Hoewel gamen over het algemeen leuk, gezellig en leerzaam kan zijn, is het ook makkelijk om hier de controle over te verliezen. Het gamen wordt steeds belangrijker en het ‘echte leven’, school of studie gaan er stukje bij beetje steeds verder aan onderdoor. Hoe langer dit gedrag zo escaleert, hoe groter de kans dat er sprake is van een gameverslaving. Maar wat is een gameverslaving nu eigenlijk, kun je ervoor naar een afkickkliniek en wat kun je er nog meer tegen doen?
Let op de signalen
Net als andere verslavingen heeft ook een gameverslaving bepaalde patronen waar je deze aan kunt herkennen. Zo is er vaak geen controle meer over het speelgedrag, gaat het gamen ten koste van het normale leven en gaan sociale contacten, school of werk erop achteruit. Zeker wanneer er sprake is van problemen of stressvolle situaties kan dit gedrag makkelijk escaleren en wordt het gamen in no-time de ideale manier om deze problemen te ontvluchten.
Waarom gameverslaafd?
Games geven de speler bijna alles wat deze nodig heeft. Ze bieden ontspanning, sociale (online) contacten, uitdaging, afleiding en daarnaast leveren ze vaak ook daadwerkelijk nog iets op. De hersenen worden continu gestimuleerd, er kan soms ontzettend creatief nagedacht worden en ook de sociale (online) contacten kunnen ontzettend waardevol en aangenaam zijn. Het gamen lijkt dus voor de speler alleen maar interessante voordelen op te leveren. En wanneer het gamen een fijner gevoel geeft dan het ‘echte’ leven, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt.
Hoe ga je ermee aan de slag?
Een gameverslaving kan het beste verholpen worden in gesprekken met een specialist bij bijvoorbeeld een gespecialiseerde afkickkliniek. Op deze manier wordt er gedurende deze gesprekken gekeken naar de voor- en nadelen, worden er afspraken gemaakt over het gamen, worden er doelen bepaald (stoppen met- of minder gamen) en wordt het speelgedrag gemonitord. Aan de hand van deze informatie kan er een duidelijk actieplan worden opgesteld met welke de gameverslaving uiteindelijk verholpen kan worden. De gesprekken met een gespecialiseerde professional zorgen er namelijk voor dat de gamer inzichten krijgt in het gedrag, ziet waar de mogelijke risico’s zitten en waarom het vele gamen niet altijd even waardevol en lovend is.
Het is juist de bewustwording van de situatie en het aanreiken van tools om het ‘normale’ leven aan te kunnen, die het zoeken van een manier om te ontspannen minder interessant kunnen maken. Herken je de signalen van een mogelijke gameverslaving? Schakel dan altijd op tijd de nodige professionele hulp in.