Gezond koken hoeft niet duur of moeilijk te zijn.

0
413

Supermarkten verkopen tegenwoordig veel kant en klare maaltijden of producten waarbij je slechts enkele ingrediënten hoeft toe te voegen om iets klaar te maken. Je kunt op die manier snel en eenvoudig, zonder veel na te denken een warm gerecht op tafel zetten. Maar is dat wel zo gezond? 

Helaas gaan kant en klare maaltijden gepaard met veel toegevoegde e-nummers, zout en suiker om de smaak te beïnvloeden of langer houdbaar te maken. Ze zijn dus eigenlijk helemaal niet zo gezond als dat de producent aangeeft. Begin vandaag nog met gezond koken door de onderstaande tips op te volgen.

Gezond koken met eerlijke verse producten

Die producten herken je ook meestal aan teksten als ‘eenvoudig te bereiden’, ‘snel klaar’ of ‘nu nog gezonder’. Voor gemak betaal je, maar die keuze hoef je zelf niet te maken!

Met een paar simpele ingrediënten heb je in principe al een gezonde maaltijd klaargemaakt, zonder er veel geld en moeite in te steken. De heerlijkste gerechten kook je niet met pakjes en zakjes maar met eerlijke en verse producten.

Duurzaam gezond koken

Vaak worden gezonde lekkere recepten nog vaak geassocieerd met duur, maar dat valt echter reuze mee als je feiten op een rij zet. Eén kilo aardappelen, broccoli en bloemkool kan nooit duur zijn en al helemaal niet als je die producten van de markt haalt. Zelfs goedkoper als je de groente en fruit koopt die bij het seizoen horen.

Reserveer enkele minuten om de aardappelen te schillen, broccoli te snijden en kip te bakken en je hebt een heerlijk vers, goedkoop en gezond gerecht voor je neus!

Duurzaam gezond koken

Uiteindelijk ben je veel meer geld kwijt aan een zakje voorgekookte aardappels dan aan een kilo die je de hele week kunt gebruiken en zelf klaarmaakt. En bovendien, zoveel tijd kost het nu ook weer niet om een aardappel te schillen of een krop sla schoon te maken.

Ben je meer een liefhebber van rijst? Dan ben je snel klaar met wat kip en groente. Daarvoor hoef je geen uren in de keuken te staan.

Lekker en gezond eten is dus dichterbij dan je denkt. Je moet er alleen een beetje tijd voor vrij maken. Zorg voor een gezond eetpatroon en je lichaam geeft je er veel voor terug.

Wekelijks hetzelfde gerecht

Lust je niet zoveel? Het is niet erg om wekelijks hetzelfde gerecht klaar te maken. Het is zelfs gezond om eens per week vettige vis te eten of vlees af te wisselen met peulvruchten. Sommige mensen hebben zelfs vaste dagen waarop ze een bepaald gerecht eten. Op maandag spaghetti en donderdag stamppot om als voorbeeld op te noemen.

Je hebt zoveel makkelijke gezonde recepten, zoals andijviestamppot, wortelstamppot of volkorenpasta met mager gehakt.

Bereid het alvast klaar

Morgen gaat het een drukke dag worden? Bereid het eten al een dag van te voren om de dag erna sneller klaar te zijn. Veel dingen kun je al van te voren doen zoals het snijden van groente en aardappels die je alvast in water zet of het uitleggen van vlees.

Als je een liefhebber bent van soep kun je het ook op de zondag klaarmaken. Bewaar het in de ijskast en neem elke dag een bakje mee naar je werk. Op die manier doe je wat meer moeite op een rustige dag en profiteer je daarvan tijdens de drukkere dagen.

Plan je maaltijden

Plan in het weekend wat je de hele week wilt gaan eten. Maak een planning om tijd en stress te besparen, zodat je niet dagelijks hoeft na te denken wat je wilt gaan eten. Je hoeft dan ook niet nog even snel naar de supermarkt te rennen omdat het laatste ingrediënt voor een gerecht ontbreekt.

Door van te voren een aantal gezonde hoofdgerechten te noteren, kun je alles ruim op tijd halen en met een gerust gevoel na een lange werkdag beginnen met koken.

Op welke manier kook jij? Laat wat van je horen door hieronder een reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here