5 redenen om geen soja te eten

0
164

Steeds meer mensen zijn vandaag de dag vegetariër en/of flexitariër. Dit is natuurlijk een goede zaak voor mens, dier en milieu. Vlees wordt echt vaak vervangen door vleesvervangers, die vaak gemaakt zijn van soja. En over soja spreken heel veel onderzoeken elkaar tegen. De een beweert dat het goed is, de ander niet. Het lijkt erop dat van het eten van soja zowel voor-en nadelen zitten. En dit zijn 8 redenen om in ieder geval géén soja-producten te nuttigen.

Aangezien steeds meer minder bewust kiezen om minder vlees te eten, wordt dit vaak vervangen door soja. Het lijkt erop dat van het eten soja zowel voor-en nadelen zitten. En dit zijn 8 redenen om in ieder geval géén soja-producten te nuttigen.

Soja belemmert de schildklierfunctie

Het gebruik van soja wordt in verband gebracht met een vertraagde schildklier, struma en de ziekte van Hasimoto. In een onderzoek bij zowel ratten als mensen kwam dit duidelijk naar voren. Het eten van soja leidt namelijk tot een vermindering van de functie van een enzym dat betrokken is bij de productie van schildklierhormonen.

De helft van de deelnemers die drie maanden lang soja te eten kregen ontwikkelde een vertraagde schildklier. Ook kregen zij symptomen van een verlaagde stofwisseling, zoals malaise, obstipatie en slaperigheid. De schildklierfunctie werd op die manier dus aanzienlijk verstoort.

Dit verstorende effect van soja op de schildklier is het grootst als er al sprake van een jodiumtekort is. Soja zorgt voor een verminderende opnamen van jodium, een mineraal dat je zo hard nodig hebt om de schildklier op gang te houden. Heb je een trage schildklier? Vermijd dan sowieso het liefst alle soja-producten.

Als je extra jodium tot je neemt, zal je meer beschermt zijn tegen de schadelijke effecten van soja.

Soja is slecht voor het milieu

Soja is slecht voor het milieu. In de Verenigde Staten is 90 procent van de sojabonen genetisch gemanipuleerd (GMO) om sneller, goedkoper en vooral meer soja te kunnen produceren. Om die reden worden er helaas hele regenwouden gekapt om soja te produceren. Deze soja is echter niet alleen voor consumptie, de meeste soja wordt gebruikt als veevoer.

Soja en kanker

Soja wordt vaak in verband gebracht met hormoonafhankelijke kankers van borst-, baarmoeder- en eierstokkanker. Dit komt door de aanwezig van de stoffen iso-falvonen en fyto-oestrogeen die aanwezigheid zijn in soja. Deze stoffen hebben invloed op de hormonen in het menselijk lichaam. Dit komt doordat deze stoffen worden gezien als hormonen door het lichaam en zodoende je hormoonstelsel in de war wordt gebracht. Er zijn veel onderzoeken die beweren dat je meer kans hebt op borstkanker als je soja nuttigt, maar ook veel wetenschappers die stellen dat er te weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan om de conclusies te kunnen trekken.

Doordat soja soms hoge concentraties isoflavonen bevatten, en er onvoldoende studies bestaan, wordt het gebruik ervan uit voorzichtigheid afgeraden bij bovengenoemde hormoonafhankelijke kankers.

Soja brengt hormonen in disbalans

Soja heeft een fyto-oestrogene werking. Dat betekent dat deze stoffen het hormoon oestrogeen kunnen nabootsen. De balans tussen het hormoon progesteron en oestrogeen raakt op die manier uit balans, waardoor je allerlei gezondheidsklachten kunt krijgen. Onder andere vruchtbaarheidsproblemen, een lager libido, geprikkeld, depressiviteit en angst wordt hiermee in verband gebracht door sommige onderzoeken.

Soja belemmert opname mineralen

Soja belemmert de opname van de mineralen jodium, zink, calcium, magnesium en ijzer, omdat het hiermee samenklontert. Zink zit al nauwelijks in onze voeding en veel mensen hebben een magnesiumtekort. Daarom is het niet handig om soja te nuttigen, als je mineralenvoorraad in je lichaam al laag is.

Conclusie

Dat soja dus helemaal niet zo gezond hoeft te zijn, blijkt maar uit bovenstaande genoemde punten. Echter, zijn er ook veel onderzoeken die de standpunten van de onderzoeken weer onderuit halen. Het blijft een vraagstuk waar over beide kanten wat van te zeggen is.

Misschien vraag je je af hoe het überhaupt mogelijk is dat soja zo veel geconsumeerd en aangeraden wordt, als het zo schadelijk zou zijn voor de gezondheid? Soja is na maïs het belangrijkste landbouwproduct voor export van de Verenigde Staten. Er is veel soja en het is goedkoop, en helaas gaat geld vaak voor gezondheid.

Het blijft belangrijk om goed na te denken of wat we dagelijks eten. Neem brood in de supermarkt. Vroeger werd brood gemaakt van tarwemeel, zout, gist en water. Nu is het supermarktbrood gemaakt van sojameel, maïsmeel, gemodificeerd zetmeel en nog meer vreemde ingrediënten die wellicht niet in brood thuis horen?