7 tips om minder (of geen) alcohol te drinken

0
403

Een biertje of wijntje op zijn tijd, wie houdt daar nou niet van? Alhoewel er genoeg mensen zijn die niet drinken, zijn er ook genoeg mensen die wel van een (stevige) borrel houden. Alcohol lijkt dan ook een belangrijk onderdeel in onze cultuur. Het is overal te krijgen en te vinden. Veel mensen drinken dan ook gezellig bij het eten, bij de borrel of ’s nachts in de kroeg. Dat alcohol niet gezond is, staat voor zich. Maar wat nou als je in de praktijk graag minder zou willen drinken en het lastig vindt als andere mensen dit om je heen wel doen? Hoe houd je dit dan vol? Hierbij 7 ideeën om minder te drinken.

1. Las een alcoholvrije maand in

Drink je vaak alcohol? Las dan eens een alcoholvrije periode van een maand in. Stop eens een tijdje met alcohol drinken, om je lichaam een tijdje rust te gunnen. Kijk eens hoe dit voor jou voelt. Als je gewend bent vaak (dagelijks) alcohol te drinken, kan dit nogal een uitdaging zijn voor je. Kijk of dit je goed afgaat. Je ontdekt misschien dat je nog steeds een gezellige avond kunt hebben met je vrienden. Dat je geen alcohol nodig hebt om het leuk te hebben en dat wakker worden zonder kater best eens verfrissend kan zijn.

2. Minder drinken zonder volledig te stoppen

Als die alcoholvrije maand je beviel; hoe dan verder? Als je helemaal wil stoppen met alcohol, begin dan eenvoudig te minderen zonder volledig te stoppen. In één keer stoppen wekt, namelijk vooral het verlangen naar alcohol op. Stop in stapjes. Ontneem niet in keer alle alcohol. Als je dit in stappen doet, kan je het langer volhouden namelijk. Wissel je alcoholdrankje wat vaker af met een ander drankje, en bouw zo langzaam af. En geniet dan ook echt van je drankje als je wat drinkt.

3 Vervang je alcohol door iets anders

Als je een kind zijn speelgoed af pakt, waar heb je dan grote kans op? Juist, dat het kind gaat huilen. Je kan beter een vervanging van het speeltje geven of het kind afleiden met iets anders. Zo is het ook met jou. Als je alcohol in één klap uit je leven wil verbannen (zie tip 2), is er een grote kans dat je bezwijkt en het hek van de dam is. Dat je dan juist weer heel veel gaat drinken, en dat willen we nou net niet hebben.

In stappen afbouwen kan heel goed door alcoholische drank te vervangen door non-alcoholische dranken. Denk aan alcoholvrij-bier, wijn of thee of iets anders dat jij lekker vindt.

4. Maak je niet druk over wat anderen ervan vinden

Als je minder wil drinken, of helemaal niet meer: maak er dan geen groot ding van. Hang het niet aan de grote klok. Houd de macht en controle bij jezelf. Wat anderen ervan vinden, is aan hen. Andere mensen hebben andere prioriteiten, behoeftes en meningen. Laat vooral jouw keuze niet afhangen van een ander. Ook niet als ze het heel goed vinden van je vinden, doe het voor jezelf. Grootste kans dat je het zo ook volhoudt namelijk.

5. Begin later op de avond met drinken

Heb je een hele leuke avond in het vooruitzicht en wil je heel graag wat drinken, maar wordt het een lange avond? En wil je niet veel drinken? Begin dan later op de avond met drinken. Zo kan je veel alcohol besparen! Drink bijvoorbeeld water bij de borrel en bij het avondeten. Stel ook een ultimatum voor jezelf voor die avond. Als je drie bier van jezelf mag drinken, drink er dan ook echt drie. En hoe later je begint op de avond, hoe gemakkelijker het je afgaat om je te houden aan je eigen afspraak.

6 Doe langer over je drankjes

Deze tip sluit een beetje aan bij tip 5. Drink niet alleen later op de avond, maar nip ook wat langer aan je wijn of neem kleine slokjes van je bier. Zo ben je sneller verzadigd, en heb je ook minder behoefte aan meer drank. Als je alcohol weg drinkt als water, dan ben je al snel over je eigen grens heen. Geniet ervan en drink dus langzaam!

7. Drink alleen als je er van geniet

Het is dus aan jou of je alcohol wil minderen of volledig wil stoppen. Drink alleen als jij dat wil, ook al lijkt dit een open deur. Veel mensen drinken omdat ze denken dat dit hoort en niet uit de toon willen vallen. Doe dit niet.

Vind je bier lekker? Laat het je smaken! Vind je alcohol eigenlijk vies en kan je er helemaal niet tegen? Dan is het helemaal gemakkelijk om alcohol uit je leven te verbannen, want voor wie doe je het dan eigenlijk? Als je drinkt om anderen te plezieren, laat het dan lekker staan!

Dit waren 7 tips om jou te helpen minder te drinken, met als uiteindelijk doel misschien om helemaal te stoppen. Minder drinken draagt aan bij een betere gezondheid, maar doe vooral waar jij je goed bij je voelt.

Heb je nog aanvullende tips? Vul ze dan hieronder in!

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here