Is chocolade gezond? Kom erachter!

0
289

Bij het lezen van de titel denk je misschien wel: hè? Is chocolade gezond? En ja hoor, als jij ook ook zo’n liefhebber bent van chocolade, dan hoef jij je helemaal niet zo schuldig te voelen als je een stukje eet! Er zijn namelijk ook heel veel gezondheidsvoordelen die chocolade met zich meebrengt. Echter moet je wel weten welke chocolade je precies moet hebben.

De opbouw van chocola

De drie belangrijkste chocola soorten zijn de witte chocola, melk chocola en pure chocola. Misschien is het handig om eerst te weten hoe deze chocoladesoorten zijn opgebouwd. Je kunt chocola verdelen in cacaopoeder en cacaoboter. In melkchocola bevindt zich meer cacaoboter dan cacaopoeder.

In witte chocola zit daarentegen alleen cacaoboter en geen tot weinig poeder. Zoals je al kunt raden heeft pure chocola juist meer cacaopoeder dan cacaoboter.

Hoe hoger het percentage van de puurheid, hoe meer cacaopoeder er in zit, hoe minder vette cacaoboter en dus hoe gezonder het uiteindelijk is. Chocola is een prima tussendoortje zo midden op de dag, mits je er niet teveel van eet.

Natuurlijk zitten er nog steeds veel suikers in dus écht gezonde chocola bestaat niet. Je moet het enkel met mate eten, maar dat geldt eigenlijk voor elk voedingsmiddel. Op zekere hoogte zitten er zeker gezondheidsvoordelen aan het eten van chocola.

broodje chocola
broodje chocola

Gezonde chocola en de voordelen ervan

Al lange tijd worden er vele onderzoeken gedaan naar of chocolade gezond is. De cacaoboon neemt vele voordelen met zich mee. We zetten er een paar op een rijtje (onderstaande gaat allemaal over pure chocolade).

  • Antioxidanten

Cacao is rijk aan antioxidanten. Deze zorgen ervoor dat de schadelijke stoffen in je lichaam worden bestreden. Een van deze antioxidanten die chocolade gezond maken, is flavonoïden. Deze stof komt ook voor in groente en fruit. Helaas gaat deze stof weer uit de cacao, zodra deze verhit wordt om te smelten om er zo een reep van te maken.

Daarom is het beste om een reep rauwe chocolade te kopen. Ook zijn er repen chocola die op lage temperatuur zijn bereid. Deze repen kun je terug vinden in winkels waar ze biologisch en raw food verkopen. Tegenwoordig is dat zelfs gewoon in de supermarkt.

  • Hart en vaatziektes

Diezelfde flavonoïden als hierboven, beschermen ook de bloedvaten en het bindweefsel in je lichaam. Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten en beroertes als je twee keer per week pure chocola eet. Dat geldt ook voor het verkleinen van het risico op diabetes type 2.

  • Ontspanning

Omdat chocolade de bloeddruk verlaagd, zorgt het voor een ontspannen gevoel. De stoffen tryptofaan, magnesium en flavonoïden helpen daarnaast ook een handje mee. Door deze stofjes maak je minder stresshormonen aan.

Bovendien maak je ook nog eens in je hersenen de hormonen (ook wel gelukshormonen genoemd) endorfine en dopamine aan. Samen met de theobromine en cafeïne die in chocolade zitten, krijgt je humeur een enorme boost.

  • Vervelende hoest

Als je veel moet hoesten, heb je al snel een keelpastille of hoestdrankje nodig. Chocolade kan daarentegen ook een oplossing bieden! Daar zit namelijk het stofje theobromine in, dat de prikkelhoest verminderd. Om de effecten ervan te krijgen, zul je zo’n 80 gram pure chocolade moeten eten. Dat lijkt me niet moeilijk voor de liefhebber?

Na het lezen van al deze punten hoef je dus zeker geen schuldgevoel te krijgen als je met de feestdagen een stukje kerstchocolade in je mond stopt. Zolang het maar met mate is. Geniet ervan!

Op welk moment vind jij chocola lekker om te eten? Laat wat van je horen door hieronder een reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here