Gezonde pitten: 8x zaden en pitten voor een gezond dieet

0
894

We worden ons steeds bewuster van onszelf en onze omgeving. De behoefte aan een gezonde leefstijl wordt hierdoor steeds groter. Pitten en zaden zijn onderdeel van zo’n gezond dieet. Pitten en zaden zijn uitstekende bronnen van vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren, sporenelementen en enzymen. Het zaad wordt namelijk door de moederplant helemaal volgestopt met voedingsstoffen, bouwstoffen en beschermingsstoffen; en daar kunnen ook wij profijt van hebben. Maar welke pitten en zaden moet je nu toevoegen in de maaltijd, en welke kun je beter laten staan? Hier vind je de gezondste pitten en zaden!

 1. Lijnzaden
  Lijnzaden zijn al jaren onderdeel van ons dieet. Wel moet je ze even malen voordat je ze kunt eten. Pas na het malen van deze zaden kan het lichaam de goede voedingsstoffen opnemen. Geen zin in al dat gedoe? Schaf dan gewoon wat lijnzaadolie aan!
 2. Hennepzaden
  Hennepzaden hebben een ongelooflijk lekkere nootachtige smaak. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen waaronder vitamines, mineralen, eiwitten en vetten. De nootachtige smaak maakt ze geschikt om te combineren met allerlei maaltijden.
 3. Pompoenpitten
  Ze zijn heerlijk als gezonde snack op de bank, maar ook erg gezond om te combineren met de maaltijd. Pompoenpitten zitten namelijk boordevol vitamine E, vitamine B3, vitamine B1, vitamine B11, vitamine B2, vitamine B6 en vitamine C. Schuif die bak paprika chips dus aan de kant en neem er een zakje pompoenpitten bij!
 4. Sesamzaden
  Sesamzaden worden vaak gebruikt om specifieke gerechten wat knapperig te maken. Zeker Aziatische gerechten komen vaak met sesamzaden. Strooi ze lekker over gestoomde groenten, voeg ze toe aan salades of wokgerechten.
 5. Zonnebloempitten
  Ook deze pitten zijn heerlijk als snack, maar ook geweldig fijn om mee te koken. Laten we ook de zonnebloemolie niet vergeten!
 6. Chiazaden
  Chiazaad zit vol met gezonde eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen. Voeg wat chiazaden toe aan een kom muesli voor het ontbijt, en je kan er gegarandeerd uren tegenaan. De voedingsvezels nemen namelijk enorme hoeveelheden water in zich op. Dit vult de maag en voorkomt honger pieken en eetbuien!
 7. Maanzaden
  Je komt het wel eens tegen op je boterham: maanzaden. Het levert de verdovende stoffen waar ook opium om bekend staat, maar ook vitamine B1, vitamine B2, fosfor, magnesium, kalium, calcium, ijzer en zink!
 8. Meloenpitten
  Spuug jij ook de pitjes uit tijdens het eten van een meloen? Niet doen! De geroosterde pitten zitten namelijk vol voedingswaarde en zijn heerlijk als snack. Je kunt ze vergelijken met zonnebloempitten en pompoenpitten: voedzaam, en lekker!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here