Wat te doen bij een vitamine D tekort

0
118

Het menselijk lichaam is een bijzonder complex geheel wat er voor zorgt dat we goed kunnen functioneren. Voedingsstoffen spelen daarbij een belangrijke rol, onder andere door het produceren en verwerken van vitamines. Ook al leveren vitamines geen energie, ze zijn wel betrokken bij allerlei processen die zorgen voor de verdeling en de opslag van vitamines. Zo zijn er bepaalde vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken, terwijl andere vitamines uitsluitend uit externe bronnen zoals voedsel en zonlicht kunnen worden gehaald. Vitamine D is zo’n vitamine wat niet door het lichaam zelf geproduceerd kan worden, maar wat we wel nodig hebben. Met name in de winterperiode kunnen we last krijgen van een tekort aan vitamine D.

De gevolgen van te weinig vitamine D

Een vitamine D tekort komt vaker voor dan je denkt, ruim 50% – 80% van de bevolking heeft in bepaalde mate last van een laag gehalte aan vitamine D. Normaliter heb je het zelf niet in de gaten en worden kleine kwaaltjes niet direct geassocieerd met een tekort aan deze vitamine. Heb je zelf wel last van lusteloosheid en een onverklaarbare vermoeidheid, dan is de kans groot dat er sprake is van een vitamine D tekort. Let daarom goed op de volgende symptomen, vooral tijdens de koudere maanden van het jaar.

vitamine-d-tekort

  • Trillen van de spieren (eventueel in combinatie met spierkrampen).
  • Gevoelens van angst zonder aanwijsbare reden.
  • Moeheid en lusteloosheid.
  • Pijnlijke gewrichten en spieren.
  • Tandvlees wat kan bloeden.
  • Onverklaarbaar energietekort.

Het tekort oplossen

Hoe vervelend een vitamine D tekort ook is zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om het tekort op te heffen.

Voedingssupplementen gebruiken

Ook al leef je nog zo gezond mogelijk, indien je te weinig buiten komt zal je altijd last kunnen hebben van een vitamine D tekort. Het zonlicht is namelijk, naast het nuttigen van dierlijke voedingsmiddelen, verantwoordelijk voor de hoeveelheid vitamine D in ons lichaam. Logisch gesproken zal je tijdens de zomermaanden weinig last hebben van een tekort, in de koudere maanden ligt dat gevaar wel op de loer. Door in de wintermaanden voldoende vitamine D via supplementen in te nemen los je het tekort eenvoudig op.

vitamine-d-pillen

Eet gezond

Ook al kan het zeker geen kwaad om vegetarisch te eten, het heeft wel effect op de gezondheid. Doordat vleesproducten juist veel vitamine D bevatten, hebben vegetariërs en veganisten een extra groot risico op een tekort aan vitamine D. Vind je het wel prettig om bewust te leven en af en toe dus geen vlees te eten, zorg dan voor een voedingspatroon wat het gebrek aan vitamine D kan opvangen. Let er daarom dat je de volgende voedingsmiddelen wel gebruikt:

  • Volle zuivel
  • Eieren
  • Vette vis (makreel, zalm, tonijn e.a.)
  • Roomboter, halvarine & margarine

Heb jij weleens last gehad van een Vitamine D tekort? Laat het ons weten in de comments hieronder!