Wat zijn de tips voor gezonde groenten?

0
370

Door elke dag gezonde groenten te eten verminder je de kans op allerlei ziektes en kwaaltjes. Denk onder andere aan darmkanker, hart, vaatziekten en diabetes type 2 (suikerziekte). Je hebt veel verschillende soorten groenten en dat maakt het variëren erg makkelijk. Eet overdag een appel of banaan en bereid als avondeten bonen of wortels voor. 

We geven je in dit artikel allerlei tips voor gezonde groenten, waarmee je een idee krijgt wat er allemaal lekker en gezond is. Om met iets drinkbaars te beginnen: een heerlijke smoothie. Erg lekker met fruit, maar kan ook heerlijk smaken met groenten.

Heb je een blender in huis? Zoek dan eerst wat recepten op en gooi de groenten in de mix. Let er wel op dat niet elke groente gecombineerd kan worden of lekker smaakt. Krijg op die manier alle benodigde voedingstoffen binnen.

Zie groente overigens niet als fruit, of andersom! Elke soort groente of fruit geven je weer andere voedingsstoffen. Je hebt ze beide nodig om gezond te blijven. Je kunt de broccoli of bloemkool dus niet inwisselen voor een sinaasappel of banaan. Probeer ze beide te eten en het liefste verspreid over een dag om het aantal eetmomenten goed te verdelen.

Aanbevolen hoeveelheid

Houd je al een dagelijkse hoeveelheid aan van 200 gram groente en 200 gram fruit? Dat is een van de gezonde richtlijnen die het Gezondheidsraad heeft gepubliceerd. Het blijkt uit onderzoek dat mannen gemiddeld zo’n 125 gram groente en 90 gram (mannen) tot 120 gram (vrouwen) fruit eten. Dat lijkt nog lang niet op de aangeraden hoeveelheid! Maak hier eens verandering in.

Moeite met het eten van groenten?

Je hoeft groente niet alleen tijdens het avondeten te eten. Het kan makkelijk gespreid worden over een dag. Denk aan rauwe paprika, komkommer en snack wortels tijdens de lunch of als gezond tussendoortje als je ergens onderweg bent.

Verder kun je groente op verschillende manieren bereiden, wat voor veel variatie zorgt: rauw, gezond koken, stomen, bakken, wokken en grillen. Ieder een eigen smaak dat het eten ervan nét iets lekkerder maakt.

Seizoen en afkomst

Milieu Centraal heeft met haar pagina: Groentefruit.milieucentraal.nl, een hulpmiddel gemaakt waarbij je zelf milieuvriendelijke groenten kunt samenstellen die rekening houden met het seizoen en afkomst.

Mocht je willen gaan voor duurzaam kun je veel verschillende keuzes maken. Voorbeelden van dat soort gezonde groente zijn: Bloemkool, broccoli, ijsbergsla, rode kool, rode biet, tomaat, wortel en ui.

Verse gezonde groente

groente in pot
groente in pot

Kies verse groente altijd boven die uit glas en blik! Die kunnen er namelijk al een tijdje liggen en qua smaak proef je ook het verschil. Ze hoeven echter niet gelijk ongezonder te zijn, maar als je dan toch de keuze hebt dan verdient vers de voorkeur.

Gaat je oog toch uit naar een blikje wortels, kies dan wel voor de variant zonder toegevoegde zoetjes of andere hulpmiddelen. Lees op het etiket voor meer informatie over de voedingswaarden.

Weinig tijd?

Koop diepvriesgroente of voorgesneden groente die je in de supermarkt krijgt en snel en eenvoudig kunt klaarmaken in drukke periodes. Daar zijn genoeg groente van te vinden zoals broccoli en bloemkool roosjes waar je een gezond gerecht van kunt maken.

Je hoeft daarvoor niet eens de deur uit. Er zijn genoeg bedrijven die groenten of fruit bevroren thuis bezorgen.

Kortom, maak voornamelijk keuzes uit producten zoals:

  • Verse, voorgesneden of diepvries groente zonder toegevoegde suikers of zout;
  • Groente in een glas of blik zonder toegevoegde suiker of zout;
  • Verse groente staat boven die uit blik en glas, maar zijn over het algemeen even gezond.

Probeer deze producten vermijden of in mindere mate te eten:

  • Groente in een glas of blik met toegevoegde suikers en zout;
  • Groente sap.

Waar eet jij graag groente bij? Deel je mening door hieronder je reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here