Hoe zorg je nou goed voor jezelf?

0
62

In deze maatschappij waarbij de druk hoog is, steeds meer mensen een burn-out en/of depressie krijgen is het niet raar dat je het lastig vindt om een goede balans te vinden tussen werk en ontspanning. De druk ligt hoog, je wil goed presteren voor je baas, de rekeningen moeten betaald worden en er moet eten op tafel dat ook nog eens gezond moet zijn. Verder moet je veel bewegen, weinig drinken, genoeg slapen maar ook hard werken. Ohja ontspannen is ook een must, en heb je wel genoeg seks? Dat is gezond en de man wil ook wat. Verder moet je niet teveel zeuren en gewoon ervoor zorgen dat je het allemaal goed doet. 

Geen wonder dat je het moeilijk vindt om niet in de stress te schieten. Alhoewel bovenstaande wat overdreven is, zullen ongetwijfeld veel mensen zich hierin herkennen. We moeten van alles, maar bovenal ook ontspannen. Zelfs dat is een moetje geworden en wordt vaak ingepland. Ja, de druk ligt hoog. Daarom geven wij je handige tips om goed voor jezelf te zorgen in deze tijd. En dit is geen ‘moetje’, maar handige suggesties!

Houd een (social)-media break

Iedere dag bijhouden wat je vrienden doen, jezelf op je allerleukste neer zetten, akelig nieuws lezen uit de wereld, ook nog even naar het perfecte leven kijken van die mooie actrice: het maakt je niet ontspannen. Schrap dus eens deze inspanning, want waar doe je het voor? Ontspanning is dus geen antwoord hierop.

Houd daarom een (social)-media break. Een week kan al heel veel doen. Wat daarna ook fijn is, is om de mensen grondig uit te kiezen die je volgt. Word je echt blij om die fitgirls te volgen? Of moet je echt al die foto’s van je schoonmoeder bekijken of kan je deze tijd beter besteden aan jezelf?

Leg je telefoon een paar uur weg

Door je telefoon slechts een uurtjes per dag even weg te leggen kun je al tot rust komen. Je hoeft je namelijk tijdelijk niet meer druk te maken over emails, berichten, telefoontjes, social-media meldingen en andere dingen die wel even kunnen wachten. Leg je telefoon even weg en neem bijvoorbeeld een bad of een lees een boek. Geniet!

Kies een hobby

Zijn hobby’s ouderwets? Welnee! Ga brijen, bonduren (helemaal hip), kaarten, playstationen, tuinieren, schilderen, koken; alles is goed als je er maar blij van wordt en echt helemaal even in het moment opgaat. Zonder gezeur, telefoon, schoonmoeders of fitgirls..

Houd powernaps

Ja, dit is misschien een tip die je juist stress kan geven, want met een heel huishouden en een fulltime baan schiet dit er nog wel eens bij in. Probeer daarom eens wat powernapjes te nemen. Je zult verstelt staan wat een powernap van twintig minuten al kan doen!

Vraag hulp

Heb je echt veel stress en het idee dat je het niet aankan? Dan is dit misschien ook zo. Vraag daarom om hulp waar kan. Neem bijvoorbeeld een huishoudster of breng je kinderen eens naar je (schoon)moeder. Als het wat dieper ligt, is professionele hulp ook niet zo gek gedacht. Of misschien een coach om af en toe eens je hart te luchten en overzicht te geven aan jouw situatie? Soms is het juist sterk om toe te geven dat je hulp nodig hebt, of het nu thuis is of op je werk of als je ergens niet uit komt: je mag best eens om om hulp te vragen.

Wees creatief

Door creatief te zijn, gebruik je andere delen van je hersenen op dat moment. Gevolg: je maakt meer gelukshormonen aan en hierdoor kan je beter ontspannen! Creatief zijn ziet er voor ieder anders uit. Wellicht houd je van schilderen, pottenbakken, tekenen, muziek maken, dansen: wat je wil! Gevolg: een ontspannen jij..heerlijk toch?

Neem iedere dag even tijd voor jezelf

Maak het een gewoonte om iedere ochtend of avond even tijd voor jezelf te nemen. Of het nou het drinken van een goede kop koffie is of meditatie of yoga: geef jezelf iets om elke dag naar uit te kijken. Tijd voor jezelf nemen is zó belangrijk. Immers, uit een leeg glas kan je niet schenken.

Beweeg

Schiet sporten er écht bij in, zorg dan voor andere manieren om te bewegen. Ook wandelen is zeker gezond en helpt om je fit te voelen. Bewegen is echt belangrijk om je happy te voelen, maar het kan veel makkelijker dan je denkt. Dertig minuten per dag is het advies. En als jij niet van hardlopen houdt, pak je toch wat vaker de trap of de fiets?

Dit waren onze tips! Heb jij toevoegingen? Laat het weten in de comments hieronder!

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here