6 natuurlijke manieren om de vruchtbaarheid te verbeteren

0
197

Verminderde vruchtbaarheid, bij zowel mannen als vrouwen, is vervelend en komt helaas veel voor. Hierdoor worden veel mensen niet binnen een jaar zwanger. In Nederland geldt dit zelfs voor 1 op de 10 stellen. Hoewel de oorzaak allerlei redenen kan hebben, is het bewezen dat de hormoonhuishouding een grote rol speelt bij (on)vruchtbaarheid. Een goede balans tussen hormonen is dus zeer wenselijk. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke manieren voor zowel man als vrouw om deze hormonen weer in balans te krijgen om zo je vruchtbaarheid te verhogen.

Bij dezen 5 tips vooral zowel de man als vrouw om je vruchtbaarheid te verbeteren!

1. Eet de juiste voeding

Als je niet heel vruchtbaar bent op dit moment; neem dan eens je voedingspatroon onder de loep. Eet jij gezond? Een paar tips voor gezonde en juiste voeding zijn: eet altijd vers, kies voor seizoensfruit-en groenten, vermijd e-nummers en andere toevoegingen, sla nooit een maaltijd over, drink veel water en vermijd teveel cafeïne. Eet gezond en puur, vermijd slechte vetten, bewerkt en onnatuurlijke voeding. Ohja, en aspartaam heeft een remmende invloed op je eisprong!

2. Eet een groter ontbijt!

Deze tip sluit nauw aan op de vorige tip. Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat het eten van een goed en stevig ontbijt vrouwen helpt bij vruchtbaarheidsproblemen. De hormoonhuishouding van een vrouw verbetert als ze ’s ochtends meer calorieën tot zich neemt. Dit komt door het hormoon testeron. Bij vrouwen die op het moment van onderzoek onvruchtbaar waren, daalden namelijk de testeron-waarden met 50 procent. En hoge waarden van dit hormoon kan bijdragen aan onvruchtbaarheid. Daarbij opgeteld hadden vrouwen die een groter ontbijt aten vaker hun ovulatie, dan vrouwen die een klein ontbijt aten.

Ben je ’s ochtends niet zo’n eter? En zit je niet te wachten op Engelse ontbijtjes? Je hoeft je niet vol te proppen met slechte vetten om meer calorieën binnen te krijgen. Maar denk eens aan goede vetten. Zoals volle yoghurt, avocado’s of vette vis.

3. Ondersteun de hormoonbalans

Naast gezond eten kun je ook je lichaam helpen door de juiste supplementen te slikken. Goede supplementen voor de vruchtbaarheid van de vrouw zijn: B11, ofwel het bekende foliumzuur (juist ook vóór de zwangerschap slikken), vitamine D (zorgt voor een goede hormonale balans en een goed werkend immuunsysteem), Omega 3 (tegenwoordig niet enkel uit visolie te halen, indien voorkeur) en magnesium. Maca wordt ook aangeraden. Zowel rode als zwarte maca zijn een goede ondersteuning om de hormonen in balans te krijgen.

Voor de mannen bestaat het vruchtbaarheidspakket uit zink, magnesium, calcium, seleen en kalium. Deze mineralen hebben een positief effect op de zaadkwaliteit. Voor hen is het dus belangrijk om deze mineralen aan te vullen! Ook Omega 3 is goed voor de man.

4. Beperk chemicaliën en gifstoffen

Chemicaliën en gifstoffen zijn overal. In je schoonmaakmiddel tot in je tandpasta. En zelfs de geverfde muren in je huis geven gifstoffen af. Deze stoffen zijn niet te vermijden, dus beperk zo goed als mogelijk het gebruik hiervan.

Gebruik daarom zo veel mogelijk natuurlijke (schoonmaak)middelen en producten. Als je je verdiept in wat allemaal giftig is voor het lichaam, sla je stijl achterover. Fluor, wat je dagelijks tot je neemt door je tanden te poetsen, is bijvoorbeeld ook niet heel goed voor de hormoonhuishouding. En tandpasta zonder fluor is gemakkelijk te verkrijgen. Verdiep je hier eens in en doe er je voordeel mee!

5. Ontgif het lichaam

Nu je weet dat gifstoffen echt overal om ons heen zijn, en je deze vrijwel iedere seconde inademt, is het ook goed om te weten hoe je dan je lijf ook weer ontgift. Je lever en nieren doen het meeste werk en reinigen je lichaam al. Maar deze organen kunnen wel wat hulp gebruiken! Chlorella en vitamine C zijn goede supplementen die je kunt nemen ter ondersteuning van je lichaam bij het ontgiftingsproces. Naast dat chlorella een geweldige ontgifter is, heeft het ook een hele grote voedingswaarde. Het is een natuurlijke bron van ijzer en vitamine B12, dat je lichaam ook helpt om een betere weerstand te krijgen! (en dat is weer bevorderlijk voor je vruchtbaarheid).

6. Ontspan

De laatste tip is misschien een open deur. Maar probeer te ontspannen. Juist in deze (moeilijke) fase. Natuurlijk is dit voor sommige mensen wat lastiger, zeker als je al lang in het proces zit. Maar probeer het toch wat meer los te laten. Je bent niet je emoties, hoe lastig de situatie ook is. Hoe meer jullie bezig zijn met het zwanger worden, hoe meer stress jij en je partner zullen hebben als de realiteit anders is dan gewenst. En stress is niet bevorderlijk voor de vruchtbaarheid.

Hoe meer je in het nu bent, hoe meer ontspannen je bent en hoe beter je immuunsysteem is. Je hormonen kunnen zo weer in balans komen en zo verbeter je absoluut je vruchtbaarheid. Dus probeer wat meer te relaxen, ook al is de situatie niet fijn. Je weet nooit wat de toekomst in handen heeft.

Wij hopen dat je iets aan dit lijstje hebt. Heb je zelf nog onmisbare tips? Laat het weten in de comments! Zijn we heel benieuwd naar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here