1 maand alcoholvrij: een goed idee?

0
197

Je hoort het wel vaker: mensen die een alcoholvrije maand inlassen. Het zou je lichaam ontgiften en erna kun je er weer fris tegenaan. Is dit ook iets voor jou? En wat doet een maand stoppen met drinken eigenlijk met je (als je alcohol drinkt dan). Heeft het wel zin om 1 maand te stoppen?  Wij zochten het uit wat voor effect dit heeft op je lichaam.

Laten we voorop stellen dat we begrijpen dat niet iedereen alcohol drinkt, dus die alcoholvrije maand geldt voor mensen die wel af en toe een glaasje nuttigen. Of misschien ben jij wel een stevige drinker, dan kan zo’n maand stoppen wel eens een heel slim idee zijn.

Er wordt vaak beweerd in de media dat het drinken van alcohol goed kan zijn voor je gezondheid. Zo zou 1 á 2 glazen (rode) wijn per dag goed zijn dankzij de antioxidanten die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Veel mensen omarmen dit bericht en drinken daarom vaak (rode) wijn bij het avondeten.

Cijfers

Maar hoeveel mensen drinken er eigenlijk alcohol in het algemeen? Volgens onderzoek lag dit getal in 2017 ongeveer voor de mannen op 83,6 procent en voor vrouwen is dit rond de 76%. Best aardig wat dus. Mannen drinken gemiddeld meer glazen (1,7) per dag dan vrouwen (1,0).

Wat doet het met je lichaam als je iedere dag een glas of meer drinkt? Een paar drankjes zou niet zoveel effect hebben, maar het ligt eraan wat je drinkt en hoeveel. Ook je gewicht, lengte, geslacht en gezondheid hebben er mee te maken. Niet echt eenduidig te stellen dus wat een paar drankjes met iemand doet, zeker niet op langer termijn gezien. Wat wel duidelijk is, is dat teveel drinken absoluut niet goed is. Denk alleen al aan de kater de dag na een stevig avondje drinken.

Met mate alcohol drinken zou in principe niet zoveel kwaad kunnen, zeggen sommige wetenschappers. Onderzoekers spreken elkaar alleen tegen, wat betreft de schadelijkheid van alcohol. Sommige beweren dat alcohol per definitie slecht voor de gezondheid is. Uit dit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat met élk glas alcohol dat je drinkt, je de kans op hartfalen, beroerte en hoge bloeddruk aanzienlijk verhoogt.

Voordelen maand stoppen

Kan een maand stoppen dan wel effect hebben als alcohol nooit gezond is? Ja, zeggen een aantal onderzoekers. En wel om de volgende redenen:

  1. De belangrijkste reden dat een maand alcoholvrij een gezond effect heeft, is dat je de lever de kans geeft om te herstellen. Zeker als je regelmatig drinkt, heeft je lever het flink te verduren. Als je bedenkt dat je lever zo’n 1,5 uur per glas alcohol doet om te verwerken reken dan maar uit hoeveel overuren die maakt. Drink je een maand niet, dan kan je lever dus herstellen en andere gifstoffen uit je lichaam halen in plaats van alcohol.
  2. Je immuunsysteem wordt sterker. Dit komt omdat alcohol je weerstand verlaagt, het heeft niet alleen een nadelig effect op de lever, maar ook nieren, maag, alvleesklier en darmen doe je er geen plezier mee. Als je vaak drinkt zal je weerstand verzwakken ook omdat je vitamines en mineralen ontneemt. Stop je een poosje, dan versterkt je immuunsysteem weer.
  3. Je valt af. Want wie veel drinkt kan een aardig buikje hebben. Dit komt omdat alcohol vaak een caloriebom is.
  4. Je bloeddruk en cholesterol gehalte verlaagt aanzienlijk. Na een paar dagen alcoholvrij gaat je bloeddruk al omlaag!
  5. Je slaap wordt verbeterd. Alcohol verstoort erg je nachtcyclus, en veel onderzoeken beweren dan ook dat je slaapritme erg op vooruit gaat als je alcohol (een maand) laat staan.
  6. Tot slot: als je een maand niet drinkt zul je volgens onderzoek minder snel dagelijks gaan drinken. Met enige regelmaat een alcoholpauze nemen zorgt ervoor dat je minder kans hebt op gewenning en/of verslaving omdat je bewuster wordt van wanneer en waarom je alcohol drinkt.

Dagboekje

Ga jij de uitdaging aan en wil je ook een maand stoppen? Als je ook een maand alcoholvrij door het leven wil, schrijf dan de vorderingen op. Zo kan je goed bijhouden wat voor effect van het weglaten van alcohol op jou heeft. Zo kan je bijhouden hoe je sliep, hoe je energie is en je gezondheid. Het beste is om ook een dagboekje bij te houden voor de maand dat je stopt, zo kan je de twee maanden vergelijken met elkaar.

Houd jij wel eens een alcoholvrije maand? Wat voor effecten heb je gemerkt? Of drink je helemaal geen alcohol? Laat het weten in de comments hieronder!

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here