5 misverstanden over incontinentie

0
107
incontintentie

Klachten en problemen omtrent het plassen zijn voor veel Nederlanders nog altijd taboe. In veel gevallen durven de mensen die met deze plasproblematiek te maken hebben er niet over te praten met hun partner of de huisarts. Als gevolg hiervan zijn er behoorlijke misverstanden over incontinentie. Deze misverstanden zetten wij in dit artikel graag recht.

1. Alleen vrouwen hebben te maken met ongewild urineverlies

Op jaarbasis gaan zo’n 65.000 mensen in Nederland naar de huisarts met klachten omtrent urineverlies en andere plasproblemen. In 95% van de gevallen gaat het hierbij om vrouwen. Je zou hierdoor denken dat plasproblemen vooral vrouwen treffen, maar dit is beslist niet het geval. Ook bij mannen komt incontinentie veel voor. Zij durven met hun problemen echter vaak niet op de huisarts af te stappen. Er wordt geschat dat zo’n 300.000 mannen in Nederland regelmatig kampen met ongewild urineverlies en dat ongeveer 700.000 vrouwen in Nederland plasproblemen hebben.

2. Er is niets tegen incontinentie te doen, het hoort nu eenmaal bij het ouder worden

Incontinentie komt vooral veel voor onder oudere mensen, maar dit betekent niet dat het ouder zijn op zich als oorzaak geldt van het ongewilde urineverlies. Heb je te maken met plasproblemen, dan kan daar veelal wel iets aan gedaan worden. Zo kun je je klachten verminderen of zelfs helemaal tot nul reduceren door middel van een chirurgische ingreep, met behulp van fysiotherapie voor de bekkenbodem of door medicijngebruik. In bepaalde gevallen is het niet mogelijk om klachten zoals ongewenst urineverlies helemaal weg te nemen. Gelukkig kun je dan nog altijd gebruikmaken van hulpmiddelen, zoals incontinentieverband van goede kwaliteit.

3. Als je last hebt van ongewild urineverlies kun je het beste minder drinken

Er wordt vaak gedacht dat minder drinken de beste oplossing is bij ongewild urineverlies. In feite is het tegendeel waar, want wanneer je te weinig drinkt kan je blaas geïrriteerd raken en worden je plasproblemen vaak alleen nog maar groter. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg drinkt. Ook is het belangrijk om te letten op wat je precies drinkt. Cafeïne en alcohol kunnen je klachten verergeren, maar ook sinaasappelsap en andere dranken met citrusfruit kunnen ervoor zorgen dat je blaas verder geïrriteerd raakt.

4. Het is geen goed idee om te sporten als je hebt van incontinentie

Incontinentie bij vrouwen komt vaak voor tijdens of na de zwangerschap, wanneer de bekkenbodemspieren verzwakt zijn. Bij veel vormen van inspanning kan er dan ongewenst urineverlies optreden. Denk bijvoorbeeld aan bukken, sporten of niezen. Hierbij wordt de druk op je blaas flink vergroot, waardoor je ineens wat urine kunt verliezen. Juist sporten en lekker bewegen kan je de goede kant op helpen en de incontinentie verminderen, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor bekkenbodemoefeningen. Deze kun je onder meer volgen bij de fysiotherapeut.

5. Incontinentiemateriaal en maandverband zijn dezelfde producten
Doordat incontinentie nog altijd in de taboesfeer zit, bedenken mensen vaak allerlei manieren om hun ongewilde urineverlies te verbloemen. Veel mensen kiezen ervoor om maandverband te gaan dragen om de urine op te vangen. Maandverband is echter niet voor dit doeleinde ontwikkeld en dus werkt het nooit optimaal. Een veel betere keuze is het speciaal ontwikkelde incontinentieverband, dat in vele varianten voor zowel vrouwen als mannen verkrijgbaar is. Dit incontinentieverband neemt zowel de urine als de geur ervan op, waardoor je optimaal beschermd bent. Het is aan te raden om te kiezen voor ademend incontinentiemateriaal van bijvoorbeeld Abena. Dit helpt je gevoelige huid tegen huidirritatie te beschermen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here