ook indien je medicatie voor je depressie gebruikt, kunnen de meest van deze middelen gebruikt worden. Wij claimen niet dat een depressie weg zal gaan door deze middelen, maar het ondersteunt wel depressieve klachten en neerslachtigheid.

 1. Magnesium/calcium

Magnesium is een super belangrijk mineraal als het aankomt op de serotonine gehalte in je hersenen (het stofje waardoor je goed in je vel zit). Wij Nederlanders hebben een drastisch tekort aan magnesium. Dit komt doordat de bodem waarop groenten en fruit geteeld wordt, met de jaren mee mineraal-arm is geworden. Een erg uitgeputte bodem dus. En dat is precies wat je bij een tekort voelt. Je voelt je uitgeput, neerslachtig, gestrest en moe. En door stress ontneem je erg veel van dit goedje, dat weer ervoor zorgt dat je niet goed tegen stress kan.

Als je magnesiumwaarde te laag is (en dat is bij veel mensen dus zo) moet je een goed supplement slikken waar calcium bij zit. Dit komt omdat deze twee mineralen elkaar nodig hebben. De een ontrekt de ander als het name.

Als je je neerslachtig en/of gestrest voelt, ga dan zeker heel gauw een potje magnesium halen. Je wordt er rustig door en je slaapt beter, wat weer heel fijn is bij neerslachtigheid en/of depressies.

2. Vitamine D

Tja, als je nu nog niet weet dat wij Nederlanders in de winter steevast een drastisch tekort aan vitamine D hebben, dan weten wij het ook niet meer! Maar we geven je met liefde nogmaals deze belangrijke tip. Vitamine D is eigenlijk een hormoon, in plaatst van een vitamine. En dit hormoon is echt erg belangrijk om genoeg serotonine aan te maken. En bij een tekort van serotonine ben je sneller angstig, gestrest en depressief. Kortom, een zeer essentiële stof voor een gezonde geest.

In de wintermaanden hebben we allemaal een tekort aan vitamine D. In Scandinavische landen is deze vitamine zelfs een verplicht nummertje. De overheid informeert over deze vitamine en het wordt uitgedeeld op scholen. Reden? Omdat je zonder dit hormoon je echt ontzettend neerslachtig/depressief voelt en heel erg moe! Voel jij je in de wintermaanden slechter dan ooit? Haal dan gauw een potje hiervan in huis of laat je waarden checken, zodat je via de huisarts hooggedoseerde vitamine D kunt krijgen

3. B3

Naar deze vitamine is erg veel onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? B3-tekort wordt in verband gebracht met (ernstige)depressies en angstgevoelens. Zonder deze vitamine schijn je amper serotonine aan te maken. Er is erg veel wetenschappelijk onderzoek over te vinden, dus het is het zeker waard deze vitamine eens grondig onder de loep te nemen. B3 zorgt voor meer ontspanning en dus voor meer serotonine. Deze vitamine dien je altijd te slikken met de andere B’s voor een optimale opname.

4.B-12

Ook een B12-tekort kan zorgen voor lichte tot zware depressies. Hier komen nog meer klachten bij kijken, zoals tintelingen in de handen en voeten, ernstige vermoeidheid, slechte concentratie, paniekaanvallen, haaruitval en nog veel meer klachten. Een ernstig tekort kan schade aanrichten aan het zenuwstelsel. Een b12-tekort gaat bijna altijd gepaard met een foliumzuurtekort. Vermoed je een tekort? Laat je b12-waarden dan checken bij de huisarts. 

En ook deze vitamine dien je altijd te slikken met de andere B’s voor een optimale opname.

5.Ijzer

Ook te weinig ijzer in je lichaam zorgt voor vermoeidheid en (erge) neerslachtigheid. Als je te weinig van dit mineraal binnenkrijgt, dan kan die vermoeidheid en de daarbij samenhangende apathie en stemmingswisselingen tot depressieve klachten leiden.

Ijzertekort komt vooral bij vrouwen voor, maar ook zeker mannen kunnen een tekort krijgen. Zie je bleek, heb je bleke nagels lippen en een lichtroze randje onder je oog? Grote kans dat je een ijzertekort hebt. Dit mineraal is gemakkelijk aan te vullen met supplementen.

6. 5-HTP

Reeds eerder benoemd is bij een depressie vaak een ernstig lage waarde van serotonine te zien in de hersenen. Serotonine wordt ook wel gezien als het gelukshormoon namelijk. Bij een tekort kan 5-HTP hierbij helpen.

5-HTP wordt gemaakt als bijproduct van het aminozuur L-tryptofaan. Dit aminozuur wordt niet door ons lichaam aangemaakt, maar krijg je binnen door voeding. Je hersenen zullen 5-HTP omzetten in serotonine.

Als je dus je serotonine omhoog wil krikken kan je dit supplement nemen. 5-HTP wordt in dit geval gemaakt van de zaden een Afrikaanse plant, de Griffonia Simplicifolia. Dit supplement moet je niet zomaar slikken, omdat een overdosis voor een serotonine-vergiftig kan leiden. En dat wil je niet. Een goede dosering 5-HTP (overleg dit dus ook met je huisarts) is 50 milligram per dag. En als je medicatie slikt voor je depressie, kun je geen 5-htp gebruiken.

Wij hopen dat je iets aan dit lijstje hebt. Heb jij nog iets toe te voegen aan dit lijstje? Laat het dan weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here