De 5 voordelen van trainen met een crosstrainer

0
1238

De crosstrainer is, net als de hometrainer en de loopband, een populair apparaat om op te sporten. Als je erop staat, merk je meteen dat heel je lichaam aan het werk wordt gezet. En dat is ook een voordeel van het trainen op crosstrainers. Maar er zijn er nog meer. Lees hieronder over de 5 voordelen van trainen met een hometrainer.

1. Traint bijna alle spieren van het lichaam

De crosstrainer bestaat uit een vliegwiel, met daaraan verbonden twee pedalen en twee hendels. De pedalen maken een cirkelbeweging (ongeveer als de trappers van een fiets) als je op het apparaat gaat sporten. De hendels bewegen heen en weer. Dus zowel je armen als je benen worden ingezet. Verder gebruik je je spieren om je evenwicht te bewaren, doordat je op de crosstrainer staat.

Op alle crosstrainers train je je rug-, schouder- en armspieren, doordat je de hendels heen- en weer beweegt. Het rechtop staan en je balans houden zorgt voor een sterke core. Je been- en bilspieren krijgen een goede workout door het bewegen van de pedalen. Sommige crosstrainers kunnen niet alleen vooruit trappen, maar ook achteruit. Bij een achterwaartse beweging ligt de nadruk op het trainen van je bilspieren.

2. Cardiotraining

De crosstrainer is heel geschikt om je algehele conditie te trainen en de conditie van je hart en longen. Je kunt op een crosstrainer zelf de weerstand instellen, dus kun je de training steeds iets zwaarder maken en je grenzen verleggen. Gebruik hiervoor de hulp van de trainingscomputer. Hiermee kun je aangeven wat je doelen zijn, zoals je conditie verbeteren. Er zijn verschillende trainingsprogramma’s, waarmee je doelgericht aan het trainen gaat.

Om aan je hart- en longconditie te werken kun je trainen met je hartslagzones.

Soms wordt de crosstrainer geleverd met een hartslagmeter, maar het kan ook zijn dat je die er nog bij moet kopen. Trainen met een hartslagmeter is heel efficiënt. Je kunt hiermee zien of je op het goede niveau aan het trainen bent: precies zwaar genoeg om je conditie te verbeteren.

Lees ook: Dit is de beste sport om af te vallen

3. Geschikt voor beginners en gevorderden

De crosstrainer is gemakkelijk om in gebruik te nemen, dus beginners kunnen er snel mee aan de slag. Je zal enkel even moeten wennen aan de beweging en het bewaren van je balans. Maar dat gaat snel genoeg. De weerstand van de machine is instelbaar, dus je kunt je training licht beginnen als je nog niet gewend bent om te sporten. De crosstrainer is eigenlijk door iedereen goed te gebruiken, behalve als je slecht ter been bent. Dan zal het evenwicht bewaren en goed rechtop staan, lastiger zijn. In dit geval kun je misschien kijken naar een goede roeitrainer.

Voor gevorderden is de crosstrainer een geweldig apparaat, omdat het altijd uitdaging blijft bieden. Met een hogere weerstand kun je een zware training doen, met verschillende trainingsprogramma’s kan de training afwisselend en uitdagend gehouden worden. Denk hierbij aan klim- of interval training. Als je een crosstrainer hebt die zowel voor- als achteruit bewogen kan worden heb je nog meer afwisseling.

 

4. Sporten zonder belasting van je gewrichten

De crosstrainer is een van die apparaten waarop je kunt sporten zonder een zware belasting van je gewrichten. De cirkelbeweging die je maakt is soepel en  dit gaat zonder klappen op je voeten, enkels en knieën. En dit geldt ook voor je armen. Waar andere sporten, zoals hardlopen, veel van deze gewrichten vraagt, is dit bij de crosstrainer niet zo. Mensen met pijnlijke en kwetsbare gewrichten kunnen vaak prima trainen op de crosstrainer.

 

5. Afvallen met de crosstrainer

 

Op de crosstrainer doe je eigenlijk een actieve wandelworkout. Niet alleen je benen worden getraind, ook je armen en romp. Hierdoor kun je zo’n 500 calorieën in een uur verbranden. Dit maakt de crosstrainer dus ook heel geschikt als je wilt afvallen. Het is wel verstandig daarbij de trainingscomputer te gebruiken, zodat je gericht op dit doel kunt trainen, met de juiste intensiteit. Nog beter is het om een hartslagmeter te gebruiken. Afvallen gaat het beste als je traint op 60% van je maximale hartslag. Trainen met een hartslagmeter geeft je hier inzicht in en helpt je om je sneller je doel te bereiken.

 

Om sneller af te vallen is het ook belangrijk te letten op afwisseling. Als je vaak hetzelfde doet, gaat je lichaam hieraan wennen, zowel aan de beweging als aan de intensiteit. Dan gaat het afvallen helaas ook minder snel. Door te zorgen voor een afwisselend programma, blijf je je spieren uitdagen en zal je merken dat je vooruitgang blijft boeken. Sommige crosstrainers bieden interessante trainingen, zoals interval-, sprint- of klimprogramma’s. Zo blijft je sport gevarieerd, gaat het afvallen sneller en blijf jij gemotiveerd.