De afgelopen jaren is gezond eten populairder en populairder geworden. De meeste mensen in de samenleving zien dit als een stap vooruit en in veel opzichten is dat ook zeker zo. Dit komt omdat gezond eten direct voor een verbetering van het lichaam zorgt. Als je gezond eet, dan krijg je de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid binnen. Toch is gezond eten voor veel mensen nog steeds vrij lastig. In deze blog vertellen we je hoezo dit het geval is en hoe we dit kunnen oplossen.
Opvoeding
Een groot deel van het probleem rondom de transitie naar gezonde voeding zit hem in de opvoeding. Hoe jonger kinderen beginnen met gezond eten, hoe makkelijk het ook is om in de rest van het leven gezond te blijven eten. Het is daarom extreem belangrijk om de kinderen in de jonge jaren zo min mogelijk ongezonde dingen te laten eten. Als je de kinderen op jonge leeftijd een of meerdere keren per week ongezond laat eten, dan gaan de kinderen dit ook zien als normaal. Het is heel erg lastig om dit eetpatroon op latere leeftijd weer te doorbreken. Als ouder draag je dus in zekere zin een verantwoordelijkheid over het latere eetpatroon van jouw kinderen. Daarnaast is overgewicht onder jongeren een steeds groter wordend probleem in Nederland. Dit probleem gaat hand in hand met het eetpatroon van de kinderen. Hoe ongezonder de kinderen eten, hoe gemakkelijker de kinderen ook met overgewicht komen te zitten.
Variatie in de keuken
Variatie in de keuken is enorm belangrijk als het gaat om gezond eten. Met de variatie in de keuken doelen we dan voornamelijk op de nationaliteit van de keuken! Als je namelijk enkel uit één keuken kunt koken, dan is het erg lastig om iedere dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Je kunt dit oplossen door te leren koken met andere ingrediënten en uit andere culturen. Een van de keukens die over het algemeen wordt gezien als ongezond, maar dit in de praktijk helemaal niet hoeft te zijn is de Surinaamse keuken. Net als voor de meeste keukens geldt in de Surinaamse keuken ook; het is zo gezond als je het zelf maakt! Als je gebruik maakt van de juiste Surinaamse producten kun je namelijk gemakkelijk een gezonde Surinaamse maaltijd op tafel zetten. Een leuk voorbeeld hierin zijn de Surinaamse groenten. Deze worden in Nederland nog niet veel geconsumeerd en dit is ontzettend zonde. De meeste Surinaamse groenten bevatten namelijk enorm veel ijzer en zijn veel voedzamer dan enkele Nederlandse groenten. Het gebruik hiervan is dus niet enkel goed voor de variatie in voedsel maar draagt ook direct bij aan een hoger ijzergehalte. Door gebruik te maken van deze gezonde Surinaamse groenten wordt een gerecht ineens een stuk voedzamer. Je kunt de Surinaamse groenten gemakkelijk verwerken in gerechten uit andere keukens, maar uiteraard ook in roti, het bekendste Surinaamse recept!