6 gezonde koffievervangers die energie geven!

0
252

Wij Nederlanders zijn toch wel kampioen in het koffieleuten. In 2016 stond ons land zelfs op nummer één van de wereld als de meeste koffiedrinkende mensen! Maar is koffie nou wel of niet gezond? Verschillende onderzoeken spreken elkaar vaak tegen als het gaat om koffie. De één beweert dat het hartstikke gezond is, maar er zijn ook veel feitelijk veel nadelen aan het drinken hiervan. Zo verhoogt koffie je bloeddruk en zorgt het goedje voor afvalstoffen, die je lichaam ook weer kwijt moet. Ook zorgt koffie dankzij de cafeïne voor een piek in je energieleven, maar deze maakt kort na het drinken ervan ook een enorme duikvlucht (waardoor je weer een kopje wil). Dus: Koffie drink je het liefst met mate. En wij helpen je graag mee door 5 koffievervangers te delen die óók energie geven!

1. Thee

De eerste tip is eigenlijk heel simpel. Misschien had je hier zelf ook aan gedacht, anders bij dezen de gouden tip. Thee is heerlijk en gezond. Kies bijvoorbeeld voor kruidenthee, zoals de zuiverende brandnetelthee of kalmerende kamillethee. Wil je toch je dagelijkse portie cafeïne? Drink dan zwarte thee. Of denk aan chai thea, die heerlijk verwarmend werkt én genoeg energie geeft.

2. Water met citroen

’s Ochtends (lauw) water met citroen geeft je energie voor de rest van de dag. Citroen reguleert namelijk je bloedsuikerspiegel en hierdoor heb je geen pieken en dalen in je energie-level. Daarnaast werkt citroen ontgiftend, waardoor je veel fitter voelt! Ook neem je meer ijzer, een mineraal waar vooral vrouwen vaak een tekort aan hebben, op waardoor je meer energie hebt. Tot slot reduceert vitamine C stress, en laat citroen nou boordevol vitamine C zitten.

Hoe je het maakt? Gebruik lauw water en pers daar een halve citroen in uit. Drink bij voorkeur met een rietje, zodat je tandglazuur niet wordt aangetast.

3. Warme chocolademelk.

Chocolademelk? Huh, maar dat is toch niet gezond? Nou, uit een pak misschien niet, maar je kan het zo gezond maken als je zelf wil! Het bestanddeel waar chocolademelk grotendeels uit bestaat, cacao, is namelijk erg gezond. Het is goed voor de bloeddruk en cholesterol (in tegenstelling tot koffie). Gebruik dan wel cacao is de meest puur mogelijke vorm en zonder suiker.

Rauwe cacao kan je kopen in de reguliere supermarkten. Als je geen melk wil drinken, om wat voor reden dan ook, kan je dit het beste vervangen door amandel -of havermelk.

4. Matcha van groene thee

Matcha is Japanse groene thee. Het bestaat uit het poeder dat ontstaat als je theebladeren maalt. Matcha is nog gezonder dan de groene thee die we kennen. Dat komt omdat je de poeder drinkt en je daardoor eigenlijk de bladeren zelf drinkt in plaats van een aftreksel daarvan. Matcha bevat cafeïne om je een energie-boost te bezorgen. Daarnaast bevat het goedje veel gezonde bestanddelen, waaronder antioxidanten, helpt het je te ontspannen én maakt het alert. Dit heeft het te danken aan L-theanine. Dit aminozuur helpt om je te ontspannen en daardoor een betere concentratie te hebben. Matcha-poeder is te koop bij natuurwinkels. Met deze poeder is thee te maken.

5. Gemberthee

Deze specerij is supergezond! Het staat bekend om zijn positieve effecten op je ingewanden. Gember is namelijk een specerij dat je bloedsomloop stimuleert en helpt bij vermoeide spieren. Hierdoor krijgt je lichaam een flinke oppepper. Ook houdt gember je bloedsuikerspiegel in balans. Hierdoor krijg je niet alleen een oppepper, maar behoud je dus ook energie voor de rest van de dag.
Snijd wat plakjes gember in kokend water en voila: je hebt heerlijke gemberthee. Eventueel wat honing erin en je hebt een superlekkere, verkwikkende thee!

6. Smoothie

Smoothies in de ochtend zijn enorm goede vervangers voor koffie. De smaak is wellicht een tikkeltje anders, maar qua energie en concentratie zit je wel goed. Kies hiervoor het liefst een groene smoothie met bananen. Bananen zitten vol met B-vitamines, antioxidanten, mineralen en koolhydraten. Hierdoor schiet je concentratie omhoog en krijg je een energie-boost. Wat je er allemaal in kunt doen varieert. Van spinazie, bananen tot aan dadels en pindakaas(poeder). Er zijn eindeloze recepten te bedenken voor de meest heerlijke smoothies.

We hopen dat je iets aan deze tips hebt! Je zult merken dat je koffie na een tijd niet eens meer zult missen. Als je maar een goede vervanging voor je bakkie pleur hebt. En ook als je niet vooruit te branden bent, geven bovenstaande je dus ook voldoende energie. Ze laten je alleen niet zo stuiterend de dag door gaan.

Laat jij je kopje koffie staan hiervoor? En heb je nog tips die zeker niet mogen ontbreken in dit lijstje? Laat het weten in de comments!