Recept: simpel & gezonde tomatensoep

0
160

Dit heerlijke herfstweer vraagt natuurlijk om warme soepen! Lekker thuis opwarmen met een warme soep, wie wil dat nou niet? Daarom bij dezen een recept voor een heerlijke pure tomatensoep zonder troep, die ook nog eens makkelijk te bereiden is!

Tomaten

Sta je wel eens bij stil dat een tomaat onder fruit valt? En dat tomaten erg gezond zijn? Het is bovendien ook gezonder om verwarmde tomaten te eten dan koude, en dat komt bij niet vaak voor bij groenten of fruit. Meestal gaan er vitamines en mineralen verloren bij het koken, maar bij tomaten niet.

En wist je dat tomaten ouderdom bestrijden, ontstekingsremmend zijn en dat ze het risico op hart- en vaatziekten verminderen?

Als je tomaten kookt, worden de antioxidanten versterkt. Verhitting zorgt er namelijk voor dat de celwanden in de tomaat wordt afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Deze stof is een erg gezonde antioxidant en is ook het natuurlijke pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken. Lycopeen wordt vooral tijdens het rijpingsproces in tomaten gevormd, dus hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen ze bevatten.

Het is beter om verwarmde tomaten te eten, omdat lycopeen onder invloed van hitte omgezet wordt in een vorm die beter is op te nemen door het lichaam. Verder zijn tomaten erg gezond omdat ze rijk zijn aan vitamine C, ijzer, zink, calcium, b5 en kalium.

Tomatensoep is gezond genieten dus, en deze is ook nog eens heel eenvoudig te maken.

Ingrediënten

Dit zijn de ingrediënten voor de pure en gemakkelijke tomatensoep voor ongeveer 1,5 liter:

  • 10 grote trostomaten
  • 3 rode uien
  • 1 bol verse knoflook
  • Blikje tomatenpuree
  • 1,5 of 2 biologische groentenbouillonblokjes
  • Basilicum plant
  • Olijfolie

    Zo maak je het

    1. Pel de tomaten en knoflook en hak deze (grof of fijn, maakt niet uit).
    2. Snijd de tomaten in grove stukken
    3. Verwarm een grote soeppan en doe er olijfolie in (zacht vuur)
    4. Fruit knoflook en ui
    5. Gooi de tomatenpuree en tomaten erbij
    6. Laat alles pruttelen op zacht vuur, totdat het vel van de tomaten loslaat
    7. Doe er dan 1,5 liter water bij en de bouillonblokjes
    8. Breng de soep aan de kook
    9. Eventueel nog een scheut olijfolie
    10. Laat ongeveer voor 10 minuten koken, deksel half erop
    11. Pureer nu de tomaten erdoorheen. Hoe langer je pureert hoe dikker en gladder de soep is. Je kan zelf bepalen hoe grof je de soep wil dus!
    12. Eventueel peter erbij
    13. Basilicum choppen.
    14. Schenk de soep in bordjes
    15. Aftoppen met basilicum, scheutje olijfolie en eventueel kaas eroverheen.]
    16. Genieten maar!

Extra tips

  • Je kan de tomaten ook van tevoren verwarmen in de oven op 200 graden. Dit geeft een heerlijke doordringende tomatensmaak.Snijd hiervoor de tomaten door midden en leg ze vervolgens op een bakplaat. Sprenkel olijfolie over de tomaten en rooster de tomaten 20 minuten.
  • Ook kan je tomaten ontvellen nadat ze gekookt zijn, als je niet van velletjes of stukken tomaat in je soep houdt. Hiervoor moet je van tevoren de kroontjes uit de tomaten halen en een kruisje snijden uit de bolle kant van de tomaat. Als ze koken in de soep komt het velletje los. Vis ze eruit en met een keukenmes kun je dan de tomaten ontvellen.
  • Gebruik een grote en brede pan, zodat alle tomaten de kans krijgen om goed op smaak te komen. Een grote braadpan is een hele goede, of een grote soeppan natuurlijk.
  • Het grote geheim van een goede tomatensoep zijn de tomaten. Gebruik daarom echt goed rijpe tomaten en het liefst biologische. Laat alles echt voldoende aanfruiten en stoven zodat ze de beste smaak krijgen (geldt ook voor de tomatenpuree).
  • Ook je olijfolie doet veel aan een soep. Kies een goede liefst biologische olijfolie en gooi er een royale scheut van in de soep.
  • Als je meer tijd wil besteden aan je soep, kan je er ook eens aubergine, wortel en/of courgette bij doen. Laten aanfruiten tegelijk met de tomaten en alles blenden. Resultaat? Een heerlijke gevulde soep die nog steeds naar tomatensoep, maar net voller is en een wat rijkere smaak heeft.
  • Gebruik eens een ander kruid voor je soep, zoals peterselie of rozemarijn. Het geeft een net wat andere smaak aan je soep. Of gebruik er meerdere door elkaar, dat geeft een unieke en lekkere smaak.
  • Hoe langer je je tomatensoep laat pruttelen, hoe lekkerder deze eigenlijk is. Heb je tijd? laat deze dan de hele dag lekker staan en giet deze ’s avonds of de volgende dag op. Net als hoe Italianen het doen!Dit was ons tomatensoep recept. Je kan het du zo gemakkelijk of moeilijk maken als je zelf wil.

    Heb jij dit recept gebruikt? Dan zijn we heel benieuwd hoe dat smaakte. Laat het weten hieronder in de comments! Geniet ervan!