Je lever ontgiften doe je zo!

0
154

Voel je je futloos, moe, chagrijnig, hongerig, en niet stabiel? Dan kan het zijn dat je lever het zwaar te verduren heeft. Niet zo gek ook met alle bespoten voedingsmiddelen van tegenwoordig, en andere chemische middelen die je de gehele dag binnen krijgt. Ook stress, alcohol en medicatie zijn slecht voor de lever. Dit orgaan reinigt zichzelf, maar als het te veel afvalstoffen te verwerken heeft, krijgt de lever het moeilijk. Daarom bij deze tips om je lever te ondersteunen.

De lever bevindt zich rechts boven in de buik, net onder het middenrif. De lever heeft meerdere functies, waaronder een belangrijke: de productie van gal aanmaken, dat zorgt voor een betere opname van vatten in de darmen. Ook produceert de lever belangrijke eiwitten die het lichaam nodig heeft. Verder slaat de lever energiereserves en bouwstoffen op en worden er in de lever enkele mineralen, sporenelementen en vitaminen. Voorbeelden daarvan zijn ijzer, vitamine A, D, K en foliumzuur en B12.

Ook reinigt je lever dus afvalstoffen van het lichaam. Tot slot wordt er in de lever glycogeen opgeslagen, dat zorgt voor vele processen in het lichaam. De bloedsuikerspiegel wordt bijvoorbeeld gereguleerd hierdoor.

Hoe houd je de lever gezond?

Onze lever heeft het zwaar te verduren. Zeker als je ongezond eet, weinig beweegt, rook en alcohol nuttigt. Zoals gezegd kan de lever zichzelf herstellen, echter kan het wel een handje gebruiken. Je zult je versteld staan hoeveel fitter je je voelt als je lever optimaal werkt!

Je lever gezond houden kan op verschillende manieren. Maar deze tips zijn de meeste praktische!

Matig alcohol

Alcohol en een gezonde lever gaan niet hand in hand. Nu willen wij niet pretenderen dat je totaal geen alcohol mag drinken, maar matigen van alcohol is nooit een slecht idee. Langdurig gebruik van teveel alcohol verontreinigt niet alleen de lever, maar kan ook levercellen beschadigen. Hoeveel alcohol toegestaan is volgens De Gezondheidsraad? Maximaal 2 drankjes per dag voor mannen en voor vrouwen maximaal 1 drankje per dag. Bij voorkeur maximaal 5 dagen per week alcohol drinken, dus tenminste 2 dagen per week niet. Dit klinkt nog best veel? Vind je het lastig om minder te drinken? Dan hebben we hier nog tips voor je. Of drink eens een maandje helemaal geen alcohol, ook geen slecht idee.

Wees voorzichtig met bepaalde geneesmiddelen

Kijk uit met het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Zelf paracetamol is al schadelijk voor de lever. En sommige geneesmiddelen kunnen de lever schaden als je ze inneemt in combinatie met alcohol. Raadpleeg om die reden áltijd de bijsluiters van je geneesmiddelen en gebruik geen medicatie als het niet echt nodig is.

Supplementen

Bepaalde vitamines, mineralen en kruiden zijn super heilzaam voor je lever. Met name mariadistel, vitamine C, artisjok, chlorella en spirulina en magnesium zijn heel ondersteunend voor de lever. Zo haalt chlorella allerlei gifstoffen uit je lichaam, en laat dat net het werk zijn van de lever. Zo helpt deze alg de lever dus ontzettend en kan die weer even rusten.

Overigens zijn er ook supplementen en kruiden die niet goed zijn voor de lever. Sommigen kunnen namelijk de lever beschadigen. Een paar die problemen veroorzaken zijn smeerwortel, kava, ephedra en Sint-Janskruid. Altijd overleggen met je arts als je deze supplementen wil gebruiken!

Minder met koffie

Of koffie nou gezond is of niet, daar is zijn de meningen over verdeeld. Echter een feit is dat in koffie zeker veel stofjes zitten die door de lever moet worden afgebroken, met name caffeine. En dat vindt je lever niet fijn. Matig dus met koffie. Maximaal drie koffie per dag is het advies.

Beweeg!

Om als volwassene een goede gezondheid te behouden is het gewenst om ten minste vijf dagen per week dertig minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben. Voorbeelden zijn: wandelen vanaf 5-6 km/uur (dus flink doorwandelen) en fietsen vanaf 15 km/uur.

Eet gezond

Jaha, deze ken je nou wel. Toch moet deze tip in het rijtje. Met gezond eten bedoelen we ook zo veel mogelijk vers en eten én het liefst zo min mogelijk bespoten groentes. Dus kies voor biologisch eten waar dat kan en vermijd eten uit pakjes of afhaaleten. Ons eten wordt echt veel bespoten en al die chemicaliën: je lever zit daar niet op te wachten.

Verwerk je emoties

Ken je de uitdrukking iets op de lever hebben? Het betekent dat je nog iets wil uiten en/of dat er iets dwars zit. Dat de lever hierin bij wordt betrokken is geen toeval. Je emoties worden opgeslagen in het lichaam. Daarom kan je bij liefdesverdriet of een rouwproces zo ontzettend ziek worden, je lichaam heeft het dan ook flink te verduren. Daarom: verwerk je emoties en reduceer je stress: je lever zal je dankbaar zijn. En een gezonde lever is weer een blije jij.

Dit waren de tips. Heb jij aanvullende tips of suggesties voor andere artikelen? Laat het hieronder dan achter in de comments!