Je lichaam heeft een enorm goed afweersysteem om virussen en ziekten de das om te doen. Deze defensie tegen virussen en bacteriën is het ingeboren immuunsysteem. Dit systeem bestaat uit cellen en andere mechanismen die besmetting verdedigen. Zo beschermt je lichaam je continu tegen virale aanval. Nu hoef je hier niets voor te doen, je lichaam handelt dit zelf allemaal. Echter, kun je wel je immuunsysteem versterken. Zeker als je vaak ziek bent of je niet lekker voelt. Daarom 8 soorten voeding, die jouw immuunsysteem op een natuurlijke manier bijstaan.
1. Citrusvruchten
Vitamine C staat bekend om zijn antibacteriële en ontstekingsremmend eigenschappen. Hierdoor verhoogt het de je immuunsyteem. Daarnaast is deze vitamine een antioxidant, die het lichaam helpt bij het bestrijden van bacteriële infecties.
Een tekort aan vitamine C zorgt voor weinig weerstand. Ook neem je minder ijzer op, als je een tekort hebt aan vitamine C.
Stress is een grote vreter van deze vitamine, dus als je veel stress hebt doe je er zeker goed aan om eten te nuttigen, of een supplement te nemen waarin veel vitamine C inzit. Voedsel met een hoog vitamine C gehalte zijn onder citrusvruchten, donkere (blad)groenten, bessen, tomaten, kiwi’s, ananas en tomaten.
2. Knoflook
Naast dat het enorm lekker is, is dit stinkend goedje onwijs gezond! Het liefst verorber je iedere dag verse knoflook en wel om de volgende reden: knoflook werkt namelijk als een natuurlijk antibioticum. Dit komt doordat knoflook schimmel- en bacteriedodend is. Al heel lang wordt om die reden knoflook gebruikt om virussen, parasieten, bacteriën en schimmels af te weren.
Knoflook is zo gezond door het bestandsdeel allicine. Dit antioxidant helpt je immuuncellen om verkoudheid en griep buiten de deur te laten. Ook ondersteunt knoflook de schildklier en stabiliseert het de darmflora.
Mensen die een overgroei aan candida hebben, doen er goed aan knoflook iedere dag op het menu te zetten. Liefst gebruik je rauwe knoflook, daar zit de meeste allicine in. Lust je geen knoflook of vind je het stinken? Dan voldoen knoflooksupplementen ook!
3. Ijzerrijke voeding
Veel mensen hebben zonder te weten een tekort aan ijzer, vooral vrouwen. En een tekort een ijzer veroorzaakt niet alleen maar duizelingen, een bleek gelaat en bloedarmoede, maar ook een algemene verzwakking van het immuunsysteem.
Een ijzertekort heb je snel te pakken als je weerstand laag is geweest, bijvoorbeeld nadat je griep hebt gehad. Versterk je lichaam daarom met ijzer. Ijzerrijke voeding is onder andere: vlees, vis, peulvruchten, groene groenten, zaden, noten en gedroogd fruit.
4. Kokos(olie)
Wist je dat mensen in Aziatische landen nauwelijks last hebben van overgroei aan candida of parasieten? Dit komt doordat ze heel veel kokosmelk gebruiken in hun gerechten. Kokos is namelijk echt ontzettend gezond en een goede immuunversterker!
Dit komt doordat kokos laurinezuur bevat, dat bekend staat om zijn eigenschap om schadelijke virussen, schimmels en bacteriën te doden. Kokosnoten/olie of melk kunnen allemaal helpen bij het bestrijden van maagzweren, voedselvergiftiging en virussen.
Je kan dagelijks in kokosolie bakken, maar ook kokosmelk toevoegen aan je dagelijkse menu. Als je bakt in kokosvet, gebruik dan wel de ontgeurde biologische variant, want deze is niet bewerkt en behoudt daardoor zijn essentiële stoffen.
5. Groenten
Ja, misschien een simpele tip, maar misschien zo simpel dat we vergeten dat het erg belangrijk is om veel groenten te eten. Groenten als broccoli, bonen, spruiten en spinazie produceren stoffen die ervoor zorgen dat de groei van kankercellen worden geremd. Ook stimuleren ze het immuunsysteem. Voeg dus iedere dag veel groenten aan je dagelijkse eetpatroon. Een slimme manier om veel groentes binnen te krijgen, is door iedere dag een groentesap te maken met een blender, of sapcentrifuge. Groene groenten zijn erg gezond, maar vergeet niet dat alle groenten goed zijn! Afwisseling is the key.
6. Zwavelrijkend voedsel
Wil je je lever ondersteunen, en zo ook je immuunsysteem? Eet dan voedingsmiddelen die veel zwavel bevatten. Je lever heeft er baat bij! Denk aan ui, knoflook, broccoli, boerenkool maar ook pompoen, waterkers, kurkuma en bloemkool. Gebruik deze groenten regelmatig voor een gezonde en gelukkige lever!
7. Noten
Ook noten zijn erg ondersteunend voor het immuunsysteem. Ze houden je bloedsuikerspiegel op peil, waardoor het lichaam minder cortisol aanmaakt. Een handje per dag is al genoeg om dit te bereiken. Verder bevatten goede verzadigde vetten en veel vitamine B, dat je immuunsysteem ook omhoog krikt.
8. Magnesiumrijke voeding
Tot slot een: zeer belangrijk mineraal dat de weerstand in het lichaam aanzienlijk verhoogt is magnesium. Door stress verbruikt het lichaam meer magnesium dan goed voor ons is. Veel mensen hebben in deze gehaaste maatschappij om die reden vaak een tekort. Dit resulteert in vermoeidheid en een verhoogde spanning in de spieren.
Daarnaast is dit mineraal een zeer belangrijke voedingsstof voor de hersens. Het verhoogt namelijk de weerstand tegen depressiviteit en angsten en bevordert het concentratievermogen. Tot slot is het een goede immuunbooster, omdat dit mineraal de spieren ontspant en het zenuwstelsel versterkt. En als je een gespannen lichaam hebt, dat vol cortisol zit, zal je immuunsysteem snel kelderen.
Eet dus iedere dag voedingsmiddelen waar veel magnesium in zit; zoals bananen, avocado’s, amandelen, bonen, cacao, quinoa, kokos en zaden.
Dit waren de 8 tips voor het versterken van het immuunsysteem. Heb jij nog toevoegingen? Vul ze dan in onder in de comments!