Zes voordelen van een koude douche

0
165

Dat douchen een goede gewoonte is zal iedereen wel weten. Het is heerlijk om na een lange dag werken, even lekker schoon te worden onder de douche. Dat het gebruik van shampoo en eventueel een conditioner een heerlijke geur achterlaat is dan voor veel mensen ook een mooi bijkomend voordeel. Wat vaak wordt vergeten is dat het verstandiger is om te douchen met koud water. Daarmee bespaar je niet alleen energie, het is ook veel beter voor je lichaam.

Een koude douche is goed voor het immuunsysteem

Raar maar waar! Een koude douche stimuleert de werking va ons immuunsysteem. De aanraking van de huid door koud water activeert het immuunsysteem waardoor de reactiesnelheid verbeterd. Je traint dus als het ware het immuunsysteem om snel te reageren. Als het dus uiteindelijk nodig is dat je afweermechanisme binnendringers, zoals virussen en bacteriën, gaat aanvallen, zal dit veel sneller gebeuren.

Koud water zorgt voor een gezonde huid

Een goede huidverzorging is essentieel en een koude douche komt dan goed van pas. Het contact met koud water zorgt ervoor dat de huid niet alleen het vocht opneemt, maar ook sterk en elastisch blijft. Het douchen met warm water heeft juist het tegenovergestelde effect: je huid wordt slap door de ontspannende werking van het warme water, daarnaast neemt de kans op een droge huid toe en kunnen er vroegtijdig rimpels ontstaan.

Een koude douche voor het onderhoud van je organen

Koud water zorgt ervoor dat de bloedvaten zich gaan vernauwen. Doordat de bloeddruk gelijk blijft, stroomt er als het ware meer bloed door de aderen. Aangezien je bloed zorgt voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen, worden alle organen sneller voorzien van nieuwe stoffen.

koude-douche

De reinigende werking van koud water

Doordat een koude douche de bloedvaten laat krimpen, is dit juist goed voor de interne organen, ze hoeven immers minder hard te werken. Stoffen die niet in het bloed thuis horen worden dankzijn een regelmatige koude douche sneller uit ons bloed, en dus ook uit ons lichaam gefilterd.

Lekker wakker worden

Het douchen is niet alleen verstandig om weer lekker schoon te worden, het maakt je ook goed wakker. Een koude douche na het ontwaken is dus de beste manier om je lichaam te activeren en helemaal fris aan de dag te beginnen. Overigens geldt dat ook als je aan fitness doet, een koude douche na een intensieve workout verricht wonderen!

Lees ook: Gezond ontbijten bezorgt je een goede start

Minder stress

De Amerikaanse Universiteit in Virginia heeft onderzocht wat het effect is van een koude douche op je hersenen. Tot grote verrassing van de onderzoekers blijkt dat het contact van het lichaam met koud water de hersenactiviteit stimuleert. Wil jij je dus gelukkig voelen en vrij van allerlei stressfactor, neem dan regelmatig een koude douche.

Neem jij weleens een koude douche? Laat het ons weten in de comments hieronder!