In Nederland is veel eten niet ongebruikelijk. Eten is overal aanwezig en wordt vaak als gezelligheid gebruikt in onze cultuur. Ook kan eten als emotionele troost worden gebruikt, en zelfs dwangmatig worden. Ook kan het dwangmatige zo ver gaan, dat er sprake is van een eetverslaving. Maar hoe herken je een eetverslaving dan? En wat doe je er aan?

Het is een misverstand dat een eetstoornis altijd met het uiterlijk te maken heeft. Vaak zijn er andere onderliggende redenen die tot een eetverslaving of eetstoornis leiden. Net als een verslaving aan drugs, is een eetverslaving zeer hardnekkig en moeilijk weg te halen.

Er zijn verschillende soorten eetverslavingen. Zo heb je bijvoorbeeld BED (Binge Eating Disorder), boulimia of anorexia. We zetten deze op een rijtje:

Bing Eating Disorder

Bij Binge Eating Disorder ben je aan het jojo’en. Je gewicht schommelt dan erg vaak. Vaak hebben mensen met BED overgewicht, dat soms enorm afneemt na een tijdelijke succesvolle dieetpoging. Vaak komen de kilo’s weer aan, omdat de oorzaak psychologisch is. Er verschuilen dus veel emoties onder deze eetverslaving. Daarom blijft het een vicieuze cirkel. Vaak belonen mensen met BED zichzelf voor al het diëten en verliezen op die manier de controle en zo begint de cirkel weer.

Bij een binge eating disorder (BED) of eetbui-stoornis is een kenmerk dat je gewicht enorm kan schommelen. Meestal heb je last van overgewicht, dat soms enorm kan afnemen na een succesvolle dieetpoging. Helaas komen de kilo’s, zonder psychologische behandeling, er al weer gauw bij. Vaak begint dit onschuldig: je beloont jezelf voor al het diëten en al gauw verlies je opnieuw de controle.

Bij alle eetstoornissen staat centraal dat je een obsessie hebt met eten en gewicht.

Boulimia

Bij boulimia nervosa is een eetstoornis waar periodes van overmatige controle op eten wordt afgewisseld met momenten dat je de controle compleet loslaat. Dit gebeurt in de vorm van een eetbui, waar diegene zich weer schuldig over voelt en zo snel mogelijk van dit gevoel af wil zijn.

Veel mensen met boulimia willen op een ongezonde manier snel gewicht kwijt raken. Dit gebeurt door braken, vasten en het gebruik van laxeermiddelen.

Anorexia

Misschien wel de meest bekende eetstoornis: anorexia. Anorexia wordt gekenmerkt door een onrealistisch zelfbeeld en een grote angst om aan te komen. Net als de bovengenoemde eetverslavingen, heeft anorexia vaak niets direct met gewicht te maken maar alles met onderliggende emotionele problemen.

Hulp bij een eetverslaving of eetstoornis

Bovenstaande eetverslavingen zijn serieuze problemen en als je denkt er een te hebben schakel dan altijd hulp in van je huisarts.

Als je niet zeker weet of je een eetverslaving hebt, kan je in ieder geval letten op de volgende typische symptomen:

  • Voortdurend op de weegschaal staan
  • Vaak overgeven
  • Laxeermiddelen slikken
  • Honger stillen door veel te drinken
  • Calorieën te tellen
  • Alleen eten
  • Maaltijden over slaan
  • Obsessief zijn rond eten en gewicht

Het is belangrijk om snel ernstige problemen voor te zijn. Bij twijfel kan je altijd terecht voor een gesprek bij stichting Trubendorffer. 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here